Kursplan för

Tillämpad epidemiologi 2 - sjukdomars bestämningsfaktorer, 14 hp

Applied Epidemiology 2 - Determinants of Health, 14 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2020.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT20 , HT21 , HT24
Kurskod
4FH095
Kursens benämning
Tillämpad epidemiologi 2 - sjukdomars bestämningsfaktorer
Hp
14 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för global folkhälsa
Beslutande organ
Utbildningsnämnden PHS
Datum för fastställande
2018-11-09
Reviderad av
Utbildningsnämnden GPH
Senast reviderad
2020-03-09
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2020

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/Engelska 6 (med lägst betyget Godkänd/E)

Att studenten med godkänt resultat genomfört kurser motsvarande 45 högskolepoäng på Masterprogrammet i folkhälsovetenskap inriktning Folkhälsoepidemiologi.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • identifiera och redogöra för hur man studerar bestämningsfaktorer för folkhälsosjukdomar samt kunna reflektera och redogöra för styrkor och svagheter i olika studiemetoder.
  • identifiera och redogöra för de specifika krav som kan ställas på designen av studier av bestämningsfaktorer i olika kontexter. 
  • sammanställa och kritiskt granska aktuell vetenskaplig litteratur när det gäller bestämningsfaktorer för folkhälsosjukdomar samt kunna kommunicera kunskaper kring sjukdomars bestämningsfaktorer.
  • genomföra och tolka statistiska analyser av populationsbaserade data för att beskriva bestämningsfaktorer för hälsa.

Innehåll

Under kursen kommer utförliga presentationer av hur man praktiskt på olika sätt tillämpar epidemiologiska metoder för att studera olika frågeställningar när det gäller bestämningsfaktorer för folkhälsosjukdomar. Kursen omfattar bestämningsfaktorer i ett brett perspektiv, alltifrån mikro till makronivå. Olika metoder kommer att beskrivas såsom till exempel case-crossover, tvillingstudier, och nested case-control. Statistiska metoder tillämpliga för studier av bestämningsfaktorer kommer att presenteras. Undervisningen kommer att baseras på aktuella forskningsprojekt. Speciell tyngd kommer att läggas på metoder för studier inom olika populationer.

Arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, individuella arbeten och grupparbeten.
Studenten kommer att få skapa en portfölj bestående av skriftliga redovisningar. Redovisningarna består av frågor som skall besvaras mha dataanalyser, föreläsningar, seminarier och litteratur. under kursens gång kommer studenten få presentera arbeten . Innan de muntliga redovisningarna skall studenten förbereda frågor som skall diskuteras i gruppen.

Examination

Under kursen skall uppgifter lämnas in skriftligt .  Dessa skriftliga uppgifter är obligatoriska. Betygskriterier kommer att delges tillsammans med uppgifterna. Olika betygstyngd kan ges till olika uppgifter, information om detta ges i samband med  kursstart. Det sammanlagda betyget på kursen är en sammanvägning av deluppgifterna. I kursen används betygsgraderna U/G/VG. En av uppgifterna graderas endast U/G.

Obligatoriska  deltagande
Obligatorisk närvaro vid seminarier. Frånvaro kompenseras med extra inlämningsuppgift avseende den del av kursen som frånvaron gäller. Uppgiften lämnas in senast 3 veckor efter frånvarotillfället till kursansvarig. ​Examinatorn bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan student deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Begränsning av antal provtillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Som  examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som  examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övergångsbestämmelser

Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av  Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kursen ges på engelska.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur / Mandatory literature

Vetenskapliga artiklar tillkommer och kommer att delas ut under kursen.
Föreläsningsanteckningar tillkommer.

Rekommenderad litteratur / Recommended literature

Aschengrau, Ann.; Seage, George R. Essentials of epidemiology in public health
Global Health : An Introductory textbook Lindstrand, Ann; Bergström, Staffan; Rosling, Hans; Rubenson, Birgitta; Stenson, Bo
Rothman, K Epidemiology. An introduction.