Projekt inom hälsoinformatik - från idé till specifikation, 5 hp
Projects in health informatics - from idea to specification, 5 credits- Kurskod
- 5HI009
- Kursens benämning
- Projekt inom hälsoinformatik - från idé till specifikation
- Hp
- 5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Hälsoinformatik
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräckligt, otillräcklig, helt otillräcklig
- Kursansvarig institution
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Programnämnd 5
- Datum för fastställande
- 2012-10-29
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden LIME
- Senast reviderad
- 2017-10-25
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2017
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom hälso- och sjukvård, biomedicin, teknik, data- och systemvetenskap eller informatik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).
Mål
Efter genomgången kurs ska studenterna kunna:
Kunskap och förståelse
- förklara hur man driver ett projekt i en interaktiv process.
Färdighet och förmåga
- samverka effektivt i tvärvetenskapliga, multidisciplinära och internationella grupper.
- självständigt och kreativt initiera, leda och driva ett hälsoinformatik(HI)utvecklingsprojekt i dess första faser.
- tillämpa teorierna på ett riktigt projekt inom hälso- och sjukvård.
- genom modeller och diagram beskriva användarkraven samt verksamhetsprocesserna före och efter ett eventuellt införande av HI-system.
- sammanställa och presentera en kravspecifikation med kringdokumentation samt demonstrera en pappersprototyp för ett IT-baserat stöd i vården.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- förklara, ta ställning och kritiskt välja de icke funktionella krav som den föreslagna lösningen ska inneha samt värdera, motivera och argumentera för och emot valen.
Innehåll
En huvudidé är att knyta samman samtliga kurser från det gångna året och låta studenterna öva/praktisera färdigheterna och därmed utveckla sina förutsättningar för yrkesverksamhet genom att tillämpa dessa på ett specifikt fall.
Kursen utgår från ett verkligt problem som identifieras exempelvis genom tidigare fallstudier eller från studenternas egna tidigare erfarenheter. Studenterna initierar ett utvecklingsprojekt som ska lösas enligt följande procedur: Utgå från en idé – definiera ett problem – genomföra en förstudie (inhämta användarkraven/beskriva verksamhetsprocesserna) – föreslå en lösning – testa en prototyp – färdigställa en kravspecifikation på ett standardiserat sätt.
Arbetsformer
Arbetsgrupper bestående av 6-8 studenter arbetar självständigt under handledning. I arbetsgrupperna deltar studenter som har olika bakgrund (teknik/sjukvård) och intar olika positioner i (grupp)organisationen:
- Studenter som har teknisk bakgrund ska kunna definiera, beskriva, problematisera, förklara, diskutera och ta ställning för de tekniska aspekterna i projektet, såsom val av arkitektur, val av utvecklingsmetod och val av notationssätt.
- Studenter som har sin bakgrund i sjukvården ska kunna definiera, beskriva, problematisera, förklara, diskutera och ta ställning för aspekter såsom särskilda krav knutna till specifika sjukdomstillstånd, särskilda krav knutna till vårdens organisationer och juridiska/etiska aspekter.
Studenterna redovisar sina resultat i återkommande formativa seminarier. Kursen avslutas med en demonstration av en pappersprototyp.
Examination
Examinationen baseras på tre olika delar:
- Projektledning (A-F) – inlämningsuppgift.
- Kravspecifikation (A-F) – inlämningsuppgift.
- Presentation (U/G) – muntlig presentation.
För att bli godkänd på kursen måste man klara alla delar. Slutbetyget för kursen blir medelvärdet/genomsnittet.
Obligatorisk närvaro
Deltagande i seminarier och i gruppaktiviteterna är obligatoriskt. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur de missade inslag kan tas igen. Innan studenten kompleterat i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten rapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Begränsning av antal provtillfällen
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att
uppsöka studievägledaren.
Övergångsbestämmelser
Kursen läggs ner och ges för sista gången VT2017. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT2019 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Kursen ges på engelska.