Sofia läser till sjuksköterska

KI-studenten Sofia berättar mer om hur det är att studera till sjuksköterska.

Sofia läser på sjuksköterskeprogrammet
Sofia studerar på sjuksköterskeprogrammet Foto: privat

Varför vill du bli sjuksköterska?

För att det ger mig en möjlighet att hjälpa människor samtidigt som det är ett givande och uppskattat arbete. Det finns även en stor bredd på vad man kan göra som sjuksköterska samt möjligheter att specialisera sig och forska. Jag älskar att vara aktiv och röra på mig samt att träffa människor, det får man verkligen göra som sjuksköterska.

Vad är det bästa med ditt program?

Hittills är de bästa att utbildningen ger en blandning av kunskaper om hur kroppen fungerar och hur man bör bemöta människor som sjuksköterska. Ämnen såsom anatomi, fysiologi och omvårdnadsteorier är väldigt intressanta. Sjuksköterskeprogrammet innehåller även mycket  praktik vilket jag ser väldigt mycket fram emot.

Varför valde du att studera på KI?

Jag ville läsa på ett stort universitet för att ha tillgång till ett rikare studentliv och en större möjlighet att träffa människor genom skolan. Karolinska Institutet som medicinskt universitet har även väldigt gott rykte både nationellt och internationellt.

Hur ser en vanlig dag ut?

Varje dag varierar och det är svårt att beskriva en vanlig dag. Utöver självstudiedagar förekommer föreläsningar, workshops, seminarier, praktisk färdighetsträning och praktik. Normalt ligger studieaktiviteter på schemat mellan klockan nio på morgonen och 16 på eftermiddagen.

Är programmet som du har tänkt dig?

Hittills har jag inte stött på något som jag inte hade tänkt mig. Men om jag ska nämna något så var omvårdnadskursen på termin 1 ganska filosofisk (eftersom omvårdnadsteorier kan vara klassade som filosofier). Men jag har hört av äldrekursare att det inte är så senare i utbildningen. 

Vad har varit den största utmaningen hittills?

 Det är verkligen olika för alla, men för mig personligen är det lite extra pirrigt och nervöst under de praktiska momenten. Då behöver jag träna lite extra för att tro på mig själv. Jag har även skaffat ett extrajobb som vårdbiträde för att få ytterligare erfarenhet och bli mer självsäker. Men det är även de praktiska momenten som är roligast!

Utöver själva kursinnehållet så har distansundervisningen självklart varit en utmaning som kräver mer eget ansvar samtidigt som den sociala biten har minskat. Men eftersom det är en utmaning så är det ett tillfälle att utvecklas! Sedan finns det alltid folk i klassen som vill plugga tillsammans på distans.

Vad vill du arbeta med efter studierna?

Jag vet inte än vad jag vill arbeta med efter studierna. Det kan jag nog utforska under praktiken då vi får praktisera inom olika områden. Men det som jag funderar mest på är att arbeta med barn, med äldre, på laboratorium eller på vårdcentral.

Har du något tips till den som funderar på att studera till sjuksköterska?

Om du tycker att det verkar intressant att arbeta som sjuksköterska tycker jag att du ska söka och testa! Under de praktiska momenten får man verkligen prova på och kan få en inblick i sjuksköterskeyrket. Lycka till!

Vill du veta mer om livet som sjuksköterskestudent? blog.ki.se/kistudentensofia

Sofia berättar om sjuksköterskeprogrammet

Sofia berättar om vad det innebär att jobba som sjuksköterska vilka egenskaper som är bra att ha för att jobba som sjuksköterska.  

Studentkommuni…
2022-12-20