Sommarforskarskola i beräkningsbiologi och bioinformatik för gymnasieelever

Har du ett stort intresse för datorprogrammering och biomedicinsk vetenskap? Då kan sommarforskarskolan i beräkningsbiologi och bioinformatik vara något för dig.

Sommarforskarskolorna ställs in sommaren 2021

Vi beklagar att meddela er att KI:s sommarforskarskolor för gymnasieelever 2021 är inställda. Osäkerheten kring den rådande situationen med coronaviruspandemin gör det inte möjligt för oss att planera våra aktiviteter detta år. Vi ber om ursäkt till alla våra sökande och rekommenderar er som är berättigade att söka igen nästa år.

Forskarskolans program

Programmet är detsamma som för Sommarforskarskolan med biomedicinskt inriktning för gymnasieelever.

Denna sommarforskarskola inleds med en introduktionshelg i Stockholms skärgård och följs sedan av en vecka med föreläsningar och studiebesök. Dessa behandlar allt från forskningens villkor och arbetsmetoder till basvetenskaplig aktuella forskningsprojekt på Karolinska Institutet. Introduktionshelgen och sociala aktiviteter hålls tillsammans med elever som går Sommarforskarskolan med biomedicinsk inriktning.

Mellan skolans första och sista veckor tillbringar varje elev minst fyra veckor vid ett av Karolinska Institutets forskningslaboratorier. Där deltar eleven aktivt i ett pågående forskningsprojekt och ska lära sig att tillämpa sin datorkunskap på medicinsk forskning. Under kursens avslutande vecka redovisas detta arbete muntligt och skriftligt.

Antagning och urval

Du bör ha starka datorprogrammeringsfärdigheter, bra engelskakunskaper och ett intresse för biomedicinsk vetenskap.

Ansökan till Sommarforskarskola i beräkningsbiologi och bioinformatik sker i två steg.
Först, en kodutmaning som ska köras online (för att hitta länken måste du först köra Julia-koden som visas nedan). De studenterna med de bästa lösningarna kommer att uppmanas att lämna in en fullständig ansökan.

Finansiering

Samtliga elever får en matersättning på 3.000 kronor för hela sommaren. För de elever som saknar bostad i Stockholmsregionen ordnas även gratis boende.

Vad är beräkningsbiologi och bioinformatik?

Beräkningsbiologi involverar utveckling och tillämpning av dataanalytiska och teoretiska metoder, matematisk modellering och beräkningssimuleringstekniker för att studera biologiska system. Det används för att förstå stora datamängder inom biomedicin, neurovetenskap, genetik, mikrobiologi och andra områden inom medicinsk vetenskap.

Koordinator

Gerald McInerney