Tillämpad epidemiologi 1 - sjukdomars förekomst och spridning, 5 hp
Applied Epidemiology 1 - Distribution of Health, 5 credits- Kurskod
- 4FH089
- Kursens benämning
- Tillämpad epidemiologi 1 - sjukdomars förekomst och spridning
- Hp
- 5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Folkhälsovetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för global folkhälsa
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden PHS
- Datum för fastställande
- 2018-10-09
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden GPH
- Senast reviderad
- 2021-10-22
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2022
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/Engelska 6 (med lägst betyget Godkänd/E).
För tillträde till kursen krävs även att studenten med godkänt resultat genomfört kurser motsvarande 45 högskolepoäng inom Masterprogrammet i folkhälsovetenskap inriktning Folkhälsoepidemiologi.
Mål
Kursen syftar till att ge en fördjupad kunskap om epidemiologisk bevakning och dess tillämpning inom folkhälsovetenskapen i olika kontexter.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- definiera epidemiologisk bevakning och dess kritiska komponenter
- lista huvudsakliga användningsområden för deskriptiva epidemiologiska data
- beskriva de datakällor som används för epidemiologisk bevakning i olika kontexter
- bedöma kvaliteten av olika epidemiologiska bevakningssystem
- genomföra och tolka statistiska analyser av populationsbaserade data för att beskriva förekomst och fördelning av hälsa och dess bestämningsfaktorer
Innehåll
Kursen belyser epidemiologisk bevakning och dess historia, överväganden i planeringen av bevakningssystem, källor och insamling av uppgifter, analys och tolkning av data, spridning av resultat, utvärdering av bevakningssystem, samt etiska och juridiska frågor. Bevakningens roll och förutsättningar i olika kontexter (låg-, medel- och höginkomstländer; samt internationell, nationell, regional och lokal) kommer att åskådliggöras. Kursens fokus är tolkning av bevakningsdata och dess tillämpning för att utforma folkhälsopolicy för olika områden (specifikt smittsamma och icke-smittsamma sjukdomar) och olika populationer (t.ex. mödra- och barns hälsa).
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar, seminarier, datorlaborationer, individuellt arbete och grupparbete.
Examination
Examination sker genom en individuell uppgift som skall redovisas skriftligt. Uppgiften består i att skriva en Folkhälsorapport inkluderande databearbetning, analyser av resultaten samt diskussion av begränsningar av data och metoder för övervakning av det valda området (med användande av information från föreläsningar). Rapporten skall också presenteras muntligen. Betygsskalan är Underkänd/Godkänd/Väl godkänd.
Obligatoriskt deltagande
Obligatorisk närvaro gäller för examinationsseminariet, då alla studenter ska presentera sina rapporter. Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Begränsning av antal provtillfällen
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Kursen ges på engelska.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Vetenskapliga artiklar, rapporter och en datorstödd applikation distribueras under kursen.