Kursplan för

Ämnesövergripande integration av teoretisk och praktisk medicinsk kunskap, 3 hp

Comprehensive integration of theoretical and applied medical knowledge, 3 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2013.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT10 , HT13 , VT18
Kurskod
7KL003
Kursens benämning
Ämnesövergripande integration av teoretisk och praktisk medicinsk kunskap
Hp
3 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Medicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för medicin, Huddinge
Beslutande organ
Styrelsen för utbildning
Datum för fastställande
2010-04-26
Reviderad av
Programnämnd 2
Senast reviderad
2013-03-27
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2013

Särskild behörighet

Godkänt resultat på kursen Grundläggande kurs - kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen samt att studenten genomfört kursen Fördjupningskurs - kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen.

Mål

Lärandemålen avgränsas till det som är vanligt och viktigt inom kirurgi, gynekologi/obstetrik, psykiatri, invärtes medicin och barnmedicin varvid lärandemålen bygger vidare på kunskaper och erfarenheter från "Grundläggande kurs – kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen" (7KL000) och "Fördjupningskurs – kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen" (7KL001) samt relaterar till de övergripande målen för programmet för "Kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz". Kärnan i kursen utgörs av integrering och reflektion kring tidigare inhämtad erfarenhet och kunskap där huvudmålet är att studenten ska ha nått så långt i lärandeprocessen att han/hon i examenssituationen förmår manifestera den kunskap och förståelse, samt färdigheter, förhållningssätt och samspel som krävs för utövandet av läkaryrket i Sverige.

Under kursen ska deltagaren
- visa upp en övergripande integration av teoretisk och praktisk medicinsk kunskap enligt de moment som beskrivs i programmets grundkurs och fördjupningskurs.

Innehåll

Egenstudier guidade av de individuella studieplanerna.

Arbetsformer

Eget förberedelsearbete inför slutexamination.

Examination

Skriftlig examen med teoretiskt prov i medicin, kirurgi, gynekologi och obstetrik, psykiatri och barnmedicin anordnas samt praktiskt prov med två patienter representerande olika ämnesområden. Provet genomförs i samarbete med medlemmar i TULE-kommittén. En verksamhetsförlagd praktisk examination omfattande två olika patienter genomförs enligt TULE-kommitténs rekommendationer för praktiskt prov. För godkänd kurs krävs godkänt resultat på både det teoretiska skriftliga provet och det praktiska provet.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen: Den skriftliga tentamen (teoretiskt prov) kan vid underkänt resultat genomföras ytterligare 4 gånger (sammanlagt 5 examinationstillfällen). För student som blivit underkänd i examinationen ges ett nytt examinationstillfälle innan nästa ordinarie tillfälle. Vid underkänt vid praktiskt prov ges ett nytt tillfälle i samband med första teoretiska resttentamenstillfället.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.

I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Övergångsbestämmelser

För kurs som upphört eller genomgått större förändringar ges minst två ytterligare prov (exklusive ordinarie prov) på det tidigare innehållet under en tid av ett år från den tidpunkt då förändringen skedde.

Litteratur och övriga läromedel

Rekommenderad litteratur

Ingen litteratur är obligatorisk. Rekommenderad litteratur listas nedan.

Barnmedicin Lindberg, Tor; Lagercrantz, Hugo
Internmedicin Berglund, Göran; Abrahamsson, Hasse; Wilhelmsson, Jan
Kirurgi Haglund, Ulf; Hamberger, Bertil; Arnér, Staffan; Wilhelmsson, Jan
Obstetrisk öppenvård Grennert, Lars; Marsál, Karel
Ottosson, Jan-Otto Psykiatri
Öppenvårdsgynekologi Gottlieb, Claes; Schoultz, Bo von; Bergqvist, Agneta; Gegerfelt, Piroska von; Wilhelmsson, Jan