Timo, läkarstudenten som jobbar extra på akuten

Timo går tredje året på läkarprogrammet på KI. Utöver studierna arbetar han just nu på akutmottagningen på S:t Görans Sjukhus och snart även på intensivvårdsavdelningen på Huddinge Sjukhus.

Timo, student läkarprogrammet
Timo, student på läkarprogrammet

Hur har covid-19 påverkat din utbildning?

- Då en stor del av undervisningen nu är digital har jag kunnat planera in mer jobb för att hjälpa till på sjukhuset. En föreläsningsdag i dessa tider betyder att jag inte behöver pendla, så jag kan sova lite längre om morgnarna, eller hinna gå igenom kapitlet i boken innan föreläsningen. Jag tycker dock att det är svårt att hålla samma fokus under en heldag hemma jämfört med att åka till KI.

Hur är stämningen i klassen i och med detta?

- Många av oss tycker att mycket är oklart – när ska vi ha tentamen? Hur fungerar det om man missar obligatoriska moment? Osv. Samtidigt är det många som jobbar extra i vården och hjälper till!

Hur håller du dig motiverad till studier och extrajobb?

- Jag är väldigt motiverad av att jobba på sjukhuset och hjälpa till där just nu, det är inget problem. Däremot tycker jag att det är svårare att hålla uppe motivationen att plugga på distans hemifrån. Det är skönt att ha schemalagda seminarier och föreläsningar, så att man kan upprätthålla någon slags rutin.

Har du tips till andra studenter?

- Tumma inte på rutinerna! Sätt väckarklockan, klä på dig normala kläder och se till att ha några fasta tider under dagen. Passa även på att njuta av vädret! De allra flesta kan utan problem gå ut på promenader – tänk bara på att hålla avstånd till människor du möter. Att bara sitta inne hela dagarna gör att man snabbt tappar lite av sitt förstånd.

Hur har ditt arbete på sjukhuset påverkats av covid-19?

- Även under en stor pandemi där många blir sjuka i en ”ny” sjukdom kommer folk att få hjärtinfarkt, blindtarmsinflammation och andra sjukdomar som redan fanns innan. På akuten arbetar jag mycket med dessa patienter. Alla som har förkylningssymptom betraktas som eventuellt sjuka i covid-19 och det betyder för oss i personalen att vi måste ha på oss skyddsutrustning. Det gör självklart att arbetet går långsammare och blir lite tyngre.

Vilka erfarenheter tror du att du kommer ta med dig från denna tid?

- Rent professionellt kommer jag få se hur man strukturerar och organiserar vård i en tid av kris, något som jag förhoppningsvis aldrig kommer behöva se på samma sätt igen i min karriär. Det kommer nog också vara tufft, framförallt när man tvingas prioritera på ett annat sätt än i vanliga fall.