Josef studerar till sjuksköterska

"Om du gillar att hjälpa människor och är sugen på ett samhällsviktigt yrke med oändligt många karriärmöjligheter och stor frihet, då ska du definitivt ge denna utbildning en chans".

Josef, student sjuksköterskeprogrammet
Josef, student sjuksköterskeprogrammet Foto: Privat

Varför valde du att läsa till just sjuksköterska? 

Jag har alltid velat jobba med människor och erbjuda stöd och hjälp. Under pandemin fick sjuksköterskor stor uppmärksamhet i media och som många andra insåg jag den avgörande roll som sjuksköterskor spelar i samhället. Ju mer jag läste om utbildningen och karriärmöjligheterna desto mer blev jag övertygad om att detta var den rätta vägen för mig. Förutom att jobba nära människor så lockar tanken på flexibilitet och möjlighet att byta arbetsplats om jag vill. Att bli sjuksköterska ger mig möjlighet att resa och samtidigt kunna hitta arbete i princip var som helst i världen. 

Vad är det bästa med din utbildning?

Jag har alltid gillat de praktiska aspekterna i det jag lär mig, så det passar väldigt bra att sjuksköterskeutbildningen varvar teori och praktik. Under den första terminen var vi på olika sjukhus i Region Stockholm för att observera sjuksköterskor och patienter, det var jättespännande och jag fick snabbt en inblick i de praktiska aspekterna av yrket. Det som jag uppskattar mest med utbildningen är möjligheten att fördjupa mig i människan ur ett helhetsperspektiv och att förstå vad det faktiskt innebär att vara människa i olika skeden av livet. Vi studerar inte bara människan utifrån ett naturvetenskapligt perspektiv, utan också med ett humanistiskt existentialistiskt fokus som omfattar aspekter som rör beteende, känslor, miljö, psykologi och etik. Denna breda synvinkel är otroligt lärorik och man växer som person redan under de första månaderna av utbildningen.

Hur ser en typisk vecka ut? 

Det är svårt att säga eftersom det beror på vilken kurs man läser. Varje kurs har ett annorlunda upplägg men vanligtvis har jag föreläsningar ett par gånger i veckan, ganska ofta grupparbeten där vi i smågrupper tilldelas artiklar eller övningar att jobba med som sedan redovisas i seminarium. Vissa kurser (exempelvis anatomi och fysiologi) kräver mycket självstudier varje dag och kompletteras med en föreläsning på campus. Då var tempot ganska högt. Det är det inte alltid, vissa kurser upplever jag som lugnare men då behöver jag avsätta tid för att läsa omvårdnadslitteratur varje dag. 

Varför valde du att studera på just KI? 

Först och främst för att KI är Sveriges främsta medicinska universitet som även har ett oslagbart internationellt rykte. Utbildningarna håller en väldigt hög standard och jag ser det som en garanti att jag får kunskapen och färdigheterna jag behöver för att lyckas i min framtida karriär. KI är ledande när det gäller forskning och det präglar hela utbildningen. Under första året introduceras vi till omvårdnadsforskning och forskningsmetodik. Jag vill gå en forskarutbildning i framtiden och är säker på att KI ger mig verktygen för att uppnå mina mål.

Har du stött på någon utmaning?

Den första tiden på KI upplevde jag som överväldigande med massor av ny information och starka intryck. Jag insåg snabbt att universitetsstudier kräver en del självdisciplin, något som inte direkt är min starkaste sida. Min tidigare erfarenhet från folkhögskola var mer avslappnad med ett upplägg anpassat till hela gruppen. I början upplevde jag därför mycket stress. Jag behövde organisera mina studier på ett mer produktivt och hållbart sätt. Lyckligtvis var jag inte ensam om att känna så. Studievägledare är tillgängliga och kan föreslå olika sätt att förbättra sin studieteknik, och jag fick också värdefulla tips och mycket stöd från mina klasskamrater. Lärarna är också medvetna om detta och är väldigt flexibla och stödjande. Anpassningen till universitet gick ganska fort och jag har inte tänkt på det förrän jag fick denna fråga.

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Efter grundutbildningen vill jag gärna jobba ett par år på en akutmottagning för att fördjupa mina kunskaper. Man lär sig mycket på akuten eftersom det kommer patienter med alla typer av akuta sjukdomar och skador.  Men mitt mål är att specialisera mig inom psykiatri och jobba med missbruks- och beroendeproblematik samt psykisk ohälsa. Jag vill även forska inom ämnet och bidra till att förbättra vården för personer som lider av detta. Min dröm är att öppna ett eget behandlingshem.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?

Om du gillar att hjälpa människor och är sugen på ett samhällsviktigt yrke med oändligt många karriärmöjligheter och stor frihet, då ska du definitivt ge denna utbildning en chans. Läs om utbildningsprogrammet och intervjuer med studenter eller sjuksköterskor. 

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli sjuksköterska?

Jag tror att alla sjuksköterskor drivs av en önskan att hjälpa andra människor och för att klara det behövs naturligtvis en stor empatisk förmåga och en tro på alla människors lika värde. Man behöver också gilla att samarbeta och kommunicera med andra då sjuksköterskor ofta ingår i vårdteam och är i kontakt med andra vårdgivare, patienter, anhöriga och myndigheter. Sjuksköterskeyrket innebär ett livslångt lärande så man bör ha ett intresse för vetenskap och en vilja att kontinuerligt uppdatera sina kunskaper och förmågor utifrån senaste rönen.

Nämn en sak som är bra med KI 

Det finns gratis gym på bägge campus som är öppna varje dag i veckan. Där erbjuds allt från styrketräning, kondition, dans, yoga och bastu. Man kan träna själv eller anmäla sig till gruppträning. Gruppträning är ofta anpassad till nybörjare och görs i små grupper. Det är ett perfekt sätt att komma igång med träning och också lära känna nya människor. Det går även att boka en personlig coach om man vill. 

Helene Svanholm
2024-02-29