Kiki jobbar som fysioterapeut

Kiki tog examen från KI 2021. Här berättar hon vad hon gör idag och ger sina bästa tips till dig som är nyfiken på att söka fysioterapeutprogrammet.

KI-studenten Kiki

Varför ville du bli fysioterapeut?

– Jag tycker det är spännande att utforska kroppens möjligheter och begränsningar. Samtidigt som jag hjälper mina patienter får jag själv kombinera både fysiskt arbete med mentalt utmanande uppgifter, det är ett väldigt mångsidigt yrke.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Roligast är metodiken och de praktiska undervisningarna vi har – allt från undersökning till problemformulering och behandling. Det är dessutom ett stort plus att vi har tillgång till ett fint gym där vi både har undervisning och själva kan träna på raster och lediga dagar.

Vad är ditt tips till någon som funderar på att söka till programmet?

– Ta reda på vad yrket innebär. Det skiljer sig mycket från att jobba som personlig tränare på ett gym - du måste ha ett genuint intresse för människor och vara beredd på att jobba mycket med din professionella roll.

Nu har du tagit examen. Vad gör du idag?

– Jag jobbar som fysioterapeut i Neuroteam rehab södra som utgår från Dalens rehab, Enskededalen, en del av Region Stockholm/ SLSO.

Hur ser en vanlig dag ut?

– En vanlig dag åker jag på egna hembesök eller teambesök, oftast med arbetsterapeut i Neuroteamet. Vi har hand om patienter med neurologiska diagnoser eller skador i centrala nervsystemet.I teamet har vi arbetsterapeut, fysioterapeut, logoped och kurator. Vi jobbar med patienter som kommer hem efter inneliggande vård/rehab eller som har försämrats i sin diagnos och har behov av mer än en profession, till exempel stroke, parkinsons sjukdom, multipel skleros-ms, traumatisk hjärnskada, hjärntumörer, hjärnblödning, ALS m.m. 

Min roll är oftast att gångträna, styrketräning i hem eller på mottagningen, rörelseträna, balansträna eller guida i återgång till fysisk aktivitet. Inledningsvis så består arbetet av mycket kartläggning/tester och status av patientens egna förmågor eller hinder.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag får följa patienter under deras förbättring och intensiva rehab träning, jag får vara en del av att öka deras livskvalitet och följa upp hur det går för dem i vardagen. Det är också väldigt kul och givande att jobba i team för att stötta varandra och lära sig av varandras erfarenheter.

Vill du veta mer om livet som fysioterapeutstudent? Läs Kikis blogg: blog.ki.se/kistudentenkiki

Kiki fysioterapeut
Foto: Annika Falkuggla

Kiki berättar om fysioterapeutprogrammet

Kiki berättar om vad det innebär att jobba som fysioterapeut och varför hon valde programmet. 

Helene Svanholm
2023-12-28