Anna gick Sommarforskarskolan

Elev på Sommarforskarskolan

Varför sökte du till sommarforskarskolan?

Jag gillar biologi och ville prova på hur det är att vara forskare. Det ger mig mer erfarenhet och det blir förhoppningsvis lite lättare att veta vad jag vill plugga efter gymnasiet.

Hur ser en vanlig dag ut?

Det är väldigt varierat. Vi har fått besöka djurhuset, undersökt cellodlingar, forskat om allergier och mycket mer. Man får verkligen chansen att prova på olika saker och se vad forskarna arbetar med.

Alla elever har en handledare, på vilket sätt samarbetar ni?

Antingen har man varsin, eller så är man två elever per handledare. Handledaren visar dig runt överallt och ger dig projekt. Ofta visar han eller hon hur man ska göra, innan det är din tur. Man kan alltid fråga om det är något man undrar över.

Vad tycker du är roligast?

Att vi får prova på så många olika saker och att få vara i en forskningsmiljö där man får chans att se ny forskning. Jag gillar också att skolan pågår under så lång tid, då hinner det bli ens vardag.

Hur är gemenskapen med andra elever?

Den är jättebra! Särskilt vi som inte kommer från Stockholm har en bra gemenskap. Man får ett boende ordnat av KI, så vi brukar laga mat tillsammans på kvällen. Det finns också anordnade aktiviteter för alla. Vi har åkt trampbåt, haft middagar och gått på museer till exempel. Det finns även något som heter journal clubs, där man läser vetenskapliga artiklar och sedan diskuterar man dem och kollar på metoder som använts.

Vad har varit den största utmaningen?

Att acceptera att man inte vet allt. Man förstår inte alltid exakt vad man håller på med, men man lär sig mer och mer för varje dag.

Vilka förväntningar hade du innan du började sommarforskarskolan?

Att få vara mycket i labbet och att arbeta mycket hands on, vilket jag tycker att jag fått.

Var det något som överraskade dig?

Jag blev mest förvånad över att forskarna måste göra så mycket för hand, till exempel byta ut provrör för hand, det är inte så mycket maskinellt som jag trodde. Det har också varit med socialt än jag trott, då det anordnas aktiviteter för oss elever som är här.

Vad tar du med dig härifrån?

Dessa veckor har gett mig en tydligare bild av vad det innebär att forska och det har varit en jättestor möjlighet att få vara här. Jag behandlas som en kollega trots att jag bara går på gymnasiet.

Vem skulle du rekommendera att söka sommarforskarskolan?

Om man tycker om kemi och biologi och är nyfiken på att komma ut i arbetslivet och prova på detta område så tycker jag absolut att man ska söka. Till skillnad från gymnasiets kemilektioner där man vet vad som kommer att hända med experimenten, har man ibland ingen aning om vad som kommer att hända här!

Namn: Anna Mossberg

Ålder: 18

Studerar: Läser andra året på gymnasiet Spyken i Lund, inriktning naturvetenskap

Studentkommuni…
2023-09-21