Advanced Hazmat Life Support (AHLS Provider) VT25
Kursen omfattar avancerade metoder för att identifiera och behandla exponering för farliga kemiska ämnen. Du kommer lära dig att genomföra snabba och effektiva insatser för att minska skadeverkningar på drabbade personer, samt att skydda dig själva och miljön. Du som deltagare kommer efter kursen slut vara väl förberedda på att hantera olika typer av hazmat-incidenter.
Om kursen
Kursen är en konceptutbildning på två dagar som utvecklats vid University of Arizona och har funnits sedan 1999. Innehållet granskas och uppdateras regelbundet av American Academy of Clinical Toxicology (AACT).
Att erbjuda en internationell konceptutbildning som AHLS i Sverige har flera fördelar. Det kan till exempel handla om att svensk insatspersonal använder samma standarder och metoder som sina kollegor från andra regionen samt internationella kollegor. I Europa finns AHLS som utbildning i Nederländerna, Schweiz, Italien, Tyskland och Irland. Detta möjliggör en enhetlig och konsekvent hantering av farliga ämnen, vilket är särskilt viktigt vid gränsöverskridande incidenter eller när internationellt samarbete krävs. Deltagarna får även möjlighet att lära sig av erfarenheter och best-practice från andra länder.
Syfte och mål
I det förändrade världsläget har ökad kunskap och kapacitet inom CBRN-området bedömts viktigt. AHLS är en specialiserad utbildning som riktar sig till vårdpersonal, räddningstjänst och sakkunniga som hanterar kemiska olyckor och farliga material. Målsättningen med att införa AHLS i Sverige är att stärka den nationella och regionala beredskapen inför potentiella kemiska hot. Detta leder till snabbare och mer effektiv respons vid incidenter, vilket minskar risken för allvarliga skador på människor och miljön.
Ur kursinnehållet
Deltagarna lär sig att medicinskt hantera patienter som exponerats för farliga ämnen genom att känna igen tecken och symtom.
Kursen tar upp olika typer av kemiska ämnen såsom insektsmedel, frätande ämnen och irriterande gaser. Specifika antidoter och deras indikationer, kontraindikationer, dosering och administreringsvägar ingår också.
Efter att ha slutfört AHLS Provider kommer deltagarna att kunna:
- Snabbt bedöma hazmat-patienter
- Känna igen toxiska syndrom (toxidrom)
- Diskutera den medicinska hanteringen av hazmat-patienter
- Identifiera och känna igen korrekt administrering av specifika antidoter
- Sjukvårdspersonal får en fyraårig verifieringsstatus efter att ha genomfört kursen med godkänt resultat.
Kursupplägg
Utbildningen kombinerar teoretisk kunskap med praktiska diskussionsövningar. Kursen avslutas med en skriftlig examination.
Medverkande lärare
Mattias Öberg, docent, ERT. Institutet för miljömedicin och Expertkoordinator kemiska och toxikologiska händelser, Centrum för hälsokriser, Karolinska Institutet. Toxikologiskt ansvarig lärare på kursen.
Karin Moscicki, avancerad specialistsjuksköterska och lärare i katastofmedicin. Katastofmedicinskt centrum, Region Östergötland.
Robert Larsen, överläkare, specialist i anestesi och intensivvård. Region Östergötland. Medicinskt ansvarig lärare på kursen.
Marc Ruijten, AHLS Regional Director. Hazolutions, Nederländerna.
Citat från kursledare
"Att hantera kemiska exponeringar kräver en kombination av snabbhet och precision – den här kursen ger verktygen för att agera effektivt i skarpa lägen."
"Med ökande hotbild och nya utmaningar inom CBRN är det viktigare än någonsin att ha ett internationellt samordnat förhållningssätt för medicinskt omhändertagande."
Mattias Öberg, kursledare, Karolinska Institutet, Institutet för miljömedicin
Tid och plats
Kursen genomförs den 4-5 februari 2025 i Stockholm. Information om plats kommer i samband med kallelsen.
Målgrupp
Läkare, specialistsjuksköterskor, ambulanspersonal, toxikologer, säkerhets- och beredskapssamordnare, militära sjukvårdare och räddningstjänstpersonal.
Pris
Kursen kostar 10 900 SEK, exkl. moms. I priset ingår fika och lunch.
Mer information
Vid frågor om kursens innehåll:
Mattias Öberg, kursledare
Karolinska Institutet, Institutet för miljömedicin
E-post: mattias.oberg@ki.se
Vid administrativa frågor:
Kristoffer Mörtsjö, projektsamordnare
Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
E-post: kristoffer.mortsjo@ki.se
Samverkan för att skapa nationell AHLS-kurs
Kursen ges i samverkan med personer från Centrum för hälsokriser vid Karolinska Institutet (KI) och Kunskapscentrum för katastrofmedicin i Linköping (KMC).
Kursens anpassning till svensk klinisk målgrupp är finansierad med medel från Socialstyrelsen.
Anmälan
Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att ställa in kursomgång vid för få sökande.
Anmälan är bindande. Vid avbokning senare än sex (6) veckor innan utbildningens start debiteras 50 procent av kurskostnaden och vid avbokning senare än tre (3) veckor innan utbildningens start debiteras hela kurskostnaden. För fullständiga villkor se våra allmänna avtalsvillkor.