Kursplan för Vetenskaplig metodik 2
Scientific Methodology 2
Versioner av denna plan:
Basdata
Särskild behörighet
Godkända kurser om minst 105 hp från termin 1-4 vid biomedicinska analytikerprogrammet eller motsvarande. Godkänt på kursen Vetenskaplig metodik 1.
Mål
Kursens övergripande mål är att fördjupa den vetenskapliga förmågan och förhållningssättet för att förbereda studenterna för examensarbetet och vetenskapliga projekt i yrkeslivet. Under utbildningen sker en utveckling av studenternas vetenskapliga förmåga och förhållningssätt enligt programmets vetenskapliga progressionstrappa. Kursen vetenskaplig metodik 2 bygger på kursen vetenskaplig metodik 1 samt inslag i andra kurser under utbildningen.
Kunskap och förståelse
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Redogöra för olika typer av studiedesign och vanligt förekommande statistiska metoder för analys av insamlade data.
- Förklara de centrala stegen i vetenskaplig metod.
Färdighet och förmåga
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Identifiera ett problem som kan studeras med vetenskaplig ansats och formulera hypotes, frågeställning och syfte.
- Välja och genomföra lämplig statistisk analys och presentation med statistisk mjukvara
- Välja och genomföra lämplig statistisk analys för kvalitetskontroll av laboratorieanalyser och patientundersökningar
- Skriftligt formulera resultat utifrån analys av data
- Kritiskt granska ett vetenskapligt arbete utifrån givna bedömningskriterier
Värderingsförmåga och förhållningsätt
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Beakta etiska aspekter i samband med datainsamling, dataanalys och resultatredovisning och tillämpa ett etiskt förhållningssätt
Innehåll
Kursen är indelad i två moment.
Arbetsformer
Kursen ges i form av föreläsningar, seminarier, gruppundervisning och hemuppgifter. En stor del av kursmaterialet och aktiviteterna erbjuds via internet. Korta inspelade föreläsningar med tillhörande obligatoriska uppgifter samt seminarier via internet.
Examination
Moment 1, Statistik, examineras med skriftlig redovisning av laborationer och skriftlig tentamen. Betyg: U/G
Moment 2, Vetenskaplig teori och metod, examineras med skriftliga redovisningar och aktiv närvaro vid seminarium. Betyg: U/G
För betyget G på hel kurs krävs betyget G i moment 1 och 2.
Aktiv närvaro vid seminarier är obligatoriskt.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Kursen ges för sista gången höstterminen 2025 och läggs därefter ner. Examination enligt denna kursplan kommer att vara möjlig till och med höstterminen 2027 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat. Datum för examination meddelas genom kurswebb**.**
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Kursen ges på engelska. Viss undervisning på svenska kan förekomma.