Kursplan för

Kost och hälsa - vetenskaplig evidens, rekommendationer och hållbarhet, 10 hp

Diet and health - scientific evidence, recommendations and sustainability, 10 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2022.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT22 , HT22 , HT23
Kurskod
4NT000
Kursens benämning
Kost och hälsa - vetenskaplig evidens, rekommendationer och hållbarhet
Hp
10 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Nutritionsvetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Beslutande organ
Utbildningsnämnden BioNut
Datum för fastställande
2021-08-19
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2022

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom biomedicin, cell- och molekylärbiologi, farmaci, medicin, nutrition eller motsvarande examen. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för globala hälsoproblem i relation till nutrition samt känna till relevanta globala dokument, inklusive FNs hållbarhetsmål 2030, och organisationer.
  • översiktligt redogöra för olika typer av studier inom nutritionsepidemiologi, deras styrkor och begränsningar samt förklara metoder för att sammanställa och utvärdera det vetenskapliga underlaget för samband mellan kost och hälsa.
  • förklara principerna bakom näringsrekommendationer och kostråd (food-based dietary guidelines), hur dessa skiljer sig samt varför de senare kan variera nationellt.
  • diskutera, motivera och föreslå kostförändringar för att uppnå en hälsosam och miljömässigt hållbar kost, baserat på vetenskaplig evidens.
  • skriva en vetenskaplig text inom området för nutritionsvetenskap, miljö och rekommendationer.
  • reflektera över sin egen lärandeprocess och stärka sina förmågor i att kommunicera i och framför en grupp.
  • identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och fortsatt kunskapsutveckling inom området för denna kurs.

Innehåll

Kursen ger en introduktion till globala hälsoproblem i relation till nutrition samt relevanta globala dokument och organisationer, inklusive FNs globala mål för hållbar utvckling. Kursen behandlar vidare hur olika typer av studier bidrar till nutritionsvetenskapens vetenskapliga grund och utvecklingen samt metoder för hur denna evidense utvärderas. Principerna bakom näringsrekommendationer och kostråd (food-based dietary guidelines) tas upp och på vilket sätt dessa skiljer sig från varandra. Kursen behandlar miljöaspekter av olika livsmedelsgrupper samt metoder för hur miljöpåverkan kan undersökas. Samspelet mellan de tre områdena miljö, nutrition och hälsa behandlas från en individ till ett globalt perspektiv. I denna kurs får studenten också träning i att skriva en vetenskaplig text, kommunicera och diskutera vetenskaplig information samt reflektera över sin egen inlärningsprocess.

Arbetsformer

Kursen består av seminarier, föreläsningar, övningar och diskussioner och ett grupparbete. En praktisk registerering av studentens egna kostintag ingår.

Examination

Examinationen består av en muntlig presentation samt en skriftlig hemtentamen (graderad VG/G/U). Betygskriterier för samtliga examinationsuppgifter anges i studiehandledningen eller i Canvas.

Vid underkänt resultat kan uppgiften lämnas in maximalt ytterligare fem gånger. Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle för den uppgiften. En student vars examinationsuppgift har blivit underkänt två gånger har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det.

Obligatoriskt deltagande:
Uppgifter och seminarier är obligatoriska. Kursledaren bedömer om och i sådana fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten har deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar, registreras inte studieresultaten i LADOK. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, mm. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid KI. Muntlig utvärdering kommer att genomföras under kursen.

Litteratur och övriga läromedel

Rapporter, artiklar och annan anvisad litteratur anges vid kursstart och kommer att vara elektroniskt tillgängliga.