Kursplan för Molekylär onkologi och biostatistik
Molecular oncology and biostatistics
Basdata
Särskild behörighet
Lägst betyget E på kurserna Introduktion till biomedicin, Allmän och organisk kemi, Medicinsk biokemi, Cellbiologi och genetik, Integrativ fysiologi, Vävnadsbiologi och Biostatistik, samt godkänt på moment 1 på kursen Infektion och immunitet och på momenten Farmakokinetik och farmakodynamik (2 hp), Laborationer i farmakologi (1,5 hp) och Gruppuppgifter i farmakologi och toxikologi (2,5 hp) på kursen Farmakologi och toxikologi.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- beskriva de allmänna principerna för cancerdiagnostik och behandling,
- förstå de grundläggande processer som ligger till grund för omvandlingen av en normal cell till en malign cell, och konsekvenserna av malign omvandling på cell- och organismnivå,
- förstå hur biologisk kunskap om cancerutveckling används i modern cancerbehandling,
- ha kunskaper och färdigheter i laboratoriemetoder som används i experimentell cancerforskning,
- ha kunskaper i cancerepidemiologi,
- använda grundläggande epidemiologisk metodik och beskriva dess betydelse som komplement till andra (t.ex. laboratorie-) forskningsstudier,
- använda principerna för god experimentell design för att planera valida och effektivaexperimentella studier,
- ha insikt i och kunna diskutera etiska aspekter inom forskning
Innehåll
Molekylär onkologi
Tumörbiologi: Orsaker till cancer. Cancergener, inklusive onkogener och tumörsuppressorgener; deras normala funktion, mutagenes och cellulära kosekvenser av att de muteras. Ärftlig cancer. Den stegvisa transformationsprocessen. Tumörers biologiska egenskaper. Cellcykelkontroll och apoptos. Tumörprogression och metastasering. Betydelsen av interaktioner mellan tumörceller och normala celler. Tumörvirologi. Vetenskapsmetodik.
Onkologi
Maligna sjukdomar. Diagnostik. Molekylär tumörpatologi. De dominerade behandlingsprinciperna vid cancer (kirurgi, strålbehandling, kemoterapi, hormonbehandling och biologiska behandlingar).
Nyetablerade metoder för cancerbehandling och behandlingsstrategier under utveckling.
Etik. Palliativ behandling. Cancerepidemiologi. Prevention. Kliniska studier.
Biostatistik
Studiedesign: Randomiserat försök, tvärsnittsstudie, fall-kontrollstudie, kohortstudie.
Epidemiologiska begrepp: förväxlingsbias, selektionsbias, mediering, interaktion.
Statistiska modeller och metoder: linjär regression (med ANOVA), logistisk regression, proportionell hazardregression.
Experimentella studier: Randomiserade kliniska studier; randomisering, blindning, placeboeffekt, intention-to-treat; experimentdesign: fullständigt randomiserad design, stratifierad randomisering, faktoriella experiment, interaktion, screening; dataanalys.
Kursen är indelad i följande moment:
Integration av molekylär onkologi och biostatistik, 5.0 hp
Betygsskala: AF
Summativ integrerad skriftlig examination av de olika komponenterna.
Laborationer, 5.0 hp
Betygsskala: UG
Problembaserade seminarier och gruppseminarier, 5.0 hp
Betygsskala: UG
Arbetsformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, patientdemonstrationer, problembaserade seminarier, gruppseminarier och laborationer.
Examination
Laborationer (5 hp). Examinationen består av aktivt deltagande. Betygssätts U/G.
Problembaserade seminarier och gruppseminarier (5 hp). Examinationen består av aktivt deltagande. Betygssätts U/G.
Integration av tumörbiologi, klinisk onkologi och biostatistik (5 hp). Examinationen består av en skriftlig tentamen. Betygssätts A-F.
Betyg på hel kurs baseras på betyget på Integration av tumörbiologi, klinisk onkologi och biostatistik. För lägst betyget E på hel kurs krävs betyget G på de andra momenten.
Obligatoriskt deltagande
Laborationer, seminarier, patientdemonstrationer och en diagnostisk dugga som täcker de första delarna i kursen är obligatoriska. Kursledarens bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens resultat för respektive moment i LADOK.
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången HT15.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Muntlig utvärdering, kursråd, kommer att genomföras under kursen.
Litteraturlista och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
- Weinberg, Robert A., The biology of cancer, 2. ed. : New York : Garland Science, 2014 [dvs 2013] - 876, 6, 30, 28 s. ISBN: 9780815342205 (hft.), LIBRIS-ID: 14608758, *