Professionell utveckling och kommunikation inom nutritionsvetenskap, 5 hp
Professional development and communication in nutrition science, 5 credits- Kurskod
- 4NT026
- Kursens benämning
- Professionell utveckling och kommunikation inom nutritionsvetenskap
- Hp
- 5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Nutritionsvetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
- Kursansvarig institution
- Institutionen för medicin, Huddinge
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden BioNut
- Datum för fastställande
- 2024-03-05
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden MedH
- Senast reviderad
- 2024-10-07
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2025
Särskild behörighet
Lägst betyg godkänt på kursen "Kost och hälsa - vetenskaplig evidens, rekommendationer och hållbarhet" (4NT000, 4NT021) på Masterprogrammet i nutritionsvetenskap.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- kommunicera nutritionsvetenskap genom en populärvetenskaplig text riktad till allmänheten.
- analysera ett verkligt fall av ett populärvetenskapligt budskap kommunicerat i media och kunna diskutera detta både ur ett nutritionsvetenskapligt perspektiv samt ett digitalt mediastrategiskt perspektiv.
- muntligt kommunicera ett nutritionsvetenskapligt ämne ämnat för media eller allmänheten.
- reflektera över etiska aspekter vad gäller populärvetenskaplig kommunikation genom olika medier (inklusive sociala medier) för att föra fram budskap som relaterar till nutrition och hälsa.
- känna igen enklare verktyg och modeller inom entreprenörskap för att planera en möjlig innovation inom nutritionsområdet.
- reflektera över sin egen professionella utveckling och möjliga karriärvägar inom nutritionsrelaterade områden.
Innehåll
I denna kurs får studenten träning i att förmedla nutritionsvetenskap till allmänheten och media i olika kontexter. Detta omfattar populärvetenskapligt skrivande, och även att tala inför publik, storytelling och presentationstekniker. Kursen behandlar hur kost- och hälsobudskap sprids och kommuniceras i media, inklusive sociala medier, och hur dessa kanaler kan utnyttjas för att förmedla vetenskaplig information. Kursen innefattar även grunder i entreprenörskap, tillämpat inom nutritionsvetenskapliga områden. Studenten ges även möjlighet att reflektera över sin egen lärandeprocess och utveckling samt olika karriärvägar inom nutritionsrelaterade områden innanför och utanför akademin.
Arbetsformer
Kursen består av seminarier, workshops, grupparbete, journal club, föreläsningar, övningar och diskussioner.
Examination
Kursen examineras genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift (graderas VG/G/U), muntlig presentation (graderas G/U) samt en individuell reflektion över sin egen professionella utveckling (graderad G/U). För att bli godkänd på kursen måste samtliga examinationsuppgifter uppfylla minst G. Slutbetyg baseras på den individuella inlämningsuppgiften. Betygskriterier för samtliga examinationsuppgifter anges i Canvas.
Vid underkänt resultat kan den underkända uppgiften kompletteras för att få godkänt på den uppgiften. Uppgiften kan lämnas in maximalt ytterligare fem gånger. Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle för den uppgiften. Om studenten inte har lämnat in komplettering inom angiven tid, ges betyg U. En student vars examinationsuppgift har blivit underkänt två gånger har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det.
Obligatoriskt deltagande:
Grupparbete, journal club, workshops och seminarier är obligatoriska. Examinatorn bedömer om och i sådana fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten har deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinatorns anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, mm. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Denna kurs ersätter kursen Professionell utveckling och kommunikation inom nutritionsvetenskap, 5 hp (4NT005) och kan inte ingå i examen tillsammans med sistnämnda kurs.
Litteratur och övriga läromedel
Rapporter, artiklar och annan anvisad litteratur anges vid kursstart och kommer att vara elektroniskt tillgängliga.