Kursplan för

Projektplanering inom kost och fysisk aktivitet, 15 hp

Public Health Nutrition Intervention Management, 15 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Kurskod
1QA097
Kursens benämning
Projektplanering inom kost och fysisk aktivitet
Hp
15 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Övriga ämnen 
Nivå 
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Beslutande organ
Styrelsen för utbildning
Datum för fastställande
2011-02-10
Reviderad av
Utbildningsnämnden BioNut
Senast reviderad
2023-11-08
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2011

Särskild behörighet

90 hp inom hälso- och sjukvård, nutrition, idrott, eller medicin. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

* planera en hälsofrämjande intervention baserad på existerande evidensbas och teorier och kunna applicera de olika stegen enligt given metodologisk modell;
* planera utvärdering av en hälsofrämjande intervention med hjälp av olika utvärderingsmetoder och verktyg;
* jämföra och referera till innehållet i olika policydokument inom området hälsofrämjande arbete.

Innehåll

Kursen består av två moment:

Behovsanalys och capacity building, 5.0 hp

Betygsskala: VU

Den första delen av kursen i hälsofrämjande interventionsplanering inom området nutrition och fysisk aktivitet fokuserar på att;

• identifiera problem, behov, resurser och prioriteringar

• belysa olika policydokument inom området hälsofrämjande arbete.

Denna del består av föreläsningar och att praktiskt börja planera och skriva en projekt plan i grupp eller individuellt. Arbetet presenteras skriftligt.

Implementering, utvärdering och disseminering, 10.0 hp

Betygsskala: VU

Den andra delen av kursen i projekt planering fokuserar på att,

• formulera mål och delmål, planering , implementering, utvärdering och disseminering

• introducera teorier och modeller för beteendeförändring och social marketing

Denna del består av föreläsningar och att praktiskt slutföra planering och färdigställa projekt planen i grupp eller individuellt. Arbetet presenteras skriftligt.

Arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, individuellt arbete och/eller grupparbete och studentpresentationer

Examination

Kursens lärandemål examineras genom en skriftlig hemtentamen av moment 1 och skriftlig inlämning av projektplan för moment 2.

Det slutgiltiga betyget baseras på en sammanvägning av resultatet på den skriftliga tentamen och projektplanen.

Studenter som underkänts vid ordinarie examination har rätt att examineras ytterligare fem gånger. Studerande som fått betyg godkänt har inte rätten att examineras för högre betyg. Studerande som underkänts två gånger har rätt att bli examinerad av annan lärare.

Övergångsbestämmelser

Denna kursplan är nedlagd.
Sista kurstillfället var HT2011.

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråk: engelska

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur / Övriga obligatoriska läromedel

Aktuella och relevanta artiklar och reviews

Gibney, Michael J Public health nutrition
Glanz, K; Rimer, B Theory at a Glance. A Guide For Health Promotion Practice
Hughes R, Black C, Kennedy NP. Public Health Nutrition Intervention Management. JobNut Project, Trinity College Dublin. 2008 (the learning material will be available on the ping-pong platform for the course)

The Basics of Social Marketing How to Use Marketing to Change Behavior, The Social Marketing, National Excellence Collaborative. http://www.turningpointprogram.org/Pages/pdfs/social_market/smc_basics.pdf

Rekommenderad läsning

Andreasen, Alan R. Social marketing in the 21st century
Public health nutrition : from principles to practice Lawrence, Mark; Worsley, Tony