Foto: Lasse Skog

Specialistutbildning i klinisk barn-och ungdomspsykologi med fokus på barn- och ungdomspsykiatri, VT25

Detta är en unik, sammanhållen specialistutbildning som vänder sig till dig som är legitimerad psykolog och arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet sedan minst ett år tillbaka. Utbildningen ges som ett kurspaket som sträcker sig över sex terminer och inkluderar introduktionskurs, specialistkollegium och specialistarbete. Den är ackrediterad av Psykologförbundet som en hel specialistutbildning inom specialiteten klinisk barn- och ungdomspsykologi.

Mål

Det övergripande målet är att förbereda psykologen för rollen som specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi inom barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet. Detta sker genom fördjupning i följande områden:

  • Etik, juridik och professionsfrågor
  • Komplex barn- och ungdomspsykiatri
  • Vetenskaplig metod och utvärdering
  • Ledarskap och handledning

Scientist practitioner-perspektivet kommer att löpa som en röd tråd genom utbildningen.

Målgrupp

Kursen riktar sig till psykologer som har en pågående anställning inom barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet, och som har arbetat i minst ett år med legitimation inom barn- och ungdomspsykiatri.

Kursplaner

Upplägg

Undervisningen bedrivs med 40 % studietakt och ges via föreläsningar, seminarier, workshops och en webbaserad lärplattform. Vi träffas på Kompetenscentrum för psykoterapi (KCP) eller digitalt en dag i veckan.

Fokus ligger på studentaktivt arbete såsom gruppuppgifter, falldiskussioner, och rollspel. Deltagande på utbildningsdagarna är obligatoriskt. For att antas på kommande terminer krävs att man avklarat kurserna på föregående termin.

Examinationernas utformning kan bestå av webbaserade kunskapstest, skriftliga arbeten, muntliga presentationer samt genom visande av praktisk tillämpning vid obligatoriska seminarier.

Pris

Kursen är kostnadsfri för anställda inom psykiatri SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom psykiatri (Stockholm) samt anställda inom psykiatrin i Region Gotland.

I mån av plats är kursen även kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Primärvård. Det avser anställda inom primärvård SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom primärvård (Stockholm) samt anställda inom primärvården Region Gotland. Vänligen notera att platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats. Personal från Psykiatrin har förtur gentemot personal från Primärvården. 

I mån av plats kan övriga sökanden som inte tillhör någon av medarbetargrupperna enligt ovan beredas plats på kursen mot en kursavgift. En kostnad kommer då tillkomma på 150 000 SEK, exkl. moms. 

Om du är osäker på om du tillhör den grupp som kan gå kursen kostnadsfritt så är du välkommen att kontakta Nikolaj Jacobsen på Karolinska Institutet Uppdragsutbildning: E-post: nikolaj.jacobsen@ki.se

Kurslitteratur ingår inte i priset utan bekostas av deltagaren själv.  

Behörighet

Minst ett års erfarenhet av att arbeta som legitimerad psykolog inom barn- och ungdomspsykiatri.

Kompetenscentrum for psykoterapi (KCP)

Kursen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi som är en del av Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är en samverkansorganisation med två huvudmän, Karolinska Institutet (Institutionen för Klinisk Neurovetenskap) och Region Stockholm.

Datum

Den lärarledda undervisningen med obligatorisk närvaro pågår under sex terminer och är förlagd till tisdagar med start 21 Jan 2025.

Plats

Lokal kommer i första hand att vara Kompetenscentrum för psykoterapi, Norra Stationsgatan 69, Stockholm. Undervisning kan också ges digitalt. Exakta lokaler meddelas senare.

Mer information

Vid frågor om kursens innehåll:
Marianne Bonnert, ansvarig för utbildningar inom KCP-BoU
Karolinska Institutet, Kompetenscentrum för psykoterapi, Institutionen för klinisk neurovetenskap
E-post: marianne.bonnert@ki.se

Vid administrativa frågor:
Sarah Thylén, kursadministratör
Karolinska Institutet, Kompetenscentrum för psykoterapi, Institutionen för klinisk neurovetenskap
E-post: sarah.thylen@ki.se

Anmälan

Vänligen notera att platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats. SLSO-personal inom psykiatri samt personal från upphandlad enhet inom detta område har förtur gentemot deltagare utanför Region Stockholm.

OBS! För att din anmälan ska vara giltig behöver din chef bekräfta din anmälan genom det e-postmeddelande som skickas till denne i samband med att du skickar in din anmälan. 

Du behöver även skicka in en meritportfölj där du bifogar signerade intyg på exempelvis: psykologexamen, psykologlegitimation, erfarenhet av minst 1 års arbete som leg. psykolog inom barn- och ungdomspsykiatri, minst 20 timmar handledning som leg. Psykolog samt intyg om tjänstgöring från enhetschef. Meritportfölj och samtliga intyg scannas in och samlas i en (1) enda PDF som mailas till sarah.thylen@ki.se.

Ladda ner meritportföljen här. 

Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att ställa in kursomgång vid för få sökande. Anmälan är bindande. Vid avbokning senare än sex (6) veckor innan utbildningens start debiteras 50 procent av kurskostnaden och vid avbokning senare än tre (3) veckor innan utbildningens start debiteras hela kurskostnaden. För fullständiga villkor se våra allmänna avtalsvillkor.

Kort om kursen

När: -
Pris: 150 000 kr
Sista anmälningsdagen:
Poäng: 70 hp

Utbildningen är kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Psykiatri och i mån av plats för anställda inom verksamhetsområde Primärvård inom SLSO och Region Gotland.