Kursplan för

Examensarbete i nutritionsvetenskap, 30 hp

Degree project in nutrition science, 30 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2024.
Kurskod
4NT027
Kursens benämning
Examensarbete i nutritionsvetenskap
Hp
30 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Nutritionsvetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för medicin, Huddinge
Beslutande organ
Utbildningsnämnden BioNut
Datum för fastställande
2024-03-05
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2024

Särskild behörighet

Lägst betyg godkänt på kurserna "Kost och hälsa - vetenskaplig evidens, rekommendationer och hållbarhet" (4NT000, 4NT021), "Kost, fysisk aktivitet och fitness - mätmetodik och utvärdering" (4NT002, 4NT023), "Molekylära och genetiska mekanismer inom nutritionsvetenskap" (4NT001, 4NT022) and "Kost, fysisk aktivitet och sjukdomsförebyggande - interventioner, mHälsa och eHälsa" (4NT003, 4NT024) på Masterprogrammet i nutritionsvetenskap.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • Formulera ett tydligt och avgränsat mål för ett nutritionsvetenskapligt forskningsprojekt, som är motiverat och grundat i vetenskaplig litteratur.
  • Planera, genomföra och dokumentera ett forskningsprojekt som motsvarar 30hp, dvs 20 veckors arbete, inom givna tidsramar och med givna resurser.
  • Genomföra projektet enligt Karolinska Institutets riktlinjer för etiskt korrekt forskning.
  • Välja, motivera och diskutera studiedesign och metodologi för att besvara forskningsfrågan.
  • Analysera och tolka erhållna data och kritiskt diskutera resultat och slutsatser samt deras generaliserbarhet.
  • Söka, läsa granska, sammanställa och kritiskt tolka relevant vetenskaplig litteratur i relation till alla delar av projektet.
  • Författa en vetenskaplig rapport som motsvarar examensarbetets omfattning.
  • Diskutera samhälleliga och etiska aspekter av forskningsprojektet och göra relevanta bedömningar.
  • Muntligt presentera, förklara och diskutera forskningsresultat i dialog med andra.
  • Kritiskt och objektivt bedöma andra människors vetenskapliga arbete och ge relevant återkoppling.
  • Visa ett professionellt tillvägagångsätt vad gäller planering av uppgifterna inom det valda projektet, tidsplanering och kollegialt samarbete.
  • Författa en populärvetenskaplig sammanfattning av arbetet.

Innehåll

Kursen består av ett projektarbete som kan bestå av en litteraturstudie eller en empirisk studie. En studieplan upprättas av studenten tillsammans med handledaren. Projektet kan utföras vid ett annat universitet än Karolinska Institutet, en myndighet eller ett företag. Arbetet kan utförs individuellt eller tillsammans med en annan student. Den muntliga redovisningen och bedömning av kursens måluppfyllelse sker individuellt.

Arbetsformer

Projektarbetet sker under handledning, men med viss grad av självständighet. Deltagande i seminarier, möten och andra aktiviteter kan inkluderas beroende på var projektet äger rum. Ett obligatoriska seminarium i forskningsetik ingår samt en obligatorisk halvtidsuppföljning.

Examination

Examinationen består av en skriftlig projektplan, en skriftlig rapport och muntlig redovisning och diskussion av rapporten samt muntlig bedömning och återkoppling av annan students rapport. Examinator bestämmer betyget efter konsultation med handledare och rättande lärare, baserat på arbetets genomförande och slutpresentation.

En inlämning av den skriftliga rapporten efter den uppsatta tidsgränsen resulterar i att studenten missar möjligheten till betyget väl godkänt på kursen.

De studenter som ej är godkända efter sitt första presentationstillfälle (på den muntliga och/eller skriftliga delen) har rätt att omarbeta rapporten och/eller presentationen och delta vid ytterligare fem presentationstillfällen inom en tvåårsperiod efter att kursen avslutas. 

Obligatoriska utbildningsmoment:
För att få påbörja arbetet ska studenten, i samarbete med handledaren, skriva och skicka in en projektplan för projektet (ett pm) som måste godkännas av examinator innan projektet kan påbörjas. Seminariet i forskningsetik, halvtidsuppföljningen samt redovisningen av examensarbetet är obligatoriska.

Examinatorn bedömer om och i sådana fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten har deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinatorns anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Om det vid eller efter halvtidsuppföljningen visar sig att studenten på ett påtagligt sätt har avvikit från sina åtaganden i arbetet, överenskomna med handledaren, och som allvarligt försvårar projektet och handledningen, kan examinator i förtid besluta om underkänt betyg för studenten.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, mm. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Denna kurs ersätter kursen Examensarbete i nutritionsvetenskap, 30 hp (4NT006) och kan inte ingå i examen tillsammans med sistnämnda kurs.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur består av vetenskapliga artiklar, rapporter och annan litteratur relevant för projektet.