Kursplan för Medicinsk diagnostik för ST-tandläkare i käkkirurgi
Medical diagnostics for resident dentists in oral and maxillofacial surgery
Basdata
Särskild behörighet
Godkänd tandläkarexamen
Mål
Syfte
Kursens syfte är att studenten ska tillägna sig grundläggande kunskaper och färdigheter om vanliga sjukdomars symtom och fynd samt olika kliniska diagnostiska metoder. Vidare att genom patientmöten träna en grundläggande kompetens i bemötande, kommunikation, anamnes, status, kliniskt resonerande i differentialdiagnostiskt tänkande samt att ställa en preliminär diagnos.
### Lärandemål
Kunskap och förståelse
Studenten ska kunna
- redogöra för grundläggande fysiologiska och patofysiologiska mekanismer bakom vanliga sjukdomstillstånd, kliniska fynd och hur denna kunskap används i diagnostiska undersökningar (S4)
- redogöra för principerna för klinisk utredning av symtom och fynd vid vanliga, allvarliga och akuta tillstånd, samt för val av diagnostiska undersökningsmetoder (S3)
- redogöra för indikationer, kontraindikationer, genomförande samt begränsningar och felkällor för diagnostiska undersökningar (S3) samt motivera val, tolkning och slutsatser av diagnostiska undersökningar baserat på basvetenskapliga förklaringsmodeller (S4)
- resonera om hur användningen av diagnostiska metoderkan påverkas av skillnader i tillgång och ekonomiska förutsättningar i olika vårdkontexter och ur ett globalt perspektiv (S4)
- redogöra för hur kognitiv bias kan leda till diagnostiska misstag (S3)
- redogöra för hur normal psykosocial och neurologisk utveckling i ett livsperspektiv kan relatera till hälsa och sjukdom (S3)
- redogöra för hur normalpsykologiska reaktioner och vanliga psykopatologiska avvikelser kan påverka medicinsk diagnostik (S3)
- redogöra för psykologiska, kulturella/sociala och kognitiva hinder i kommunikation med patienten (S3)
- förklara vilka medicinska frågeställningar som kan besvaras med diagnostiska undersökningar och redogöra för hur man utför dessa (S4)
- redogöra för förekomsten av våld i nära relationer, beskriva dess påverkan på hälsan (S4) samt ange relevanta lagar och förordningar (S3)
### Färdigheter
Studenten ska kunna
- visa hur man på ett professionellt och personcentrerat sätt tar en anamnes och genomför status (M3)
- tolka resultaten av anamnes, status och vanliga laboratorieundersökningar samt ställa en preliminär diagnos (M3)
- utifrån ett kritiskt och vetenskapligt baserat förhållningssätt tolka och bedöma olika mätvariabler (M3)
Förhållningssätt
Studenten ska kunna
- visa förmåga att arbeta i grupp och att ta ett aktivt ansvar för sitt och andra studenters lärande
- ta ansvar för sin professionella utveckling och visa ett respektfullt uppträdande mot patienter, andra studenter, lärare och personal vid såväl undervisningstillfällen som vid andra kursrelaterade kontakter
Innehåll
I kursen integreras områden som är viktiga för grundläggande klinisk diagnostik och behandling, inkluderande klinisk mikrobiologi, klinisk immunologi, klinisk fysiologi samt klinisk kemi.
Undervisningen har tonvikt på verksamhetsintegrerat lärande (VIL) och är förlagd till sjukhus och omfattar klinisk problemlösning, anamnestagande och statusundersökning under handledning, efterföljt av diskussioner innefattande basvetenskap och laboratoriediagnostik och med strukturerad återkoppling.
Kursen utgörs av två moment:
Moment 1: Kliniska diagnostiska metoder, 3 hp
Betygsskala: GU
Momentet fokuserar på diagnostiska undersökningsmetoder inom klinisk kemi, klinisk fysiologi, klinisk mikrobiologi och klinisk immunologi. Största delen av momentet bygger på självstudier på distans där kunskapen fördjupas genom Teambaserat lärande som är på plats.
