Kursplan för Biomedicinsk forskningslitteracitet

Biomedical Research Literacy

Versioner av denna plan:

HT25

Basdata

Kurskod: 4BI134
Kursens namn: Biomedicinsk forskningslitteracitet
Högskolepoäng: 6
Utbildningsform: Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde: Biomedicin
Nivå: AV - Avancerad nivå
Betygsskala: Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution: Institutionen för medicin, Huddinge
Beslutande organ: Programnämnden för biomedicinprogrammen
Datum för fastställande: 2025-03-11
Kursplanen gäller från: Hösttermin 2025

Särskild behörighet

Minst betyget G (Godkänd) på kurserna Avancerad biomedicin, Tillämpad biostatistik, Bioinformatik, termin 1 valbar kurs, Bioetik och försökdjursvetenskap, Tillämpad kommunikation i biomedicin och professionell utveckling, samt registrering på kursen Avancerad biomedicin: forskningsprojekt 1 på Masterprogrammet i biomedicin.

Mål

Syftet med kursen är att utbilda studenten i olika aspekter av den vetenskapliga forskningsprocessen inom biomedicin.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Avseende kunskap och förståelse

  • Visa förståelse för vetenskaplig metod och design inom biomedicin,
  • Förklara och diskutera rollen av peer review i den vetenskapliga publiceringsprocessen,

Avseende färdighet och förmåga

  • Formulera en forskningsplan som innehåller experimentella procedurer som är lämpliga för att testa en uttalad hypotes,
  • Kritiskt utvärdera manuskript inom området av biomedicin enligt standardpraxis för peer review,

Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera över forskningsdesign inom biomedicin samt fördelarna och begränsningarna med publiceringsprocessen,
  • Reflektera över utformningen av biomedicinsk forskning ur ett globalt hälsoperspektiv.

Innehåll

Kursen behandlar den vetenskapliga forskningsprocessen inom biomedicin. Den omfattar studiedesign enligt vetenskaplig metod, från formulering av en hypotes till val av metoder och den experimentella design som krävs för att ta itu med hypotesen (med kärnbegrepp som kontroller och replikering). Kursen behandlar också den kollegiala granskningsprocess som används i vetenskaplig publicering.

Kursen är indelad i två moment.

Vetenskaplig metod och design, 4,0 Högskolepoäng
Begrepp inom vetenskaplig metod och dess implikationer för vetenskaplig praktik inom biomedicin. Olika delar av vetenskaplig design inklusive identifiering av kunskapslucka i en bredare vetenskaplig miljö, utveckla hypotes, formulera en experimentell plan, dokumentera och hantera resultat samt dra slutsatser.

Kollegial granskning i publiceringsprocessen, 2,0 Högskolepoäng
Kollegial granskning av biomedicinska manuskript som skickats till vetenskapliga tidskrifter som ett första steg i publiceringsprocessen.

Arbetsformer

Undervisningen inkluderar föreläsningar, webbaserat lärande, gruppdiskussioner, skriftliga övningar, muntliga presentationer och peer review.

Examination

Vetenskaplig metod och design (4 hp). Examinationen består av genomgång av en webbaserad lärandemodul, en skriftlig forskningsplan, muntlig presentation av forskningsplanen och peer-to-peer muntlig opposition. Betygsatt Underkänd/Godkänd/Väl Godkänd.

Kollegial granskning i publiceringsprocessen (2 hp). Examinationen består av en skriftlig granskning av ett vetenskapligt manuskript (bestående av både individuella och gruppdelar), och diskussion av den skriftliga granskningen med andra studenter. Betygsatt Underkänd/Godkänd.

För att bli godkänd på hela kursen (betyget "Godkänd" eller högre) måste betyget "Godkänd" ha erhållits på båda delarna av kursen. För att erhålla slutbetyget "Väl Godkänd" måste betyget "Väl godkänd" erhållas för "Vetenskaplig metod och design" och betyget "Godkänd" för "Kollegial granskning i publiceringsprocessen".

Obligatoriskt deltagande
Gruppdiskussioner, muntliga presentationer och peer review-oppositioner är obligatoriska.

Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan kompenseras för. Studenten måste delta i de obligatoriska utbildningsinslagen eller ta igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar för att klara kursen. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan göra detta utbildningsinslag förrän nästa gång kursen ges.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Student som ej är godkänd efter första examinationstillfället har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten inte är godkänd efter fyra examinationstillfällen, rekommenderas han/hon att ta kursen nästa ordinarie kurstillfälle och kan, efter det, delta i två ytterligare examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.

Som provtillfälle räknas när studenten fysiskt närvarat eller på annat sätt deltagit vid en examination. Inlämning av icke ifylld examinationsuppgift som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som ett provtillfälle.

Anpassning av examination
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska och examination är på engelska.

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Muntlig utvärdering, kursråd, kommer att genomföras under kursen.

Denna kurs ersätter kursen Biomedicinsk forskningslitteracitet, 6 hp (4BI117) och kan inte ingå i examen tillsammans med sistnämnda kurs.

Litteraturlista och övriga läromedel

Specifikt studiematerial och referensartiklar kommer att tillhandahållas under kursen.