Kursplan för Introduktionskurs
Introduction Course
Versioner av denna plan:
Basdata
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Kursens syfte är att ge en allmän överblick över master-programmet och dess vetenskapliga karaktär samt introducerar studenterna i de tre delämnena hälsoekonomi, hälsopolitik och på medicin grundad hälso- och sjukvårdsledning (medical management). Därtill förmedlas grunderna i folkhälsovetenskap och epidemiologi för att ge de medicinska underlaget till evidensbaserat beslutsfattande inom hälsopolitik, resurshantering och ledning av hälso- och sjukvården.
Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
- diskutera basala vetenskapliga begrepp och metodologiska perspektiv av relevans för forskning inom hälsoekonomi, hälsopolitik, medical management samt folkhälsovetenskap och epidemiologi
- förklara hur hälsoekonomi, policy, och management kan bidra till uppfyllelsen av de globala målen för hållbar utveckling (SDGs)
- tillämpa grundläggande begrepp inom hälsoekonomi, hälsopolitik och medical management vid analys av aktuella utmaningar inom hälso- och sjukvården globalt, nationellt, regionalt och lokalt
- tillämpa grundläggande vetenskapliga koncept i folkhälsovetenskap och epidemiologi för sjukdomsprevention och hälsofrämjande
- förstå och reflektera över filosofiska begrepp och etik i hälsovetenskaplig forskning
Innehåll
Under kursen kommer grundläggande begrepp, principer och metoder inom hälsoekonomi, hälsopolitik, medical management samt folkhälsovetenskap och epidemiologi att introduceras:
1. Orientering i hälsoekonomi, hälsopolitik och medical management
2. Grunderna i folkhälsovetenskap och epidemiologi samt tillämpningar i klinisk praktik
3. Perspektiv på vetenskapsteori, -filosofi och -etik
Ämnena introduceras enligt följande:
- Principer och ramverk för hälsoekonomi, hälsopolitik och medical management
- Projektledning
- Begrepp, principer och metoder inom folkhälsovetenskap och epidemiologi
- Sociala, miljö- och beteenderelaterade determinanter (bestämningsfaktorer) för hälsa.
- Vetenskapsfilosofiska och etiska perspektiv på forskning inom de aktuella disciplinerna
Arbetsformer
Varje ovan nämnda delområde behandlas genom interaktiva seminarier, fall, praktiska övningar, elärande, föreläsningar och frågeövningar.
Seminariernas syfte är att utveckla praktiska färdigheter, en professionell attityd samt kritiskt tänkande, och de består av olika former av interaktiva studentledda aktiviteter. Under kursen deltar studenterna också i grupparbeten och gör presentationer individuellt och i grupp.
Examination
- Uppgifter som inlevereras skriftligt individuellt eller i grupp
- Individuella insatser i skriftlig rapport och muntlig presentation av gruppuppgift
- Individuella insatser under andra obligatoriska undervisningsmoment
För att få betyget VG på kursen krävs VG på den skriftliga uppgiften och VG på minst en av de övriga uppgifterna samt G på övriga kursmoment.
Kursmoment med obligatoriskt deltagande anges tydligt i undervisningsschemat. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar rapporteras inte studentens kursresultat i LADOK.
Begränsning av antal provtillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examination har rätt att delta i ytterligare fem examinationer. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som
provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens bestämmelser om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Kursen ges på engelska.