Sensorisk stimulering vid muskuloskeletal smärta, 7,5 hp
Sensory stimulation in musculoskeletal pain, 7,5 credits- Kurskod
- 1SY021
- Kursens benämning
- Sensorisk stimulering vid muskuloskeletal smärta
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Sjukgymnastik
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för fysiologi och farmakologi
- Beslutande organ
- Programnämnden för sjukgymnastprogrammet
- Datum för fastställande
- 2009-10-06
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden NVS
- Senast reviderad
- 2017-06-09
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2011
Särskild behörighet
För tillträde till den valbara kursen i sjukgymnastik ska alla kurser till och med termin 4 samt minst 15hp av Sjukgymnastik 7- Tema klinisk sjukgymnastik, 27hp, termin 5 vara godkända.
Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Kursens syfte är att studenterna utifrån tidigare kunskaper i smärtfysiologi, som integrerats med kunskaper i sjukgymnastik, ska uppnå kompetens att behandla smärta med sensorisk stimulering i integrerad klinisk verksamhet.
Lärandemål
Den studerande ska vid avslutad kurs kunna
•beskriva uppkomst av muskuloskeletal smärta ur ett fysiologiskt perspektiv
•redogöra för mekanismer hur sensorisk stimulering kan modifiera uppkommen smärta
•redovisa principer för smärtklassifikation och smärtanalys både i ett teoretiskt sammanhang och tillämpat i enskilda patientfall
•redogöra för principiella val av sensorisk stimulering vid olika kliniska smärttillstånd baserat på fysiologiska principer
•reflektera över individuella variationer vid upplevd smärta som t.ex. inverkan av kön, ålder, psykologiska och sociokulturella aspekter
•självständigt planera, genomföra och utvärdera akupunkturbehandling enligt västerländska principer på patienter med smärta.
•resonera om hur akupunktur kan integreras med andra behandlingsformer hos patienter med smärta.
•diskutera områdets vetenskapliga grund samt sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen.
Innehåll
Föreläsningarna speglar uppkomst och behandling av smärta med sensorisk stimulering ur ett fysiologiskt och evidensbaserat perspektiv. Under metodikundervisningen praktiseras - akupunktur med manuell respektive elektrisk stimulering.
Föreläsningarnas innehåll omfattar:
Evidensbaserad medicin i ett sensoriskt stimuleringsperspektiv
Smärtklassifikation
Endogena smärtlindrande och smärtaktiverande system
Muskelsmärta
Entosopatier
Osteoartros
Köns- och ålderskillnader vid smärta
Akupunktur – fysiologiska mekanismer, behandlingsstrategier, elektroakupunktur, biverkningar, dosering
Massage, värme, kyla, TENS - fysiologiska mekanismer, behandlingsstrategier
Smärtskattning, Journalförning
Smärta och interaktioner med sensorisk stimulering
Arbetsformer
Undervisningen är baserad på föreläsningar, metodikundervisning i sensorisk stimulering, demonstrationer, litteraturstudier, handledd klinisk utbildning i vården, rapport av klinisk/teoretisk uppgift.
Utöver detta förväntas den studerande tillägna sig en stor del av kunskapen genom teoretiska självstudier.
Examination
Kursen examineras enligt följande:
•Skriftlig examination. Betygsskala: G/U
•Inlämningsuppgift baserad på ett autentiskt patientfall från den kliniska praktiska perioden. Det praktiska patientfallet ska också följas upp med en mindre sökning och rapportering om befintlig evidens i det enskilda fallet. Betygsskala: G/U
Obligatoriskt deltagande för godkänd kurs är:
•Närvaro vid kursdagar till 80%
•Klinisk praktik 40 timmar
Obligatorisk närvaro vid den verksamhetsförlagda kliniska utbildningen samt vid seminarier krävs. Frånvaro från verksamhetsförlagd klinisk utbildning som innebär att målen inte uppfylls kompenseras vid nästkommande termins ordinarie kliniska kurs. Skriftlig tentamen, seminarietillfällen och examination av färdigheter och attityder erbjuds ytterligare en gång under pågående kurs. Studenten får gå den kliniska kursen två gånger och examineras sex gånger.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT14. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering
Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning vid KI samt utifrån fastställda utvärderingsrutiner inom programmet.
Under kursen uppmuntras studenterna att delge sina synpunkter på kursens innehåll m.m. Dessutom ges möjlighet till muntligt kursråd där en representant från varje studiegrupp kan framföra synpunkter till kursledare eller avsnittsansvarig.
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad litteratur
2. uppl. : Kungälv : AKAB utbildning, 1999 - 166 s. ISBN:91-971037-4-8 (spiralh.) LIBRIS-ID:7793255 Sök i biblioteket
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2010 - 181 s. ISBN:978-91-44-05661-6 LIBRIS-ID:11772743 Sök i biblioteket
4., [uppdaterade] uppl. : : Lund : Studentlitteratur, 2007, - 355 s. : ill. ISBN:978-91-44-04775-1 Sök i biblioteket
Övriga rekommenderade läromedel
För aktuellt material hänvisas till kurswebben.