Introduktion till precisionsmedicin

I samarbete med Uppsala universitet lanserar KI en kostnadsfri webbaserad föreläsningsserie för dig som jobbar i vården eller studerar till ett vårdyrke. Vad är precisionsmedicin? Hur kommer införandet av precisionsmedicin att påverka den kliniska vardagen? Vad kommer precisionsmedicin att betyda för våra patienter? Ta del av det senaste från några av de främsta forskarna inom området.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Precisionsmedicin finns redan här och utvecklingen inom alla kliniska områden går rasande fort. Dessa inspelade korta föreläsningar med några av de främsta experterna inom området ska hjälpa dig att förstå vad precisionsmedicin är och vart utvecklingen går. Föreläsningarna vänder sig till dig som jobbar i vården eller studerar till ett vårdyrke.

Kursen är helt webbaserad och kostnadsfri. Du startar när du vill och går den i din egen takt. Du kan lyssna på föreläsningarna själv men bättre kan vara att göra det tillsammans med dina arbetskamrater och att ha tid för reflektion efteråt. 

Kursinnehåll

  • Vad är precisionsmedicin - begrepp och allmän bakgrund
  • Sällsynta sjukdomar
  • Komplexa sjukdomar - folksjukdomar och multifaktoriella sjukdomar
  • Komplexa sjukdomar - psykiatriska sjukdomar
  • Precisionsmedicin vid barncancer
  • CAR T-celler
  • Farmakogenomik
  • Bildanalys och AI
  • Framtidens precisionsmedicin

Anmälan

Anmäl dig till kursen!

Om du redan har ett konto i lärplattformen Canvas hos KI kan du vid registreringen använda detta, annars skapas ett konto som du sedan kan logga in med för att komma tillbaka till kursen vid fler tillfällen.

Föreläsare och föreläsningar

Vad är precisionsmedicin?

Richard Rosenquist Brandell, professor i klinisk genetik vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset samt föreståndare för den nationella satsningen Genomic Medicine Sweden, GMS.

Sällsynta sjukdomar

Anna Wedell, professor/överläkare, Institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet

Komplexa sjukdomar

Erik Melén, professor/specialistläkare, Institutionen för klinisk forskning och utbildning, SÖS, Karolinska Institutet.

Simon Cervenka, professor i psykiatri vid Uppsala Universitet och överläkare inom verksamhetsområde psykiatri, Uppsala Akademiska sjukhus.

Cancer

Gustaf Ljungman, professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, Barnonkologisk forskning - särskilt fokus på komplikationer.

Gunilla Enblad, Professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet, Cancerimmunterapi; Forskargrupp Gunilla Enblad

Farmakogenomik

Mia Wadelius, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Klinisk farmakogenomik och osteoporos, Uppsala universitet.

AI och bildanalys inom hälso- och sjukvård

Johan Hartman, professor i tumörpatologi vid Karolinska Institutet, biträdande överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Hälsoekonomi, etik och legala aspekter

Ulrik Kihlbom, professor i medicinsk etik vid Etikenheten, Institutionen för Lärande, Informatik, Management och Etik (LIME) vid Karolinska Institutet. Tidigare docent och universitetslektor i medicinsk etik vid Centrum för forsknings- & bioetik, Uppsala universitet.

Hälsoprevention

Päivi Östling, senior forskare, Institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet, SciLifeLab.

Utbildningen har kommit till genom ett initiativ från Life Science-kontorets samverkansgrupp för Hälsa och Life Science och dess gruppering med fokus på kompetensförsörjning. Utvecklingen har skett genom ett samarbete mellan Uppsala universitet och Karolinska Institutet och med stöd från Vinnova. Produktion: Karolinska Institutet Uppdragsutbildning.

Praktiska frågor och svar

Jag har registrerat mig, men hur loggar jag in igen?

Har du ett KI-id loggar du in som vanligt i Canvas via rutan för medarbetare och studenter.

Har du inte ett KI-id skapades ett konto i Canvas åt dig när du registrerade dig på utbildningen, du loggar in via rutan för Externa användare. Ett mail med dina inloggningsuppgifter skickades då till den e-postadress du angav. Hittar du inte mailet, se efter i skräpposten. Du kan också få en påminnelse genom att på inloggningssidan klicka på Glömt lösenord och ange samma e-postadress, så får du en länk mailad för att välja ett lösenord och kan sedan logga in i kursen. 

Hur får jag mitt kursintyg?

Har du gått igenom alla föreläsningar genereras ett personligt kursintyg du kan ladda ner om du vill. Du når intyget via en länk på sista sidan i kursen.

Petra Hellbom
2024-01-29