Kursplan för

Akut omhändertagande av internmedicinska patienter - en fördjupningskurs, 7,5 hp

Emergency care of patients at the department of internal medicine, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT07 , HT08 , HT09
Kurskod
LKG005
Kursens benämning
Akut omhändertagande av internmedicinska patienter - en fördjupningskurs
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Medicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset
Medverkande institutioner
  • Institutionen för fysiologi och farmakologi
Beslutande organ
Programnämnden för läkarprogrammet
Datum för fastställande
2007-05-08
Reviderad av
programnämnden för läkarprogrammet
Senast reviderad
2008-10-24
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2008

Särskild behörighet

Genomgången första termin av kursen "Klinisk medicin"

Mål

Kursens övergripande mål är att studenter efter deltagande i kursen har tillägnat sig fördjupad kunskap och färdighet i akut omhändertagande av internmedicinska patienter. Kursen är en fördjupningskurs och bygger på de kunskaper och färdigheter som studenterna har tillägnat sig under den första terminen av kursen i klinisk medicin. Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin och färdigheterna enligt Millers pyramid *. Kunskap och förståelse Kunna och förstå (S3) onormal kroppslig struktur och funktion, riskfaktorer, symtom, sjukdomsorsak, sjukdomsmekanismer, naturalförlopp, prognos, principer för utredning och behandling vid akuta och/eller livshotande internmedicinska sjukdomar. Känna till (S2) riktlinjer för handläggning av patient i livet slutskede. Färdigheter På ett fördjupat sätt kunna identifiera och akut handlägga och behandla (M3) patienter med akuta allvarliga/livshotande internmedicinska sjukdomar såsom t ex akut medvetslös patient, anafylaktisk chock och akuta svåra infektioner samt övriga allvarliga/livshotande internmedicinska sjukdomar. Kunna övergripande behandla (M3) mindre vanliga men potentiellt farliga sjukdomar. Kunna handlägga (M3) och tolka resultaten av sjukdomshistoria och vanliga undersökningar, ställa diagnos, diskutera differentialdiagnoser, fatta kliniska beslut, och identifiera och upprätta behandlingsplan för intensivvårdskrävande patienter. Kunna (M3) kritiskt granska och värdera kliniska frågeställningar baserat på evidensbaserad medicin och formulera mål och handlingsplaner för vården. Kunna (M3) hantera den medicinska och den egna kunskapens svagheter och begränsningar såsom inverkan av stress på beslutsfattandet. Förhållningssätt Kunskap och attityd Kunna bygga vidare på de kunskaper och förhållningssätt avseende hälso- och sjukvårdens värdegrund, grundläggande etiska principer, egna värderingar och attityder som inhämtades under första terminen av klinisk medicin. Beteende Kunna (M3) visa ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt. Kunna (M3) identifiera, diskutera och motivera etiska problem och konsekvenser av egna och andras agerande, i akuta kliniska situationer, och i livets slutskede.

Innehåll

Kursen ges i samverkan mellan internmedicins olika subspecialiteter och fysiologi. Kursen består av 7,5 hp inkluderande internmedicin inkl kardiologi och fysiologi. Samordning sker också med föregående och påföljande kurser. Kursen är en fördjupning av kursen i klinisk medicin. Basvetenskaplig kunskap kommer att vara integrerad i de olika kursmomenten bl a genom att lärare med basvetenskaplig kompetens (fysiologi) deltar i undervisningen. Professionell utveckling är integrerad framför allt i den verksamhetsförlagda kliniska tjänstgöringen. Etiska frågeställningar och förhållningssätt belyses. Vetenskaplig utveckling ingår som en naturlig del av kursen. Undervisningen är fokuserad på evidensbaserad medicin där varje del i kursen skall innehålla undervisning där detta beaktas. Integrerande uppgifter: Mentalt: Medvetslöshet/koma Cirkulation: Onormal hjärtverksamhet, Hjärtstopp Andning: Andfåddhet

Arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, fallbaserade och studentaktiverande seminarier, ronder, demonstration av respirator, praktiska övningar mm. Verksamhetsförlagd praktik kommer bl a att ske på medicinakuten och intensivvårdsavdelningen (MIVA) där studenterna aktivt får delta i jourverksamheten. Många delar av akut internmedicin kommer att ingå i kursen på en fördjupad nivå. Kursen avslutas med en examination.

Examination

Obligatoriska moment Upprop, samtliga seminarier, demonstrationer, färdighetsträning och all verksamhetsförlagd undervisning inklusive jourverksamhet är obligatoriska. I slutet av kursen sker en examination. Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen : Verksamhetsförlagda moment kan som regel endast repeteras en gång.

Övergångsbestämmelser

För kurs som upphört eller genomgått större förändringar ges minst två ytterligare prov (exklusive ordinarie prov) på det tidigare innehållet under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.

Övriga föreskrifter

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. Om den verksamhetsförlagda utbildningen avbryts innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till fortsatt verksamhetsförlagd utbildning. Kursen ansluter till och fördjupar kunskaper inom Stadium B såsom core-nära inom läkarprogrammet. Kursutvärdering sker enligt de riktlinjer som angivits av styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk kurslitteratur

Behandlingsprogram för Stockholms läns landsting - Hjärtintensivvård
Behandlingsprogram för Stockholms Läns Landsting: Akut Internmedicin.
Internmedicin Berglund, Göran; Abrahamsson, Hasse; Wilhelmsson, Jan
Matell, Georg; Reichard, Hansd 1929-1998 Matell-Reichards Akutmedicin Fryckstedt, Jessica

Rekommenderad kurslitteratur

En av de tre böckerna nedan rekommenderas, böckerna är utbytbara mot varandra.

Cecil textbook of medicine. Goldman, Lee; Ausiello, Dennis
Harrison, Tinsley Randolph Harrison's principles of internal medicine Kasper, Dennis L.
Oxford textbook of medicine. n Vol. 3, p Sections 18-33 Warrell, David A.