Kursplan för

Hälsomått, mätning och värdering av hälsa, 7,5 hp

Health Outcomes Measurement, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , VT16 , VT17
Kurskod
4FH054
Kursens benämning
Hälsomått, mätning och värdering av hälsa
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för lärande, informatik, management och etik
Medverkande institutioner
  • Institutionen för global folkhälsa
Beslutande organ
Programnämnd 5
Datum för fastställande
2011-11-25
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2011

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyg godkänt).

Mål

Syftet med kursen är att ge en introduktion till forskning om hälsomått inbegripet metodologiska aspekter och tillämpning i olika sammanhang. Efter kursens slut ska studenterna kunna: Kunskap och förståelse - beskriva och jämföra olika hälsomått - beskriva och jämföra olika metoder för att värdera hälsotillstånd Färdighet och förmåga - analysera data baserat på hälsomått - presentera resultat av analyser av hälsomått - läsa och tolka vetenskapliga artiklar om forskning om användning av hälsomått Värderingsförmåga och förhållningssätt - reflektera över val av hälsomått i relation till vissa aspekter - reflektera över olika metodval vid värdering av hälsotillstånd - reflektera över olika perspektiv, preferenser, vid värdering av hälsotillstånd - reflektera över multidisciplinaritet vid befolkningsstudier - reflektera över ojämlikhet i hälsa vid forskning om hälsomått - kritiskt värdera och diskutera vetenskapliga artiklar om forskning om och användning av hälsomått

Innehåll

Självrapporterad hälsa Generiska hälsomått Sjukdomsspecifika hälsomått Hälsorelaterad livskvalitet Nyttomått Kvalitetsjusterade levnadsår Metoder för att värdera hälsotillstånd Perspektiv vid värdering av hälsotillstånd Metoder för datainsamling Analyser av data baserat på hälsomått Presentation av resultat av analyser av hälsomått Bestämningsfaktorer för hälsa Demografiska, psykologiska och sociala faktorer Ojämlikhet i hälsa Rättviseaspekter Etiska aspekter Befolkningsstudier Mätning av hälsa i specifika grupper Tillämpning i olika sammanhang

Arbetsformer

Föreläsningar; seminarier; grupparbeten; individuella uppgifter

Examination

- individuell skriftlig uppgift - individuellt bidrag i skriftlig rapport och vid muntlig presentation av grupparbeten För betyget väl godkänd (VG) krävs VG på den skriftliga uppgiften, samt lägst godkänd (G) på resterande uppgifter. Obligatoriskt deltagande Deltagande i seminarier, grupparbeten och i vissa föreläsningar är obligatoriskt. Detaljerad information ges i schemat. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserar i enlighet med kursledarens anvisningar rapporteras inte studentens kursresultat i LADOK. Begränsning av antalet provtillfällen Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfället till vilket studenten anmält sig men ej deltagit i räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst sex tillfällen för examination inom en 2-årsperiod efter kursens slut.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursen ges på engelska.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur / Mandatory literature

Kane, Robert L.; Radosevich, David M. Conducting health outcomes research
Folland, Sherman; Goodman, Allen C.; Stano, Miron The economics of health and health care
Drummond, Michael F. Methods for the economic evaluation of health care programmes
Övrigt material kommer att läggas till under kursens gång / Extra material will be added during the course