Kursplan för Ortopedisk radiologi

Orthopaedic Radiology

Basdata

Kurskod: 1RS035
Kursens namn: Ortopedisk radiologi
Högskolepoäng: 7.5
Utbildningsform: Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde: Radiografi
Nivå: G2 - Grundnivå 2
Betygsskala: Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution: Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Beslutande organ: Programnämnden för Röntgensjuksköterskeprogrammet
Datum för fastställande: 2009-10-16
Reviderad av: Utbildningsnämnden CLINTEC
Senast reviderad: 2024-10-14
Kursplanen gäller från: Vårtermin 2025

Särskild behörighet

För att var behörig till högre termin krävs det att studenten har tagit minst 15 högskolepoäng från närmsta föregående termin samt alla poäng från tidigare terminer.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för förändringar i rörelseapparatens uppbyggnad och fysiologi vid olika ortopediska sjukdomstillstånd,
  • identifiera anatomiska strukturer på DT- och MR-bilder,
  • redogöra för ortopediska sjukdomar som kan diagnostiseras med radiologiska metoder,
  • motivera och reflektera över användningen av olika modaliteter vid patologiska processer i rörelseapparaten,
  • identifiera patologiska förändringar i bildmaterialet inom olika modaliteter,
  • förklara behandlingsprinciper och komplikationer för olika ortopediska sjukdomstillstånd,
  • förstå aktuella forskningsfrågeställningar rörande ortopediska sjukdomar,
  • beskriva miljöns påverkan på skelettet.

Innehåll

I kursen repeteras rörelseapparatens anatomi och fysiologi samt patologiska förändringar, . detta inkluderar även pediatrisk ortopedi.

Kursen behandlar även olika modaliteter inom bild- och funktionsdiagnostik såsom konventionell radiologi, datortomografi, magnetisk resonanstomografi , ultraljud och nuklearmedicin. Studenten tränas att identifiera normala anatomiska strukturer och patologiska förändringar i bildmaterial från olika modaliteter. För att belysa metodförbättringar och kvalitetssäkring diskuteras även aktuell forskning inom ortopedisk radiologi. . Hållbar utveckling behandlas genom en föreläsning om miljöns påverkan på skelettet.

Kursen innehåller genomgång av behandlingsprinciper och rehabilitering för ortopediska sjukdomstillstånd. Detta innefattar medicinska såväl som kirurgiska behandlingar samt de komplikationer som kan uppstå i samband med dessa.

Arbetsformer

Undervisningen i kursen innefattar föreläsningar samt gruppseminarier.

Seminarier är obligatoriska. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.

Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Examination

För att få godkänt på kursen så krävs godkänt deltagande på obligatoriska moment samt godkänd individuell skriftlig tentamen.
Föreligger inlämningsuppgifter ska dessa vara examinatorn tillhanda inom utsatt tid.

I de fall kursen examineras genom hemtentamen alternativt inlämningsuppgift anges ett senaste datum för inlämning vid kursintroduktionen. I de fall resultat efter bedömning kräver komplettering av uppgiften ska datum för senaste inlämning av denna anges. Om studenten inte uppfyllt kraven för inlämningsuppgiften ges möjlighet att lämna såväl inlämningsuppgift som komplettering vid nästa kurstillfälle. Särskilda skäl kan beaktas i samband med inlämning av uppgiften.

Vid frånvaro från obligatoriska moment kan ersättningsuppgift erhållas om examinatorn anser att en sådan kan kompensera för försummat obligatoriskt moment. I annat fall får studenten ta igen momentet vid nästa kurstillfälle.

Studenten har rätt till sammanlagt sex provtillfällen för att få godkänt resultat. Till kursen erbjuds tre examinationstillfällen - ett inom kursen samt två omtentamenstillfällen. Ytterligare tre tillfällen ges enligt samma upplägg i samband med nästa kurstillfälle. Om studenten behöver fler examinationstillfällen måste hen fylla i en blankett om dispensansökan för ytterligare examinationstillfälle och ansökan kommer endast beviljas där särskilda skäl föreligger.

Om det föreligger särskilda skäl eller behov av anpassning för student med funktionsvariation, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform och möjlighet till komplettering. Innehåll och lärandemål samt nivå på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övergångsbestämmelser

Studenten har möjlighet att examineras enligt tidigare kursplan inom två år efter det datum då beslut tagits att kursen läggs ner eller genomgår större förändringar.

Övriga föreskrifter

Utvärdering av kursen kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet.

Litteraturlista och övriga läromedel

obligatorisk litteratur

Till kurslitteraturen tillkommer det också vetenskapliga artiklar.