Kursplan för Endokrinologi, fetma och diabetes
Endocrinology, Obesity and Diabetes
Basdata
Särskild behörighet
Lägst betyget G (godkänd) på kurserna Tillämpad kommunikation i biomedicin 1 med vetenskapsteori och bioetik, Tillämpad kommunikation i biomedicin 2, Avancerad translationell medicin, Teoretisk och praktisk försöksdjursvetenskap, samt Biostatistik på Masterprogrammet i biomedicin.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten:
Avseende kunskap och förståelse
- visa kunskap om endokrina system och metabolism,
Avseende färdighet och förmåga
- kunna förklara principerna för metabol reglering i olika vävnader på molekylär nivå,
- kunna förklara patofysiologin vid endokrina störningar kopplade till fetma,
Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt
- kritiskt kunna diskutera relevant litteratur,
- visa ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt.
Innehåll
Kursen består av flera delmoment inom området endokrinologi, fetma och diabetes. Kursen innehåller även praktiktillfällen (laborationer) i experimentella tekniker som används i studien av metabola och endokrina störningar.
Arbetsformer
Den pedagogiska tanken är baserad på lärande som en aktiv forskningsprocess. Kursen är en avancerad kurs och det förutsätts att studenten tar eget ansvar för att inhämta kunskaper. Undervisningen kommer att ske i form av expertföreläsningar, seminarier, grupparbeten och/eller praktiskt arbete ledda av forskare. Grupp- och/eller enskilda uppgifter ingår och presenteras som skriftliga rapporter och/eller muntliga presentationer.
Examination
Examinationen består av muntliga och skriftliga uppgifter.
Obligatoriskt deltagande
Kursintroduktioner, seminarier, grupparbeten och laborationer är obligatoriska.Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens kursresultat i LADOK. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att studenten inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången HT16.
Examination enligt denna kursplan ges sista gången HT20 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Litteraturlista och övriga läromedel
Kurslitteratur är vetenskapliga artiklar och material som delas ut under kursens gång.