Arbete, aktivitet och delaktighet, 15 hp
Work, Occupation and Participation, 15 credits- Kurskod
- 1AR036
- Kursens benämning
- Arbete, aktivitet och delaktighet
- Hp
- 15 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Arbetsterapi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden NVS
- Datum för fastställande
- 2017-04-25
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2017
Särskild behörighet
Samtliga kurser termin 1 - termin 3 (90 hp) samt verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i kursen Arbetsterapi 2 - Aktivitet och åtgärder i termin 4 ska vara godkända.
Student som underkänts på VFU/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna sig kunskap och förståelse för relationen, arbetsmiljö och individers hälsa. Särskilt fokus läggs på rehabilitering till arbete och sysselsättning, samt arbetsterapi i praktiken och evidensbaserad verksamhet.
Lärandemål
Studenten ska vid avslutad kurs
- kunna redogöra för olika arbetsmiljöfaktorers påverkan på individens hälsa, aktivitet och delaktighet samt kunna reflektera över rehabilitering till arbete och sysselsättning (moment 1)
- kunna redogöra för och reflektera över kunskap som ligger till grund för arbetsterapeutiska uppgifter inom kunskapsområde av relevans för specifik verksamhetsförlagd utbildning (moment 2)
- kunna söka, kritiskt granska och värdera vetenskapliga artiklar som underlag för ett evidensbaserat arbetssätt i arbetsterapi (moment 2)
- kunna reflektera och generalisera utifrån teoretiska kunskaper för att förklara, motivera och genomföra arbetsterapeutiska uppgifter i praktiken och i relation till klientens aktivitetsproblem och egna mål (moment 1, 2 och 3)
- självständigt kunna genomföra, för respektive VFU-placering, relevanta arbetsterapeutiska uppgifter i praktiken (moment 3)
- visa förmåga att agera professionellt i relation till klienter, anhöriga och arbetskollegor (moment 3)
- visa förmåga att möta klienter och anhöriga med empati och respekt (moment 3)
Innehåll
Kursen är indelad i tre moment.
En klinikbaserad uppgift genomförs som innehåller en intervju med en klient om återgång till arbete och sysselsättning. Arbetsterapeutiska uppgifter och evidensbasering, 3.5 hp Som en förberedelse inför den kommande verksamhetsförlagda utbildningen söker studenten information och kunskap i litteraturen om de arbetsterapeutiska uppgifter som förekommer inom det specifika arbetsterapeutiska kunskapsområdet där VFU genomförs.
I en evidensuppgift fördjupas och tillämpas ett kritiskt förhållningssätt till kunskap. Genom att söka, kritiskt granska och värdera vetenskapliga artiklar som underlag för ett evidensbaserat arbetssätt inom arbetsterapi. Verksamhetsförlagd utbildning, 7.5 hp Den verksamhetsförlagd utbildning förläggs inom ett antal valbara verksamhetsområden. Studenten ska i den verksamhetsförlagda utbildningen självständigt genomföra, för respektive VFU-placering relevanta, arbetsterapeutiska uppgifter. Genom att reflektera och generalisera utifrån sina teoretiska kunskaper utvecklar studenten förmåga att förklara och motivera arbetsterapeutiska åtgärder i relation till klienters aktivitetsproblem och egna mål.
Arbetsformer
Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande. De arbetsformer som används är föreläsningar, arbete i studiegrupper, fältstudier, bearbetning av litteratur, seminarier och verksamhetsförlagd utbildning. Alla seminarier är obligatoriska om inte annat anges.
Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Moment 1 - Ergonomi, miljö och rehabilitering 4,0 hp
- I grupp genomföra en arbetsmiljöundersökning som redovisas i en skriftlig rapport samt med muntlig redovisning.
- I grupp genomföra en intervju med en klient med stöd av bedömningsinstrument, samt göra en bedömning och presentera förslag på åtgärder. Närvaro och aktivt deltagande krävs för betyget godkänd.
Moment 2 - Arbetsterapeutiska uppgifter och evidensbasering 3,5 hp
- I en individuell skriftlig inlämningsuppgift reflekterar studenten, utifrån kurslitteratur och fritt sökt litteratur, över de arbetsterapeutiska uppgifter inom kunskapsområde av relevans för specifik verksamhetsförlagd utbildning som förekommer inom den kommande verksamhetsförlagda utbildningen.
- I en individuell skriftlig uppgift och muntlig redovisning presenteras sökning, kritisk granskning och värdering av vetenskapliga artiklar som underlag för ett evidensbaserat arbetssätt i arbetsterapi.
Moment 3 - Verksamhetsförlagd utbildning 7,5 hp
- Examination sker utifrån bedömningskriterier för den verksamhetsförlagda utbildningen. Den verksamhetsförlagda utbildningen examineras av kursens examinator i samråd med klinisk handledare.
Underkänd VFU får endast genomföras ytterligare en gång.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
För godkänd hel kurs (15 hp) erfordras betygsgraden godkänd inom samtliga delmoment.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle. För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället.
Eventuella avvikelser anges på kurswebben.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under ett år efter en eventuell nedläggning av kursen alternativt vid ny kursplan.
Övriga föreskrifter
Kursutvärderingen sker enligt riktlinjer fastställda av Styrelsen för utbildning.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Även senare upplagor kan användas.
ISSN:0348-2138
ISSN:0348-2138
Köpenhamn : Arbejdsmiljöfondet, 2000 ISBN:87-7359-399-0 Sök i biblioteket
Version 3 : Linköping : Univ., 2007 - 40 s. LIBRIS-ID:10707790
Oxford : Blackwell Science., 2000 ISBN:1405137002 Sök i biblioteket
Version 2 : Linköping,c 2000 : 2000 - 34 bl. LIBRIS-ID:9401078
11 : Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins, 2008 - 1189 ISBN:9780781760041 Sök i biblioteket
2. uppl. : Stockholm : Prevent, 2011 - 740 s. ISBN:978-91-7365-110-3 (inb.) LIBRIS-ID:12237276 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
Utöver kurslitteraturen hänvisas till aktuellt material på kurswebben.
2. uppl. : Stockholm : Prevent, 2006 - 255 s. ISBN:978-91-7522-997-3 LIBRIS-ID:10453308 Sök i biblioteket
1. uppl. : Stockholm : Prevent, 2007 - 190 s. ISBN:9789173650052 (inb.) LIBRIS-ID:10539608 Sök i biblioteket
Philadelphia : FA Davis., 2003 ISBN:0-8036-1048-3 Sök i biblioteket
Övriga rekommenderade läromedel
Utöver kurslitteraturen hänvisas till aktuellt material på kurswebben.