Hälsosystem och policy i praktiken, 7,5 hp
Health Systems and Policy in Practice, 7,5 credits- Kurskod
- 4GB002
- Kursens benämning
- Hälsosystem och policy i praktiken
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Global hälsa
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för global folkhälsa
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden GPH
- Datum för fastställande
- 2024-10-11
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2025
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
- Förklara hur hälsopolicyer skapas, inklusive de faktorer som påverkar processen och den roll som maktskillnader mellan hälsosystemets aktörer spelar.
- Analysera utmaningar i samband med införandet av policyer och föreslå strategier för att förbättra följsamheten till policyer.
- Genomföra en intressentanalys och föreslå praktiska strategier för att främja hälsopolitiska agendor.
- Diskutera betydelsen av policy briefs för att kommunicera resultat till olika målgrupper.
- Tillämpa systemtänkande för att förstå samspelet mellan hälsosystems byggstenar i olika socioekonomiska kontext.
- Analysera integreringen av ett genusperspektiv i policyer och hälsosystem.
- Bedöma fördelar och begränsningar med olika modeller för finansiering och tillhandahållande av hälso- och sjukvårdstjänster globalt, inklusive etiska aspekter.
- Bedöma styrning, vårdpersonal och jämlikhet i ett specifikt hälso- och sjukvårdssystem och föreslå åtgärder för att förbättra dessa områden, med hänsyn till etiska överväganden.
Innehåll
Denna kurs undersöker hälsosystem och policy, med fokus på de processer och faktorer som påverkar beslutsfattandet. Att förstå hälsosystem och hur policyer skapas är avgörande för global hälsa, eftersom de avgör hur hälso- och sjukvård levereras, vem som har tillgång till den och hur resurser fördelas. Studenterna kommer att använda systemtänkande, som introducerats i tidigare kurser, för att utforska hur olika delar av ett hälsosystem samverkar i olika socioekonomiska miljöer. Kursen tar också upp maktdynamiken mellan aktörer i hälso- och sjukvårdssystemet, t.ex. myndigheter, sjukvård och internationella organisationer, och hur dessa relationer påverkar politiska beslut.
Kursen behandlar utmaningarna med att genomföra policyer, bland annat begränsade resurser och olika prioriteringar. Studenterna får analysera dessa utmaningar och föreslå praktiska lösningar. Genom intressentanalys kommer studenterna att identifiera nyckelgrupper som är involverade i hälsosystem och lära sig metoder för att underlätta policybeslut. De kommer också att lära sig att skriva policy briefs, ett viktigt verktyg för att kommunicera resultat och rekommendationer till olika målgrupper, till exempel beslutsfattare eller lokala samhällen.
Med hjälp av ramverk som policytriangeln kommer studenterna att bedöma styrkor och svagheter med olika modeller för finansiering och leverans av tjänster, med hänsyn till etiska överväganden. I slutet av kursen kommer studenterna att kunna utvärdera frågor som rör styrning och föreslå välgrundade åtgärder för att hantera dessa utmaningar, med utgångspunkt i exempel som implementeringen av Universal Health Coverage eller vaccinationsprogram.
Arbetsformer
Arbetsformerna är interaktiva föreläsningar, individuella- och gruppuppgifter samt projekt.
Examination
Kursen examineras genom ett individuellt skrivet projektarbete, samt muntliga presentationer och skriftliga rapporter för både individuellt arbete och grupparbete. Kursuppgiften bedöms som underkänd, godkänd eller väl godkänd, medan de muntliga och skriftliga delarna av det individuella arbetet och grupparbetet bedöms som underkända eller godkända. För att bli godkänd på kursen måste studenten uppnå betyget godkänd på projektarbetet samt på både de muntliga och skriftliga delarna av det individuella arbetet och grupparbetet. För betyget väl godkänd på kursen krävs betyget väl godkänd på projektarbetet samt betyget godkänd på grupparbetets muntliga och skriftliga delar. Samtliga obligatoriska moment i kursen måste vara genomförda för godkänt resultat.
Obligatoriskt deltagande
Deltagande i individuella och grupparbeten, muntlig redovisning av individuella och grupparbeten samt valda föreläsningar är obligatoriskt.
Examinatorn bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i obligatoriska utbildningsinslag eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Begränsning av antal provtillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfällen räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk och rekommenderad litteratur och läromedel kommer att finnas tillgänglig på lärplattformen under kursens gång.