Specialistutbildning för psykologer i vuxenpsykiatri, HT 24
Kompetenscentrum för Psykoterapi startar en sammanhållen specialistutbildning som riktar sig till psykologer som arbetar inom vuxenpsykiatri. Utbildningen syftar till att utveckla sin kompetens inom det vuxenpsykiatriska fältet och kunna utföra kliniskt psykologarbete på specialiserad nivå.
Sven Alfonsson, kursledare, psykolog/psykoterapeut
"Detta är den enda sammanhållna specialistutbildningen som ges i samverkan mellan universitet och vården vilket är en garant för att utbildningen håller hög akademisk nivå och har en tydlig klinisk koppling."
Om kursen
Specialistutbildningen består av kurser kring såväl generella som specifika områden inom det vuxenpsykiatriska fältet. De kommer att förenas i att ha en tydlig klinisk profil. En bärande tanke är att utbildningen bygger på psykologens aktiva lärande och att kurserna skall understödja en lärandeprocess som innebär fördjupning, specialisering och breddning av kompetens utifrån det arbete studenten har på sin klinik.
Omfattning
Utbildningens kursdel omfattar sammanlagt 70 högskolepoäng, vilka läses i en studietakt om 25% under fem års tid (7,5 hp/termin).
Syfte och mål
Specialistutbildningen skall ge möjligheter att utvecklas vidare i yrket mot en specialiserad kompetens som psykolog i vuxenpsykiatri. Utbildningen ger en kunskapsnivå för att söka tjänster eller ta uppdrag som förutsätter specialistkompetens.
Tid och plats
Utbildningen startar HT24 och kommer att äga rum vid Centrum för Psykiatriforsknings lokaler på Norra Stationsgatan 69, Stockholm.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till dig som har Socialstyrelsens legitimation som psykolog, två års arbetslivserfarenhet som psykolog efter examen, samt anställning i vuxenpsykiatrisk verksamhet och har arbetsuppgifter med psykologisk behandling och/eller psykoterapi.
Medverkande lärare
Sven Alfonsson
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, med. dr, fil. dr
Anna Lindström
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
Gustaf Reinebo
Doktorand, lärare, leg. psykolog
Rikard Sunnhed
Lärare, fil. fr, leg. psykolog
Ingrid Landin
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
Annika Lindgren
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, med. dr
Maria del Mar Herrero
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
Fredrik Santoft
Lärare, leg. psykolog, med. dr
Åsa Spännargård
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
Samtliga från Kompetenscentrum för Psykoterapi
Kursupplägg
Kurspaketet inleds med en grundkurs om 15 hp. Därefter läser man fyra valbara fördjupningskurser, om 7,5 hp vardera, inom kliniska områden. Dessa följs av en kurs om Handledning, konsultation och ledarskap och en kurs i Utvärderingsmetodik och kvalitetssäkring, båda om 7,5 hp. Utbildningen avslutas med Skriftligt specialistarbete, 10 hp. Schemalagd undervisning är ungefär en halv dag per vecka vilket innefattar klinisk handledning. Utbildningen kommer att vara upplagd på ett sådant sätt att den i hög grad strävar efter ett lärande som integreras med den egna yrkesverksamheten.
Kursplan
Här finns kursplan för:
Övriga kursplaner kommer att publiceras fortlöpande.
Behörighet
- Psykologexamen.
- Yrkesverksam under minst två år efter examen som psykolog inom vuxenpsykiatri eller närliggande område
- Legitimation som psykolog
- Ha intyg från enhetschefen som visar att den sökande under studietiden kommer att ha tjänstgöring med arbetsuppgifter inom vuxenpsykiatrin, vilka innefattar psykologisk behandling.
Pris
Kursen är kostnadsfri för anställda inom psykiatri SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom psykiatri (Stockholm) samt anställda inom psykiatrin i Region Gotland.
I mån av plats är kursen även kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Primärvård. Det avser anställda inom primärvård SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom primärvård (Stockholm) samt anställda inom primärvården Region Gotland.
Övriga sökanden som inte tillhör någon av medarbetargrupperna enligt ovan kan, i mån av plats, beredas plats på kursen, då utgår en kostnad på 260 000 SEK, exklusive moms per deltagare. Vänligen notera att dessa platser fördelas i turordning som anmälan registrerats.
Om du är osäker på om du tillhör den grupp som kan gå kursen kostnadsfritt så är du välkommen att kontakta Nikolaj Jacobsen på Karolinska Institutet Uppdragsutbildning: E-post: nikolaj.jacobsen@ki.se
Kurslitteratur ingår inte i priset utan bekostas av deltagaren själv.
Mer information
Vid frågor om kursens innehåll:
Sven Alfonsson, kursledare
Kompetenscentrum för Psykoterapi
E-post: sven.alfonsson@ki.se
Vid administrativa frågor:
Lina Collsiöö, kursadministratör
Karolinska Institutet, Kompetenscentrum för psykoterapi, Institutionen för klinisk neurovetenskap
E-post: lina.collsioo@ki.se
Anmälan
Vänligen notera att platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats. SLSO-personal inom psykiatri eller primärvård samt personal från upphandlad enhet inom dessa områden har förtur gentemot deltagare utanför Region Stockholm.
Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att ställa in kursomgång vid för få sökande.
Anmälan är bindande. Vid avbokning senare än sex (6) veckor innan utbildningens start debiteras 50 procent av kurskostnaden och vid avbokning senare än tre (3) veckor innan utbildningens start debiteras hela kurskostnaden. För fullständiga villkor se våra allmänna avtalsvillkor.