Verksamhetsförlagd utbildning, 12 hp
Clinical Education, 12 credits- Kurskod
- 1AU068
- Kursens benämning
- Verksamhetsförlagd utbildning
- Hp
- 12 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Audiologi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden CLINTEC
- Datum för fastställande
- 2018-10-16
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden CLINTEC
- Senast reviderad
- 2024-10-14
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2025
Särskild behörighet
För tillträde till kursen krävs att studenten klarat godkänt betyg från samtliga kurser på Audionomprogrammets termin 1-4 samt kursen Vetenskap 3 - vetenskaplig teori, metod och studiedesign. Dessutom krävs att studenten är godkänd på alla moment innehållande verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i kurser på Audionomprogrammets termin 1-5.
Student som underkänts på VFU/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten uppvisa hög grad av självständighet kring följande innehåll
- planera, genomföra, utvärdera och dokumentera hörselutredande och hörselrehabiliterande åtgärder utifrån individens behov och förutsättningar relaterat till aktuell evidens och relevanta författningar
- kritiskt granska och reflektera över olika patientsituationer och den egna prestationen
- uppvisa ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter/brukare, deras anhöriga och andra grupper
- uppvisa en godkänd utbildning i förskrivningsprocessen
- reflektera kring och öva på uppdraget att verka som handledare.
Innehåll
Kursen innefattar samtliga kliniska moment inom hörselutredning och hörselrehabilitering (teknisk, psykosocial och pedagogisk hörselrehabilitering). Centralt är en tillämpad helhetssyn på hörseldiagnostik och -rehabilitering, ett professionellt förhållningssätt och en tydlig pedagogisk framtoning. I kursen betonas också att kunna utföra hörselutrednings- och rehabiliteringsplanering, färdighet i att utföra olika moment, tolkning och utvärdering av resultat och behandlingsinsatser samt dokumentation. Färdighet i counseling ingår. I den mån hörselpedagogisk verksamhet förekommer vid VFU-placeringen, ingår moment inom gruppundervisning. Om VFU-placeringen erbjuder barnaudiologisk verksamhet, erbjuds möjlighet till övning inom hörseldiagnostik på barn och hörselhabilitering.
Arbetsformer
VFU bestående av obligatoriskt handlett och självständigt kliniskt arbete, dokumentation i form av självreflekterande skriftligt arbete samt reflektionsuppgifter om handledning i klinisk verksamhet.
Examination
Examination sker genom
- VFU
- skriftliga inlämningsuppgifter
- närvaro vid obligatoriskt utbildningsinslag.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Vid varje kursomgång ges ett ordinarie examinationstillfälle och två omtentamenstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov/inlämningsuppgifter ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Komplettering av skriftlig inlämningsuppgift räknas som ett examinationstillfälle. Inlämning av blank skrivning räknas som ett examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsinslag ansvarar studenten själv för att kontakta kursansvarig lärare för ersättningsuppgift. Examinator bedömer om och hur en student kan ta igen missat obligatoriskt utbildningsinslag. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att studenten inte kan genomföra andra delar av kursen, en avslutande examination eller ta igen utbildningsinslaget förrän nästa gång kursen ges.
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, examineras löpande under utbildningsinslaget gentemot en bedömningsmall som finns tillgänglig på aktuell lärplattform i samband med kursstart. Närvaro under VFU är obligatorisk. Vid frånvaro ska studenten genomföra motsvarande antal dagar vid senare tillfälle.
För student som inte har blivit godkänd på VFU:n erbjuds ytterligare en period av VFU, dvs totalt två VFU-perioder. Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en VFU eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. Vid ett underkännande på VFU ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Antalet kunskapskontroller i handlingsplanen begränsas till två gånger.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts. Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen.
Övriga föreskrifter
Bedömningskriterier för examination, specifika instruktioner för vissa arbetsuppgifter samt schema med specificering av obligatoriska moment och lista över ansvariga lärare finns på aktuell lärplattform vid kursstart.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Kursutvärdering genomförs dels genom skriftlig kursvärdering i slutet av kursen, dels genom muntlig kursvärdering minst en gång i anslutning till kursen.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad litteratur
Litteratur som ingått i tidigare kurser på programmet kan bli aktuell i denna kurs i större eller mindre utsträckning. Några av de mest centrala för VFU, och som ingår i kursen, anges nedan.
3rd edition. : Cincinnait, OH : Inkus Press, 2018 - pages cm ISBN:9781732110410 LIBRIS-ID:19l85x50zs2ndkf3 Sök i biblioteket
5th edition : New York : Thieme Medical Publishers, [2023] - PDF (xii, 578 sidor) ISBN:9781684204847 LIBRIS-ID:s8738dvbqrkt466t URL: Online access for KIB Sök i biblioteket
uuuu-uuuu ISBN:9781635501797 LIBRIS-ID:0grchp1jxw3w36b7 URL: Online access for KIB Sök i biblioteket
2018 URL: Länk Ingår i: Audiology online
Sixth edition. : ISBN:9781597563925 (alk. paper) LIBRIS-ID:16021845 Utgåva 6 eller senare. Sök i biblioteket
2nd ed. : Sydney : Boomerang Press, c2012. - xvi, 608 p. ISBN:978-1-60406-810-8 LIBRIS-ID:13487753 Utgåva 2 eller senare. Sök i biblioteket
[2. uppl.] : Bromma : C-A Tegnér, 2004 - 208 s. ISBN:91-631-4909-5 LIBRIS-ID:9625710 Sök i biblioteket
[Ny utg.] : Bromma : SAME och C-A Tegner AB, 2004 - 242 s. ISBN:91-631-4908-7 LIBRIS-ID:9481154 Sök i biblioteket