Kursplan för

Nervsystemets struktur och funktion, 7,5 hp

Nervous System: Structure and Function, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2024.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT19 , HT20 , HT21 , HT22 , HT23 , HT24
Kurskod
1AU071
Kursens benämning
Nervsystemets struktur och funktion
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Audiologi 
Nivå 
G1 - Grundnivå 1 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Beslutande organ
Utbildningsnämnden CLINTEC
Datum för fastställande
2019-04-01
Reviderad av
Utbildningsnämnden CLINTEC
Senast reviderad
2024-03-13
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2024

Särskild behörighet

Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Mål

Kursens övergripande mål är att studenten ska inhämta de grundläggande kunskaper om nervsystemets struktur och funktion som ligger till grund för att förstå hörselsystemets funktion och patologi, som behandlas i kommande kurser.

Kursens lärandemål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • identifiera och definiera väsentliga neuroanatomiska strukturer
  • redogöra för hur det centrala och perifera nervsystemet är organiserat
  • redogöra för nervcellernas struktur och funktion
  • beskriva de sensoriska och motoriska funktionerna i nervsystemet
  • beskriva hur det centrala nervsystemets olika delar samverkar i de högre kognitiva funktionerna
  • beskriva det centrala nervsystemets utveckling
  • redogöra för hur neurologiska störningar kan påverka sensoriska, motoriska och kognitiva funktioner.

Innehåll

Kursen omfattar två moment:

 

 

Nervsystemets struktur, 3.0 hp

Betygsskala: GU

Momentet inleds med en introduktion i medicinsk terminologi och grundläggande neuroanatomiska och fysiologiska begrepp. Därefter gås det centrala och perifera nervsystemets organisation samt dess biokemiska aktivitet igenom.

Nervsystemets funktion, 4.5 hp

Betygsskala: GU

Momentet belyser hur våra sinnesorgan fungerar (syn, hörsel och kroppskänsel) samt hur det centrala nervsystemet processar sensoriska intryck från dessa organ. Utöver detta klarläggs hur olika delar av det centrala nervsystemet samverkar i senso-motoriska processer samt i de högre kognitiva funktionerna (visuo-spatiala funktioner, språk, minne och exekutiva funktioner). Momentet innehåller också en beskrivning av det centrala nervsystemets utveckling samt undervisning om neurologiska störningar som kan uppstå i den mogna hjärnan (stroke, skallskador och neurologiska sjukdomar).

Arbetsformer

Arbetsformer som förekommer är

  • föreläsningar
  • workshops.

Examination

Examination sker genom

Moment 1:

  • skriftlig tentamen
  • närvaro vid obligatoriskt utbildningsinslag.

Moment 2:

  • skriftlig tentamen
  • närvaro vid obligatoriskt utbildningsinslag.

 

Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Vid varje kursomgång ges ett ordinarie examinationstillfälle och två omtentamenstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov/inlämningsuppgifter ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Komplettering av skriftlig inlämningsuppgift räknas som ett examinationstillfälle. Inlämning av blank skrivning räknas som ett examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten har anmält sig men inte deltagit i räknas inte som examinationstillfälle.

Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsinslag ansvarar studenten själv för att kontakta kursansvarig lärare för ersättningsuppgift. Examinator bedömer om och hur en student kan ta igen missat obligatoriskt utbildningsinslag. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att studenten inte kan genomföra andra delar av kursen, en avslutande examination eller ta igen utbildningsinslaget förrän nästa gång kursen ges.

 

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övergångsbestämmelser

Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts. Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen.

Övriga föreskrifter

Bedömningskriterier för examination, specifika instruktioner för vissa arbetsuppgifter samt schema med specificering av obligatoriska moment och lista över ansvariga lärare finns på aktuell lärplattform vid kursstart.

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Kursutvärdering genomförs dels genom skriftlig kursvärdering i slutet av kursen, dels genom muntlig kursutvärdering minst en gång i anslutning till kursen.

 

 

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Pinel, John P. J.; Barnes, Steven Biopsychology
Pinel, John P. J.; Edwards, Maggie A colorful introduction to the anatomy of the human brain : a brain and psychology coloring book
Vetenskapliga artiklar och annat relevant material kan tillkomma