Erik är examinerad sjuksköterska 2022

"Det bästa med utbildningen är att det är mycket praktiska moment där man får chansen att använda sin nyfunna teoretiska kunskap"

student, sjuksköterskeprogrammet
student, sjuksköterskeprogrammet Foto: Micke/PMAGI

Vad har varit det bästa med programmet och vad hade kunnat vara bättre?

– Det bästa är att det är mycket praktiska moment där man får chansen att använda sin nyfunna teoretiska kunskap. Även att forskningen ständigt utvecklas vilket gör att man får bästa tillgängliga kunskap i nutid i utbildningen. 

– Jag kan tycka att utbildningen skiftar mycket i intensitet vilket kan vara svårt för många. Ena kursen kan vara mer intensiv än den andra i hur mycket tid och kraft man lägger ner. Men så är det nog på de flesta utbildningar.

Varför valde du att studera på KI?

–  Jag valde KI för att det är en stor skola som genererar mycket forskning som används världen över. Att studera på ett universitet som har ett stort inflytande på omvärlden känns meningsfullt. Det ger mig en känsla av att KI kommer att förbereda mig så bra som möjligt för mitt framtida yrke.

Varför valde du att läsa till sjuksköterska?

–  Jag har alltid velat jobba med människor men sjuksköterska var inte alltid det jag ville bli. Men efter att jag sommarjobbat på sjukhus och fått se en del av vården så förstod jag direkt att det passar mig. Jag tror att yrket kommer att utveckla mig som person och det känns meningsfullt då jag kommer att kunna bidra till en bättre hälsa för andra människor.

Hur har en vanlig dag sett ut för dig på programmet? 

–  Jag går upp på morgonen, slänger i mig frukost och åker till skolan där dagen startar med föreläsning. Efter det äter jag lunch med mina klasskamrater för att sen jobba med uppgiften vi har fått i kursen under eftermiddagen. När vi är klara så rör jag mig hemåt för att äta och utföra någon aktivitet för att koppla bort huvudet från studierna. Det kan vara träning, döma ishockey eller att sätta mig vid datorn.

Vad har varit den största utmaningen hittills?

–  Pandemin och hur den har påverkat utbildningen. Jag gillar att vara på plats i skolan och ha en interaktion i salen med lärare och kurskamrater. Nu när allting är hemifrån så har jag verkligen fått kämpa för att bibehålla rutiner samt motivera mig till att plugga ordentligt. Jag har enklare för det när jag är i skolan.

Hur är studentlivet på KI?

– Det är okej då det finns många olika utskott inom alla olika intressen. Men det kunde vara bättre då mycket sker på campus Solna. Studentkåren Medicinska föreningen verkar vara i full gång att bredda sin verksamhet i Flemingsberg, så det kommer nog att bli mer tillgängligt för oss på campus Flemingsberg i framtiden.

Vad vill du arbeta med efter studierna?

– Jag vill antingen jobba på en akutmottagning eller en somatisk vårdavdelning för att få kunskap och erfarenhet. Efter det kommer jag vilja specialisera mig till en anestesisjuksköterska där jag vill jobba inom både anestesi och ambulans.

Tips till dig som funderar på att söka sjuksköterskeprogrammet

  • Det skadar aldrig att testa!
  • Var inte rädd för att misslyckas. – det är en del av lärandet
  • Läs på om utbildningen, ställ frågor till de som studerar eller till studievägledare för att få en bättre bild av utbildningen och vad den innebär
Studentkommuni…
2022-12-20