Introduktion till klinisk neuropsykologi
- 7,5 hp
- Distans
- Grundnivå
- Huvudområde: Psykologi
- Institutionen för klinisk neurovetenskap
Introduktion till klinisk neuropsykologi riktar sig till dig som har praktisk erfarenhet av människor med kognitiv påverkan på grund av neurologiska eller neuropsykiatriska tillstånd, och som vill fördjupa dina kunskaper om sambandet mellan hjärna och beteende.
Syftet med kursen är att förmedla teoretiska kunskaper om neuroanatomi och hjärnans funktionella organisation samt dess förhållande till psykologiska funktioner och beteenden. Under kursens gång kommer vi att fokusera på de neuroanatomiska nätverk som reglerar funktioner som till exempel uppmärksamhet, minne, perception och språk. Vi kommer också att beskriva hur dessa funktioner påverkas under de vanligaste neurologiska tillstånden, såsom traumatiska hjärnskador, stroke, och degenerativa hjärnsjukdomar, och neuropsykiatriska tillstånd, såsom psykos, demens och substansmissbruk. I kursen beskrivs vanliga neuropsykologiska begrepp och tekniker, inklusive neuropsykologisk utredning. Vårt mål är att integrera grundläggande kunskaper om klinisk neuroanatomi med teorier om vanliga neurologiska tillstånd. Genom hela kursen kommer vi att varva teori med kliniska fallbeskrivningar.
Information om distansutbildningen
All undervisning på kursen, inklusive den skriftliga examinationen, ges vid schemalagda (!) tillfällen på distans.
Undervisning sker i form av föreläsningar och gruppövningar, inklusive obligatoriska inslag. Kursen utgår från studentaktiverande pedagogiska modeller, där varje ämnesområde bearbetas först av studenterna själva och sedan diskuteras interaktivt med varandra (peer-learning) via en digital lärplattform. Tillgång till dator med internetuppkoppling krävs.
Anmälan HT24
- 50%, Distans, Undervisning på dagtid
- Obligatoriska träffar: 0, Övriga träffar: 0
- 02 september 2024 - 10 november 2024
- Undervisningsspråk: Svenska
- Sista anmälningsdag: 15 april 2024
- Anmälningskod: KI-61022
Särskild behörighet
60 högskolepoäng inom hälso- och sjukvård, beteendevetenskap, pedagogik eller socialt arbete. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Urval
Högskolepoäng (1-165 hp). Samtliga meriter ska ha inkommit till Antagningsservice/antagning.se senast sista kompletteringsdag 20 juni 2024. Det första antagningsbeskedet med svarskrav publiceras den 11 juli 2024 på ditt konto på antagning.se.Anmälan
Anmälan görs via Antagning.se. Anmälan öppnar ca en månad före sista anmälningsdag.Anmäl dig på antagning.se
Avgifter
Anmälnings- och studieavgifter krävs för sökande som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz.
Kontakt
Kontaktperson för mer information om utbildningen:
Janina Seubert,janina.seubert@ki.se, 08-524 824 71
Anna Miley Åkerstedt,anna.miley.akerstedt@ki.se
Johanna Olsson, kursadministratör,johanna.olsson@ki.se