Timo, nyexaminerad från läkarprogrammet

Timo tog nyligen examen från läkarprogrammet.

Timo, student läkarprogrammet
Läkarstudenten Timo

Varför vill du bli läkare?

Det finns så många anledningar! Att få hjälpa andra människor, att aldrig sluta lära sig nya saker, att ha valmöjlighet att arbeta inom så många olika sektioner och att få känna att man kan betyda något för en patient, är bara några få av dem.

Vad är det bästa med programmet?

Det bästa har nog hittills varit att vi har fått träffa patienter redan under första terminen. Det sätter teorin i ett helt annat sammanhang!

Varför valde du att studera på KI?

Jag kände folk som redan studerade här, vilket gjorde beslutet mycket enklare! Dessutom är KI ett toppuniversitet i världen, och det finns jättemånga möjligheter att tidigt komma in i forskning.

Hur ser en vanlig dag ut?

Nu, i början av programmet, börjar dagarna oftast med föreläsningar. Vi brukar äta lunch i restaurangen (i matlåda såklart), och sedan fortsätter dagen med antingen föreläsningar, självstudier, dissektionsövningar eller laborationer. På eftermiddagarna och kvällarna lägger jag mycket tid på möten och aktiviteter med föreningar på KI, eller så åker jag hem och pluggar lite till efter middagen.

Är programmet som du hade tänkt dig?

Både ja och nej. Det är visserligen mycket att göra under terminerna för att ligga i fas, men det finns ändå väldigt mycket tid att göra andra saker, som t.ex. träning, kårliv och umgås med vänner!

Vad har varit den största utmaningen hittills?

Det var en stor omställning att komma från gymnasiet, där läraren presenterar vad som ska kunnas inför prov. På universitetet blir de instruktionerna mycket mindre tydliga och man måste själv lära sig ta ansvar för att lära sig det som är nödvändigt. Samtidigt är det viktigt att hitta balansen, så att man inte lägger orimligt mycket tid på studierna.

Vad vill du arbeta med efter studierna?

Just nu är jag inne på någonting inom akutmedicin, men detta ändrar sig vid varje kursmoment. Efter syrabasfysiologin skulle jag bli anestesiolog, efter rörelseapparaten kirurg och nu under huvudets anatomi öron-, näs-, och halsläkare. Vi får väl se var jag hamnar i slutändan.

Lyssna på Statuspodden som tidigare drevs Timo och Irene.

Studentkommuni…
2023-04-13