Student för en dag!

Är du nyfiken på någon av Karolinska Institutets utbildningar? Ta chansen att ”skugga” en student. Under en halv dag får du följa en student som läser det program som intresserar dig och du får ta del av en KI-students vardag. Mana har skuggat röntgensjuksköterskestudenten Christina.

Christina Fagerlind läser tredje terminen på röntgensjuksköterskeprogrammet vid KI.
– Jag tycker att kombinationen av teknik och mötet med patienten är så otroligt intressant. Det är ett område där utvecklingen hela tiden går framåt, vilket är väldigt spännande.

Mana Kasraian instämmer. Efter att ha provat på både studier och arbetsliv, fast inom helt andra områden, förstod Mana att hon ville göra något som känns mer meningsfullt.
– Efter att ha tittat på flera olika utbildningar inom vård och hälsa tycker jag att röntgensjuksköterska verkar vara ett väldigt givande yrke. Du har ett stort ansvar och har verkligen möjlighet att hjälpa människor, att göra skillnad i en människas liv.

Dagen börjar med en lunch på KI Campus Flemingsberg. Christina berättar entusiastiskt om sitt liv som student.
– I morse vaknade jag och tänkte: Härligt! Nu är det äntligen måndag igen. Och jag skojar inte, så roligt är det faktiskt att plugga, säger Christina. Utbildningen tar upp så mycket, alltifrån det tekniska till det mest grundläggande; att på kort tid skapa en trygghet hos patienten. Du behöver anpassa dig till patientens språk, ålder, eventuella funktionsnedsättningar och inge förtroende. Över huvud taget är god kommunikativ förmåga en bra egenskap i det här yrket. Att le mycket funkar också bra! säger Christina och skrattar.

I biblioteket på KI Campus Flemingsberg råder full aktivitet. Förutom litteratur och publikationer i långa banor finns många studieplatser och grupprum där man kan studera.
– Något som är positivt är de generösa öppettiderna, att man kan sitta här och plugga på helgerna och att det finns trådlöst nätverk överallt, tycker Christina.

Nästa anhalt är KTC, Kliniskt träningscentrum. Här får studenterna möjlighet att förbereda sig inför framtida patientmöten. Med hjälp av simulatorer, attrapper och andra tekniska hjälpmedel kan studenten praktiskt öva på olika moment med hjälp av lärare, och senare också på egen hand.
– Den där har jag klämt på en hel del, säger Christina och pekar på ett skelett vi passerar. Här spenderade jag mycket tid under de första terminerna. Jag var här nästan jämt. I de olika metodrummen kan man iscensätta olika vårdsituationer, berättar Christina. I ditt arbete som röntgensjuksköterska har du mycket interprofessionell samverkan. Du har kontakt med både radiologer, sjuksköterskor och undersköterskor.

Som avslutning på dagen väntar en föreläsning om thoraxradiologi, där vi får titta på bilder på lungor och hjärta och försöker se patologiska förändringar och sjukdomstillstånd.
– Våra lärare är jättebra! Eftersom de är yrkesverksamma och parallellt undervisar oss blir vi hela tiden uppdaterade med det allra senaste.
Mana sammanfattar dagen:
– Ju mer jag ser, desto mer vill jag börja plugga här.

Vill du också skugga en student för en dag?

Mejla: studievagledning@ki.se

Varmt välkommen till oss på Karolinska Institutet.

Skugga en student på KI