Examensarbete i translationell fysiologi och farmakologi, 30 hp
Degree project in translational physiology and pharmacology, 30 credits- Kurskod
- 4FF007
- Kursens benämning
- Examensarbete i translationell fysiologi och farmakologi
- Hp
- 30 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Translationell fysiologi och farmakologi
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för fysiologi och farmakologi
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden FyFa
- Datum för fastställande
- 2022-03-16
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden FyFa
- Senast reviderad
- 2023-10-12
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2024
Särskild behörighet
Lägst betyget godkänd på samtliga kurser på termin 1 och 2 på Masterprogrammet i translationell fysiologi och farmakologi.
Mål
Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att under handledning och med självständigt arbete planera och utföra ett forsknings- eller utvecklingsinriktat projekt inom translationell fysiologi och farmakologi.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- kritiskt och självständigt identifiera och formulera frågeställningarna
- planera och med adekvata metoder angripa vetenskapliga problem och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen
- med ett etiskt förhållningssätt och utifrån ett samhällsperspektiv, kritiskt och systematiskt integrera kunskap med de egna forskningsresultaten
- kommunicera vetenskapliga resultat och koncept muntligt och skriftligt
- diskutera och kritiskt granska det egna och andras arbeten
- visa ett professionellt förhållningssätt till kollegialt samarbete, tidsplanering och koppling mellan teoretiskt och praktiskt kunnande
- på ett betryggande sätt och med god ordning kunna hantera värdefullt vetenskapligt material
- genomföra projektarbetet enligt Karolinska Institutets riktlinjer för etiskt korrekt forskning.
Innehåll
Examensarbetet kan utföras vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, vid någon annan institution inom KI, vid ett annat universitet, vid en myndighet eller vid ett företag. Examensarbetet, som består av ett individuellt arbete med forsknings- eller utvecklingsinriktning, handleds av en disputerad forskare (eller motsvarighet inom industrin). Mindre grupper av studenter skapas för kollegial återkoppling under arbetets gång samt för opponering av det slutgiltiga arbetet.
Arbetsformer
Lärandeaktiviteter innefattar huvudsakligen individuellt, laborativt arbete under handledning.
Deltagande i seminarier, vetenskapliga sammankomster, journal clubs eller andra liknande aktiviteter där examensarbetet utförs uppmuntras. Inhämtande av vetenskaplig litteratur enligt handledares rekommendation och egen bedömning.
Examination
Examensarbetet ska resultera i en vetenskaplig rapport enligt mall. Studenten presenterar även projektet muntligt samt opponerar på en annan students arbete.
- Skriftlig sammanfattning av arbetet i form av en vetenskaplig rapport, skriftlig och muntlig återkoppling på annan students rapport samt en muntlig presentation. Examinator sätter betyget efter samråd med handledare och examinerande lärarna utifrån studentens arbetsprestation, forskningsrapport och presentation. Betygsätts (U/G/VG).
Skriftliga uppgifter ska lämnas in före slutet av kursen enligt specifikation i schemat. För att få godkänt på kursen (betyget G eller högre) krävs minst godkänt på alla kursens moment. För att få väl godkänt på kursen krävs betyget väl godkänt på den samlade bedömningen av den skriftliga inlämningsuppgiften och den muntliga redovisningen. Om inlämning av rapporten sker senare än utsatt deadline förlorar studenten möjligheten att erhålla betyget Väl godkänd på kursen
Begränsning av antal projektrapportsinlämningar:
Uppsatser som lämnas in för examination efter angiven deadline examineras vid nästkommande examinationstillfälle. Vid större brister i uppsatsens examinerade slutversion ges betyget underkänt. Vid mindre brister kan student beredas möjlighet att inom en definierad tidsram göra korrigeringar efter examinators anvisningar med möjligheten att därpå godkännas.
De studenter som ej är godkända efter ordinarie praktiktillfälle samt projektarbete har rätt att revidera och lämna in rapporten vid ytterligare fem tillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra tillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren. Om studenten genomfört sex underkända inlämnade versioner av projektrapporten ges inte något ytterligare examinationstillfälle eller någon ny kursplats. Som inlämning räknas de gånger studenten lämnat in en reviderad version av rapporten till examinerande lärare.
Praktik
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students praktikplacering eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller sådana förhållningssätt att förtroende gentemot samarbetspartnern riskerar att skadas. När praktikplaceringen avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett praktikplaceringstillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs för att studenten ska kunna bli godkänd på kursen.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst fyra tillfällen för examination inom en tvåårsperiod efter kursens slut.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska och examinationerna är på engelska.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.