Moment 2: Klinisk konsultation och undersökning, 7 hp
Betygsskala: GU
Undervisningen utgår från funktionssystem och symtom och fynd relaterat till dessa. Momentet har fokus på anamnes, status och differentialdiagnostiskt resonemang. Studenten tränar på att ta en riktad anamnes utifrån symtombild och bakgrund, att utföra en relevant strukturerad somatisk och översiktlig psykiatrisk statusundersökning, samt att dokumentera i journal. Studenterna får även öva på att komma fram till rimliga differentialdiagnoser utifrån vad som framkommit i anamnes, status och diagnostik.
Arbetsformer
Kursens centrala arbetsform är teambaserat lärande (TBL) där studenterna arbetar tillsammans i grupper för att träna samarbete, utveckla det egna lärandet och bidra till gruppens kollegiala lärande. Studenterna tränar på att ge och ta återkoppling och värdera sina egna insatser. TBL genomförs i moduler som omfattar bland annat förberedelse med stora inslag av självstudier, bastester individuellt och i grupp (s.k. readiness assurance tester), uppföljning, tillämpning av kunskaper, samt självvärdering och kollegial återkoppling.
Utöver detta har undervisningen tonvikt på VIL förlagd till sjukhus.
Examination
Kliniska diagnostiska metoder (moment 1)
Obligatoriskt deltagande
- TBL
Examination
- Muntlig individuell examination
Klinisk konsultation och undersökning (moment 2)
Obligatoriskt deltagande
- TBL
- Färdighetsträning
Obligatoriska formativa bedömningar
- Färdighetsträning
Examination
- Sit-in-examination
- Muntlig individuell examination
Minst tre godkända patientläkarmöten krävs. För godkännande krävs även en dokumenterad förmåga att arbeta i grupp.
Kursansvarig lärare bedömer om och hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.
Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Begränsning av prov- eller praktiktillfällen:
För sit-in-examinationen på momentet 2 ges maximalt två examinationstillfällen.
Övergångsbestämmelser
För kurs som upphört eller genomgått större förändringar ges minst två ytterligare prov (exklusive ordinarie prov) på det tidigare innehållet under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.
Övriga föreskrifter
Kursutvärderingar genomförs med hjälp av enkät. Examination:
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Litteraturlista och övriga läromedel
Rekommenderad litteratur
Internmedicin
Dahlström, Ulf; Kechagias, Stergios; Stenke, Leif
Sjätte upplagan : Stockholm : Liber, 2018 - 1046 sidor
ISBN:978-91-47-11326-2 LIBRIS-ID:22269529
Sök i biblioteket
### Klinisk fysiologi
Klinisk EKG-diagnostik 2.0
Jern, Sverker; Jern, Helene
1. uppl. av version 2.0 : Ljungskile : Sverker Jern utbildning, 2012 - 264 s. ISBN:978-91-633-9585-7 LIBRIS-ID:13540451
Sök i biblioteket
##### Lungfysiologi och diagnostik vid lungsjukdom
Hedenstierna, Göran; Hedenström, Hans; Bäcklund, Lars
Lund : Studentlitteratur, 2000 - 309 s. ISBN:91-44-00860-0 LIBRIS-ID:8352731
Sök i biblioteket
### Klinisk kemi
Laurells Klinisk kemi i praktisk medicin
Nilsson-Ehle, Peter; Berggren Söderlund, Maria; Theodorsson, Elvar; Becker, Charlotte Laurell, Carl-Bertil
9., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2012 - 733 s. ISBN:978-91-44-04787-4 (inb.) LIBRIS-ID:12532093
Sök i biblioteket
##### Klinisk kemi : kortfattad analystolkning
Lund-Egloff, Doris; Löwbeer, Christian
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2014 - 144 s. ISBN:978-91-44-09549-3 LIBRIS-ID:16608535
Sök i biblioteket
### Mikrobiologi
Medicinsk mikrobiologi & immunologi
Brauner, Annelie
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2015 - 824 s. ISBN:9789144038681 LIBRIS-ID:15416988
Sök i biblioteket