Kursplan för

Interventionell radiologi, 7,5 hp

Interventional radiology, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2011.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT11 , VT12 , VT14
Kurskod
1RS044
Kursens benämning
Interventionell radiologi
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Radiografi 
Nivå 
G2 - Grundnivå 2 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Beslutande organ
Programnämnd 6 (Biomedicinsk analytiker- och Röntgensjuksköterskeprogrammen)
Datum för fastställande
2010-11-15
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2011

Särskild behörighet

För att var behörig till högre termin krävs det att studenten har tagit minst 15 hp från närmsta föregående termin samt alla poäng från tidigare terminer.

Mål

•Kunna beskriva de generella principerna för interventionella undersökningar. •Identifiera kroppens kärl inom extremiteter, buk, hjärna och hjärta samt kunna redogöra för kärlens fysiologi •Kunna beskriva tillstånd och sjukdomar som undersöks och behandlas med interventionella metoder •Beskriva aktuella läkemedel inom den interventionella verksamheten •Kunna assistera och tillämpa aseptiskt och sterilt tillvägagångssätt vid interventionella undersökningar och behandlingar •Tillämpa de rutiner som gäller vid för och efterarbete vid en interventionell undersökning/ behandling •Tillämpa de rutiner som gäller för observation av patientstatus •Identifiera patientens omvårdnadsbehov och ge adekvat information i samband med undersökningen

Innehåll

Den verksamhetsförlagda utbildningen i kursen genomförs vid tre angiografiskavdelningar (perifer,coronar- samt neuro). Studenten tränas i att utföra angiografiska arbetsmoment genom att delta i vanligt förekommande undersökningar inom perifera, coronara- och neurologiska områden. Genom litteraturstudier ska studenten tillgodose sig teoretiska kunskaper om kärlanatomi/fysiologi, sjukdomar och behandlingsformer.

Arbetsformer

De arbetsformer som används under kursen är verksamhetsförlagd utbildning, seminarier och egna litteraturstudier. Obligatoriskt deltagande: Verksamhetsförlagd utbildning och seminarier är obligatoriska. Kompensation av frånvaro vid obligatoriska moment, diskuteras och beslutas av ansvarig examinator för kursen.

Examination

För att få godkänt på kursen så krävs godkänt deltagande i verksamhetsförlagd utbildning som inkluderar praktisk examinationsuppgift, samt godkänd muntlig och skriftlig tentamen.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering: Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

obligatorisk litteratur

Grant's atlas of anatomy Agur, Anne M. R.; Dalley, Arthur F.; Gould, Douglas J.4 ctb; Grant, John Charles Boileau
Mellergård, Pekka Grundläggande neurokirurgi
Osborn, A Diagnostic Cerebral angiography
Wojtowycz, Myron Handbook of interventional Radiology and angiography
Sand, Olav Människokroppen : fysiologi och anatomi