Utbildningsplan för

Magisterprogrammet i hälsoinsatser vid katastrofer, 60 hp

Erasmus Mundus Master Course in Public Health in Disasters, 60 credits

Basdata

Programkod
5HK13
Programmets namn
Magisterprogrammet i hälsoinsatser vid katastrofer
Omfattning
60.0 hp
Gäller från
Utbildningsplanen gäller för studenter som påbörjar sina studier från och med HT13.

Under rubriken Övergångsbestämmelser framgår vad som gäller vid en beslutad revidering av utbildningsplanen.
Datum för fastställande
2012-12-18
Fastställd av
Styrelsen för utbildning
Senast reviderad
2013-11-13
Reviderad av
Styrelsen för utbildning
Diarienummer
3-3297/2013
Behörighetskrav
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom hälso- och sjukvård, management, administration eller relevanta samhällsvetenskapliga ämnen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande C1 nivå (IELTS (lägsta poäng 6.0 med minst 5.0 poäng I varje del); TOEFL (pappersbaserat) minst 575 poäng med 4.0 i den skriftliga delen; TOEFL (IBT) 79 poäng men åtminstone 17 poäng i varje del).
Huvudområde
Hälsoinsatser vid katastrofer
Examen

Magisterexamen med huvudområdet hälsoinsatser vid katastrofer
(Master Degree in Public Health in Disasters)

Programmet leder fram till en gemensam examen mellan Universidad de Oviedo och Karolinska Institutet. Examensbeviset utfärdas av Universidad de Oviedo.

Student som uppfyller fordringarna för examen skall på begäran få examensbevis.

Mål

Mål för avancerad nivå enligt högskolelagen

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå:

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

Mål för magisterexamen enligt högskoleförordningen
Kunskap och förståelse
För magisterexamen skall studenten:

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl överblick över området som fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
  • visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga
För magisterexamen skall studenten:

  • visa förmåga att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
  • visa förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
  • visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För magisterexamen skall studenten:

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Mål för programmet vid Karolinska Institutet

Efter genomgånget program ska studenten visa förmåga att:

  • integrera kunskap, analysera, hantera och utvärdera folkhälsokonsekvenser i och till följd av katastrofer, på lokal liksom global nivå (även med begränsad tillgång till information).
  • beskriva, analysera och utvärdera olika aspekter som påverkar sårbarhet och kapacitet att hantera katastrofer (miljömässiga, sociala, kulturella, ekonomiska, juridiska och organisatoriska).
  • arbeta teoretiskt och praktiskt med katastrofhanteringsprocesser ur ett folkhälsoperspektiv - riskhantering, respons och återhämtning - samt redogöra för hur dessa aspekter relaterar till varandra
  • hantera folkhälsokonsekvenser av katastrofer
  • inhämta, analysera och förmedla information om risker, behov och lärdomar från tidigare katastrofer i syfte att formulera strategier för hantering av framtida katastrofscenarier samt att tydligt redogöra för och diskutera slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund dessa.
  • analysera och utvärdera forskning inom området och samtidigt visa insikt i vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används.
  • utforma och genomföra forskning om olika folkhälsoaspekter i katastrofer.

Innehåll och upplägg

Programmet är ett gemensamt program tillsammans med Universidad de Oviedo (Spanien) och Université Catholique de Louvain (Belgien) och är beviljat som Erasmus Mundusprogram av EU's Education Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA).

Syftet med programmet är att genom kunskap, erfarenhet och forskning bygga kapacitet som på sikt minskar katastrofrisker och bidrar till förbättrade och mer målinriktade folkhälsoinsatser i katastrofer.

Programmet omfattar 60 högskolepoäng. Hela programmet har två inriktningar, och KI medverkar i en av dessa: folkhälsoinsatser vid katastrofer. Kurserna är av tre typer: gemensamma introduktionskurser, inriktningsspecifika kurser och ett examensarbete som även innefattar en praktikperiod.

Övriga riktlinjer

Betygsskala

För betygssättning på kurs används en målrelaterad sjugradig skala. Godkända betyg är A, B, C, D och E. Underkända betyg är Fx och F. Annan betygsskala kan förekomma på valbara eller programöverskridande kurser. Betygsskalan framgår av kursplan.

Undervisningsspråk

Undervisningsspråk är engelska.

Studieplan med ingående kurser

KursbenämningHögskolepoängNivåProgression i huvudområdetKursgivande universitet*
Introductory Course2AvanceradAvUNIOVI
Disaster Risk Assessment, Management and Reduction7AvanceradAvUNIOVI
Disaster Types3AvanceradAvUNIOVI
General Disaster Response8AvanceradAvUNIOVI
Hälsoinsatser vid katastrofer /
Public Health Response in Disasters
20AvanceradAvKI
Examensarbete /
Master Thesis
20AvanceradAvUNIOVI
KI
UCL


* Universidad de Oviedo (UNIOVI), Karolinska Institutet (KI), Université catholique de Louvain (UCL)