Kursplan för

Interventionell radiologi, 7,5 hp

Interventional radiology, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2012.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT11 , VT12 , VT14
Kurskod
1RS044
Kursens benämning
Interventionell radiologi
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Radiografi 
Nivå 
G2 - Grundnivå 2 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Beslutande organ
Programnämnd 6 (Biomedicinsk analytiker- och Röntgensjuksköterskeprogrammen)
Datum för fastställande
2010-11-15
Reviderad av
Programnämnd 6 (Biomedicinsk analytiker-och Röntgensjuksköterskeprogrammen)
Senast reviderad
2011-11-15
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2012

Särskild behörighet

För att var behörig till högre termin krävs det att studenten har tagit minst 15 hp från närmsta föregående termin samt alla poäng från tidigare terminer.

Mål

•Kunna beskriva de generella principerna för interventionella undersökningar. •Identifiera kroppens kärl inom extremiteter, buk, hjärna och hjärta samt kunna redogöra för kärlens fysiologi •Kunna beskriva tillstånd och sjukdomar som undersöks och behandlas med interventionella metoder •Beskriva aktuella läkemedel inom den interventionella verksamheten •Kunna assistera och tillämpa aseptiskt och sterilt tillvägagångssätt vid interventionella undersökningar och behandlingar •Tillämpa de rutiner som gäller vid för och efterarbete vid en interventionell undersökning/ behandling •Tillämpa de rutiner som gäller för observation av patientstatus •Identifiera patientens omvårdnadsbehov och ge adekvat information i samband med undersökningen

Innehåll

Den verksamhetsförlagda utbildningen i kursen genomförs vid tre angiografiska avdelningar (perifer,coronar- samt neuro). Studenten tränas i att utföra angiografiska arbetsmoment genom att delta i vanligt förekommande undersökningar inom perifera, coronara- och neurologiska områden. Genom litteraturstudier ska studenten tillgodose sig teoretiska kunskaper om kärlanatomi/fysiologi, sjukdomar och behandlingsformer.

Arbetsformer

De arbetsformer som används under kursen är verksamhetsförlagd utbildning, seminarier och egna litteraturstudier.

Examination

Kursen examineras genom en praktisk examination samt en enskild skriftlig tentamen. Studenten ska praktiskt kunna assistera och tillämpa aseptiskt och sterilt tillvägagångssätt vid interventionella undersökningar och behandlingar. Detta bedöms utifrån ett specifikt bedömningsformulär som delges studenten i samband med kursstart. För att få godkänt på kursen så krävs aktivt godkänt deltagande vid obligatoriska moment. VFU och seminarium är obligatoriskt. Ersättning av frånvaro från obligatoriskt moment planeras i samråd med handledare och kursledare. Studenten har rätt till sammanlagt sex provtillfällen för att få godkänt resultat. Till kursen erbjuds tre tillfällen. Ett inom kursen, ett tillfälle vid nästkommande omtentamen. Det tredje tillfället erbjuds innan kommande terminsstart eller i nära anslutning till detta. I vissa fall krävs att studenten lämnar in dispensansökan innan han/hon fått resultatet på sin senaste genomförda tentamen. Ytterligare tre tillfällen ges enligt samma upplägg i samband med att kursen ges nästa gång. Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering: Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

obligatorisk litteratur

Kandarpa, Krishna.; Machan, Lindsay. Handbook of interventional radiologic procedures
Radiologi Aspelin, Peter; Pettersson, Holger
Feneis, Heinz; Dauber, Wolfgang Anatomisk bildordbok Spitzer, Gerhard; Brinkman, Ingrid
FASS
Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvården. Författningshandbok 2011 för personal inom hälso- och sjukvård Raadu, Gunnel
Kirurgiska sjukdomar : patofysiologi, behandling, specifik omvårdnad Andersson, Roland; Lyons, Lena
Medicinboken : vård av patienter med invärtes sjukdomar Grefberg, Nils; Johansson Lars-Göran