Kursplan för Klinisk utbildning inom klinisk fysiologi

Clinical Rotation in Clinical Physiology

Basdata

Kurskod: 1EE026
Kursens namn: Klinisk utbildning inom klinisk fysiologi
Högskolepoäng: 7.5
Utbildningsform: Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde: Biomedicinsk laboratorievetenskap
Nivå: G1 - Grundnivå 1
Betygsskala: Helt otillräcklig (F), otillräcklig (Fx), tillräckligt (E), tillfredsställande (D), bra (C), mycket bra (B) eller utmärkt (A)
Kursansvarig institution: Institutionen för laboratoriemedicin
Beslutande organ: Programnämnd 6
Datum för fastställande: 2014-02-20
Reviderad av: Programnämnd 6
Senast reviderad: 2014-10-30
Kursplanen gäller från: Vårtermin 2015

Särskild behörighet

  • Kursen riktar sig till inresande utbytesstudenter från Biomedicinsk analytikerutbildning eller motsvarande och som har avklarat minst 105 hp/ECTS av sin utbildning.
  • Kursen kräver att studenten talar och skriver flytande engelska.

Mål

Det övergripande målet med kursen är att studenten ska få tillfälle att fördjupa och bredda sina metodologiska och diagnostiska kunskaper inom diagnostiska områden inom klinisk fysiologi. Kursen omfattar huvudsakligen VFU och lägger stor vikt vid den kliniska användningen metoderna och tolkning av erhållna undersökningsresultaten inom de olika metodområdena.
Kursen ska även ge en ökad förmåga till samverkan såväl intra- som interprofessionellt.
Kunskap och förståelse:
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
Beskriva undersökningsrutinerna som användas inom utvalda metodområden

  • Redogöra för vanligt förekommande formler, normalvärden och beräkningar som ska appliceras för en metodsäker diagnostik
  • Redogöra för vanliga sjukdomar, deras förekomst, orsak, symtom, diagnos, behandling, prognos och prevention som förekommer inom de valda metodområdena

Färdighet och förmåga:
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

  • Under handledning förbereda och genomföra undersökningar inom de aktuella metodområdena och i samband med detta samverka med patient och närstående och därmed uppvisa ett professionellt bemötande
  • I muntlig och skriftlig form presentera och diskutera patientfall och metodbeskrivning inom de aktuella metodområdena
  • Självständigt söka, värdera och kritiskt granska relevant information och vetenskaplig litteratur inom ett av de valda metodområdena samt sammanställa och presentera en vetenskaplig poster kring detta
  • Visa förmåga till intra- och interprofessionell samverkan i en klinisk miljö

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

  • Uppvisa ett gott bemötande och professionellt förhållningssätt gentemot vårdpersonal och patienter, i samband med den kliniska utbildningen
  • Visa förmåga till självkännedom och därmed identifiera sitt behov av ytterligare kunskap samt fortlöpande utveckla sin kompetens.
  • Visa förmåga till gott lagarbete och god samverkan med olika yrkesgrupper

Innehåll

Den kliniska utbildningen (VFU) omfattar drygt halva kursen. Ett individuellt schema görs upp för studenten med klinisk utbildning och tider för redovisning av inlämningsuppgifter. I första hand på övrig tid skall studenten arbeta med sina inlämningsuppgifter, litteraturstudier och liknande. Dock kan del av VFU-perioden användas för inhämtning av information för dessa uppgifter.

Arbetsformer

Kursen omfattas huvudsakligen av VFU som integreras med seminarier, egna studier och rapportskrivning (loggbok, patientfall och metodbeskrivning) inklusive litteraturstudier.
Under VFU har studenten en handledare men förväntas till stor del att själv söka och sammanställa information för sina rapporter.

Examination

Kursen klinisk fysiologisk diagnostik examineras med VFU-bedömningsformulär, loggbok från VFU, skriftlig och muntlig presentation av patientfall och metodbeskrivning samt aktivt deltagande i avslutande redovisningsseminarium.

Samtliga demonstrationer, laborationer och praktiska moment är obligatoriska. Om studenten är frånvarande vid obligatoriska delmoment görs en överenskommelse mellan den studerande och kursansvarig om kompensation av frånvaron. Möjlighet till omexamination ges i anslutning till kursen.

Vid underkänd klinisk praktik har studenten möjlighet att göra om denna vid ett tillfälle.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Övriga föreskrifter

Kursen utvärderas i enlighet med beslut av Styrelsen för utbildning vid KI

Litteraturlista och övriga läromedel

Course litterature

- Applied literature from the programme of the student of the partner university.
- Articles and copies handed to the student during the course.