Johanna läser till sjuksköterska

"Sjuksköterskeprogrammet är en mycket bra utbildning för dig som vill utmanas i ditt yrke men samtidigt vara flexibel i din vardag. Du kan arbeta inom många områden utöver det kliniska".

Johanna student sjuksköterskeprogrammet
Johanna student sjuksköterskeprogrammet Foto: privat bild

Varför ville du läsa till just sjuksköterska?

Jag har alltid dragits till att arbeta för människliga rättigheter och jag ser hälsoområdet som den största och mest aktuella globala utmaningen just nu eftersom det fortfarande finns människor som inte har tillgång till rent vatten, mat, sjukvård, säkerhet och tak över huvudet.

Vad är det bästa med utbildningen?

Sjuksköterskeprogrammet är en mycket bra utbildning för dig som vill utmanas i ditt yrke men samtidigt vara flexibel i din vardag. Du kan arbeta inom många områden utöver det kliniska. Du kan bestämma över vem som ska vara din arbetsgivare och du får möjligheten att ta ansvar för människors hälsoutveckling, lite som en hälsoadvokat.

Hur ser en typisk vecka ut?

Det beror på vilken kurs du läser. Vissa kurser är långa och innehåller perioder där praktik varvas med teori och kliniska simuleringar. Översiktligt sett så finns det inte mycket kontinuitet utan som student måste man vara beredd att ställa om från vecka till vecka och från kurs till kurs. Just nu gör jag VFU (praktik) som varvas med kliniska simuleringar och kliniska examinationer.

Varför valde du att studera på just KI?

Att sjuksköterskeprogrammet på KI är ett av världens bäst rankade är inget jag sticker under stolen med, tvärt om. Jag visste att KI skulle ge mig de förutsättningar som krävs för att jag i min karriär ska nå mina mål.

Har du stött på någon utmaning?

Ja, stress och höga krav. Jag rekommenderar alla som söker sig till KI att noga titta igenom utbildningsprogrammet termin för termin. På det sättet kan man planera sin vardag så att man vet vad man ger sig in på när man börjar plugga.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Just nu lutar det mot avancerad specialistsjuksköterska. Denna ”maxi-sjuksköterska” har ett stort omvårdnadsansvar i sin roll som avdelningsledare och har dessutom en påbyggd medicinsk kompetens vilket ger friheten att ställa medicinska diagnoser och ordinera läkemedel i vissa sammanhang - vilken fantastisk kombination!

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?

Tro på dig själv och dina förmågor, det är något jag säger till mig själv än idag. Ge aldrig upp på dina drömmar och mål, känns utbildningen rätt så är den det. Var inte rädd för att tänka stort.

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli sjuksköterska?

Empati är a och o. Även en vilja att göra gott gentemot människor.

Nämn en sak som är bra med KI

KI är en internationell dörröppnare för att ta dig dit du vill i världen. Jag kan inte komma på ett bättre sätt att förbereda sig för kulturellt utbyte och globala affärsresor än genom min utbildning. KI är inte bara en del av Stockholm utan på KI finns studenter, doktorander, lärare, professorer och andra professioner av toppkvalitét, vilket kommer att underlätta för dig som vill bli riktigt skicklig på ditt område. 

Läs Johannas blogginlägg om sina erfarenheter av sjuksköterskeprogrammet

Studentkommuni…
2023-04-25