Kursplan för Bedömning av gångfunktion hos barn och vuxna med funktionsnedsättning
Assessment of walking function in children and adults with motor disorders
Versioner av denna plan:
Basdata
Särskild behörighet
Minst 180 hp inom vilka det ska ingå en yrkes- eller kandidatexamen inom hälso- och sjukvård, medicin eller psykologi, t ex fysioterapeut/ sjukgymnast, eller läkare, alternativt en yrkes- eller kandidatexamen som ortopedingenjör, idrottslärare eller podiater. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Kursens övergripande mål är att studenten efter avslutad kurs skall kunna tillämpa och integrera kunskaper kring gång och gångförmåga hos barn och vuxna utifrån funktionstillstånd och funktionshinder i ett interprofessionellt perspektiv med internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF) som ramverk.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- beskriva rörelse och gång utifrån biomekaniska principer
- beskriva gång, gångmönster och gångförmåga enligt standardiserade metoder och bedömningsinstrument
- redogöra för förutsättningar för rörelse och gång
- redogöra för hälsotillstånd som påverkar gång hos barn och vuxna
- reflektera över faktorer som påverkar gångmönster och gångförmåga utifrån hälsotillståndet
- reflektera över och föreslå interventioner som syftar till förbättrad gång, aktivitet och delaktighet av betydelse för individen
Innehåll
Undervisningen innefattar:
- biomekaniska principer för rörelse- och gånganalys
- observation av gång
- klinisk undersökning av rörelseapparaten
- bedömningsinstrument för att mäta gång och gångförmåga
- instrumentell mätning av gång och funktion som tredimensionell rörelseanalys, markörfria system och elektromyografi (EMG)
- teorier kring rörelsevetenskap av betydelse för rörelse och gång
- tillstånd och diagnoser hos barn och vuxna som påverkar gång, aktivitet och delaktighet
- interventioner med syfte att påverka gång, aktivitet och delaktighet
- nationella och internationella riktlinjer för fysisk aktivitet
Arbetsformer
Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättningar för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande. De arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier, workshops, grupparbeten och eget arbete. Aktivt deltagande vid seminarier och workshops samt närvaro vid samtliga schemalagda tillfällen är obligatoriskt. För egna studier, arbete i grupp samt distribuering av inläsningsmaterial kommer en webbaserad lärplattform att användas.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.
Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Examination sker i form av skriftlig individuell inlämningsuppgift och muntlig redovisning i seminarium med utgångspunkt från patientfall ur studenternas verksamhet.
Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle. Digital examination som öppnats via lärplattform räknas som utnyttjat examinationstillfälle även om examinationen inte lämnats in.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället. Examinator bedömer om en student har särskilda skäl för förseningen. Examinator kan, om så är fallet, fatta beslut om komplettering av examinationsunderlag för att uppnå godkänt resultat.
Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Detta gäller i mån av plats.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students löpande examination om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att säkerheten för studenten eller andra personer riskeras och/eller andras förtroende för KI:s verksamhet riskeras. När löpande examination avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuell modul och att ett provtillfälle är förbrukat.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering sker enligt riktlinjer fastställda av Kommittén för Utbildning på grundnivå och avancerad nivå (KU) vid Karolinska Institutet.
Undervisning sker på svenska.
Undervisning på engelska kan förekomma.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.
Litteraturlista och övriga läromedel
Senaste upplagan gäller.
Litteratur på engelska kan förekomma.
Obligatorisk litteratur
Ortoser för barn och ungdomar: funktionsnedsättning och gång
*Bartonek, Åsa; Eriksson, Marie *
Upplaga 1: Lund : Studentlitteratur [2023] - 271 s.
ISBN: 9789144160504
The Identification and Treatment of Gait Problems in Cerebral Palsy
Gage, James R. et al.
2nd ed.: London: Mac Keith Press: b, Distributed by Wiley-Blackwell, 2009 - 644 p.
ISBN: 9781898683650
Clinical Gait Analysis: Theory and Practice. Chapter 14.
Kirtley, Chris
Observational Gait Analysis, Churchill Livingstone Elsevier, 2006 - 316 p.
ISBN: 0443100098
Gait Analysis: Normal and Pathological Function
Perry, Jacquelin; Burnfield, Judith M.
2nd ed.: Thorofare, N.J.: SLACK, cop. 2010 - 551 p.
ISBN: 9781556427664
Motor Control: Translating Research into Clinical Practice
Shumway-Cook, Anne; Woollacott, Marjorie H.
Sixth edition: Philadelphia: Wolters Kluwer, [2023] - 718 p.
ISBN: 9781975158279