Kursplan för Hybrid Imaging - Framtidens diagnostik
Hybrid Imaging - Diagnostics of the Future
Basdata
Särskild behörighet
För att var behörig till högre termin krävs det att studenten har tagit minst 15 högskolepoäng från närmsta föregående termin samt alla poäng från tidigare terminer.
Mål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- Förklara sambandet mellan fysikaliska grundprinciper och bildframställningen med PET, DT, MR, PET/MR, PET/CT
- Förklara kliniska tillämpningen av metoderna utifrån tillgänglig evidens och aktuell forskning inom området
- Genom det verksamhetsintegrerade lärandet kunna relatera de aktuella diagnostiska möjligheterna till skilda områden inom hälso- och sjukvården,
- Reflektera över de ingående diagnostiska metodernas möjligheter och begräsningar
- Beskriva begreppet Artificiell Intelligence och dess tillämpningar inom radiologin
Innehåll
Radiologin är i ständig utveckling och förändring. Datortomografer kom på 70-talet, Magnetkameror kom på 80-talet, nuklearmedicinska metoder har också funnit under denna tidsperiod. Det som händer inom radiologin nu är att dessa metoder kombineras för att avbilda så väl morfologi/anatomi som fysiologiska processer. Dessa modaliteter sammanfattas idag under begreppet "Hybrid Imaging". Kursen tar därför sin utgångspunkt i att beskriva teknik och fysik bakom såväl DT, MR som PET och Nuklearmedicinska avbildningsmetoder. Efter en genomgång av de tekniska/fysikaliska principerna fortsätter kursen med de diagnostiska möjligheter som ges med dessa nya diagnostiska metoder inom kroppens olika organ och radiologiska verksamhetsområden som uro-, gyn, neuro- , thorax- , ortopedi- och hjärta. Kursen innehåller också besök vid kliniska applikationer inom såväl sjukvård som medicintekniska produktutvecklare. De diagnostiska möjligheterna belyses också utifrån perspektivet Artificiell Intelligence som ett kraftfullt diagnostiskt hjälpmedel. Kursen avslutas med ett mindre projektarbete inom ramen för en litteratursammanställning av framtida möjligheter inom hybrid imaging och artificiell intelligence.
Arbetsformer
De arbetsformer som används under kursen är föreläsningar, seminarier och verksamhets integrerat lärande (VIL) och eget projektarbete.
Kursen innehåller obligatoriska moment och VIL. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.
Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Kursen examineras genom muntlig och skriftlig redovisning av det ingående projektarbetet.
För att få godkänt på kursen så krävs aktivt godkänt deltagande vid obligatoriska moment. VIL, seminarier samt muntlig och skriftlig redovisning av projektarbete. Ersättning av frånvaro från obligatoriskt moment planeras i samråd med handledare och kursledare.
För studerande som inte blivit godkänd vid det ordinarie examinationstillfället erbjuds förnyad examination vid ett senare tillfälle enligt överenskommelse med examinator.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFUtillfälle på denna kurs.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Studenten har möjlighet att examineras enligt tidigare kursplan inom ett år efter det datum efter beslut tagits att kursen läggs ner eller genomgår större förändringar.
Övriga föreskrifter
Utvärdering av kursen kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.