Isabelle är examinerad läkare

Isabelle berättar om sina studier på läkarprogrammet.

.

Varför valde du att läsa till läkare? 

– Läkare är ett yrke som kommer att behövas så länge mänskligheten finns. Det finns flera möjligheter till vidareutbildning och man kan verkligen hjälpa sina medmänniskor. En annan anledning till att jag valde att plugga till läkare är att det är en bra grund för många olika karriärer – forskning, utbildning, egenföretagande, journalistik, politik är bara några exempel.

Vad är det bästa med programmet?

– De praktiska delarna! Det är väldigt givande att få träffa patienter, sätta sig in i deras sjukdomshistoria och diskutera hur man kan värna om deras hälsa på bästa sätt. Vidare tycker jag jättemycket om min klass! Vi är omkring 180 personer totalt, men eftersom vi har fler schemalagda timmar än andra högskoleprogram, har vi fått en superbra sammanhållning i klassen.

Varför valde du att studera på KI?

– KI:s forskning och internationella profil var det som lockade mig mest. Hur coolt är det inte att kunna stöta på världsledande medicinforskare på campus?! Jag hade turen att få göra mitt gymnasiearbete i ett av KI:s många labb. Där trivdes jag jättebra, vilket också bidrog till att jag valde KI.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Eftersom jag har påbörjat den “kliniska” delen av läkarprogrammet är mina dagar antingen klinikdagar eller föreläsningsdagar.

– På klinikdagar vaknar jag tidigt, åker till sjukhuset, byter om till sjukhuskläder och springer till sjukhusavdelningen för att hinna till morgonmötet kl 8. Under dagen pratar jag med och undersöker patienter, diskuterar läkemedel med läkarna, skriver journalanteckningar och dricker mycket kaffe. Framåt kl.16 slutar dagen.

– På föreläsningsdagar händer det att jag försover mig och dyker upp under andra föreläsningstimmen. På rasten köper jag kaffe och hänger med klasskompisar. På eftermiddagen är det ibland seminarier i mindre grupper. Där diskuterar vi exempel på patientfall och redovisar hur vi skulle ha tagit oss an patienterna baserat på det vi har lärt oss på föreläsningarna. Dagen slutar kring kl.15.

– Efter skolan deltar jag ofta i studentkårens (Medicinska Föreningen) aktiviteter – exempelvis studenttidningen Medicor, torsdagsfikan Coffee Hour, Fredagspuben och diverse sittningar.

Var programmet som du tänkt dig?

– Inte riktigt. Om jag hade vetat att vi skulle läsa biokemi första terminen hade jag definitivt varit mer uppmärksam på kemilektionerna i gymnasiet! Skämt åsido. Läkarprogrammet har gett mig mer insikt i vad hälsa och sjukdom innebär än jag hade kunnat föreställa mig.

Vad har varit den största utmaningen hittills?

– Första året på läkarprogrammet var en stor omställning för mig. Jag kom direkt från gymnasiet och var van vid att ha en personlig relation till mina lärare. Här på universitetet är man mycket mer anonym och måste själv ta ansvar för sin inlärning. Dessutom är tentorna på termin 1 och 2 båda väldigt omfattande.

Vad vill du arbeta med efter studierna?

– Drömmen är att kunna kombinera mina huvudintressen virusforskning och vetenskapsjournalistik med sjukhusarbete!

Vill du veta mer om livet som läkarstudent? Isabelle bloggade under hela sin studietid: blog.ki.se/kistudentenisabelle

Isabelle berättar om läkarprogrammet

Isabelle berättar om programmets uppbyggnad, varför hon valde just KI och vem som passar som läkare.

Studentkommuni…
2022-12-20