Facade Aula Medica Foto: Ulrich Schulte

Compassionfokuserad terapi HT25

Compassionfokuserad terapi (CFT) är en integrativ terapiform som har utvecklats av professor Paul Gilbert, University of Derby, Storbritannien. Metoden bygger på compassionfokuserade interventioner. CFT fokuserar på att stärka vår förmåga till omsorg om oss själva och andra, till samarbete och upplevelse av trygghet. Kursen är ackrediterad av Sveriges Psykologförbund som specialistkurs i klinisk vuxen, och psykologisk behandling/psykoterapi.

Om kursen

Compassion beskrivs i CFT som ett mentalt tillstånd som organiserar vår hjärna och därmed motiverar oss till medkännande beteenden. I kursen ingår Compassionate Mind Training (CMT) som är ett metodiskt sätt att utveckla förmågan till compassion med hjälp av olika färdigheter. Den teoretiska grunden i CFT är neurovetenskaplig forskning om emotioner och mentalisering. CFT har utvecklats för behandling av komplex psykiatrisk problematik, där skam och självkritik visat sig vara en bidragande och vidmakthållande faktor. Forskning visar att compassion är en färdighet som kan övas upp och som ger positiva förändringar i hjärnan.

Syfte och mål

Det övergripande syftet med kursen är att lära sig tillämpa compassionfokuserade interventioner i det kliniska arbetet, att utveckla compassion som en färdighet. Den syftar till att ge kursdeltagarna kunskap om hur compassion kan integreras i psykologisk behandling, både individuellt och i grupp.

Ur kursinnehållet

Varje kurstillfälle innehåller teoretiska och praktiska moment där deltagarna delas in i mindre grupper. I seminarieform och i form av rollspel och andra praktiska moment får deltagarna öva kunskaper och färdigheter utifrån kurslitteraturen och föreläsningarna.

Mellan undervisningstillfällena förväntas kursdeltagarna läsa kurslitteratur och annat anvisat inläsningsmaterial.

Mellan undervisningdagarna har kursdeltagarna även i uppgift att tillämpa CFT i sin kliniska vardag och utifrån det formulera frågeställningar till handledning vid kommande undervisningstillfälle. Handledning sker i mindre grupper.

Kursupplägg

Kursen är upplevelsebaserad, vilket innebär att deltagaren genom egen tillämpning och erfarenhet av metoden får förståelse för dess funktion. Vi arbetar omväxlande med teori och praktiska övningar. I kursen ingår även en fördjupning i neuropsykologiska aspekter av compassion. Compassion som en viktig aspekt i psykoterapi generellt kommer också att tas upp.

Kursen omfattar tio heldagar med föreläsningar, praktiska övningar och handledning på patientarbete i grupp. Den sträcker sig över två terminer, med kursstart 4 september 2025. Undervisningstillfällena kommer vara ca en dag per månad och äga rum på torsdagar. I utbildningen planeras även en tre dagars workshop med professor Paul Gilbert 9-11 december.

Kursplan

Kursplanen hittar du här: 9K8073

Ansvarig Institution

Kursen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi som är en del av Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är en samverkansorganisation med två huvudmän, Karolinska Institutet (Institutionen för Klinisk Neurovetenskap) och Stockholms länssjukvårdsområde.

Medverkande lärare

Lärare på kursen är Ebba Winai, leg. psykolog/ leg. Psykoterapeut och specialist i psykologisk behandling/psykoterapi, Ingrid Landin, leg psykolog/ leg psykoterapeut och Maria Herrero Gaspar, leg psykolog/ leg psykoterapeut och specialist i psykologisk behandling. Professor Paul Gilbert kommer också vara delaktig i utbildningen under en tredagars workshop.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som arbetar med psykologisk behandling.

Behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som genomgått grundläggande psykoterapiutbildning.

För att din anmälan ska vara giltig behöver du även i anmälan bifoga intyg på grundläggande psykoterapiutbildning. 

Tid och plats

Kursen startar 4 september 2025 och avslutas 28 maj 2026. Undervisning och handledning sker på Kompetenscentrum för psykoterapi/Centrum för psykiatriforskning, Norra Stationsgatan 69, 113 64 Stockholm.

Undervisningstillfällena kommer att äga rum på torsdagar ca en gång i månaden. Workshop med Paul Gilbert äger rum 9-11 december på Norra Stationsgatan 69.

Pris

Kursen är kostnadsfri för anställda inom psykiatri SLSO, av Hälso- och
sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom psykiatri (Stockholm) samt anställda inom psykiatrin i Region Gotland.

I mån av plats är kursen även kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Primärvård. Det avser anställda inom primärvård SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom primärvård (Stockholm) samt anställda inom primärvården Region Gotland.

Övriga sökanden som inte tillhör någon av medarbetargrupperna enligt ovan kan, i mån av plats, beredas plats på kursen, då utgår en kostnad på 22 000 SEK, exklusive moms per deltagare. Vänligen notera att dessa platser fördelas i turordning som anmälan registrerats.

I mån av plats kan vi även erbjuda plats på utbildningen för deltagare utanför Region Stockholm. För mer information kontakta Linnea Lagergren, e-post: linnea.lagergren@ki.se.

Mer information

Vid frågor om kursens innehåll:

Ebba Winai, kursledare, Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap
E-post: ebba.winai@regionstockholm.se

Vid administrativa frågor:

Lina Collsiöö
E-post: lina.collsioo@ki.se

Anmälan

OBS! För att kunna anmäla dig till kursen krävs att du under utbildningstiden kommer att ha en väsentlig del människovårdande kontakter eller behandlande arbetsuppgifter inom din yrkesutövning.

Kursen ges som en uppdragsutbildning under förutsättning att vederbörliga beslut fattas. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att ställa in kursomgång vid för få sökande

Sista anmälningsdag är den 13 juni 2025.

Anmälan är bindande. Vid avbokning senare än sex (6) veckor innan utbildningens start debiteras 50 procent av kurskostnaden och vid avbokning senare än tre (3) veckor innan utbildningens start debiteras hela kurskostnaden. Tidpunkt för anmälan registreras när anmälningsbekräftelse signerat av ansvarig chef kommit in till KI Uppdragsutbildning. För fullständiga villkor se våra allmänna avtalsvillkor

Kort om kursen

När: -
Pris: 22 000 kr
Sista anmälningsdagen:
Poäng: 7.5 hp

Kursen är ackrediterad som specialistkurs av Sveriges Psykologförbund.