Odontologisk profylaktik 2, 9 hp
Odontological prophylaxis 2, 9 credits- Kurskod
- 1TH015
- Kursens benämning
- Odontologisk profylaktik 2
- Hp
- 9 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Odontologisk profylaktik
- Nivå
- GX - Grundnivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för odontologi
- Beslutande organ
- Programnämnden för tandhygienistprogrammet
- Datum för fastställande
- 2009-04-22
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden DENTMED
- Senast reviderad
- 2017-06-08
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2016
Särskild behörighet
Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet A14).
Eller:
Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16).
För att få öva på studiekamrat fordras det att studenten har:
1. Deltagit i demonstration med tandmodeller samt medverkat vid klinisk övning på studiekamrat inom kursen Medicinska och odontologiska stödämnen 1 – Moment 1: Tandanatomi/Bettutveckling.
2. Deltagit i obligatorisk föreläsning om hygien och smittskydd inom kursen Odontologisk profylaktik 1.
3. Deltagit i praktisk klinisk hygienövning inom denna kurs Odontologisk profylaktik 2.
Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen ha fullföljts.
Mål
Efter genomgången kurs kan studenten:
- Utföra kliniska undersökningsmoment av parodontala och kariologiska förhållanden utifrån vetenskaplig metodik.
- Registrera kliniska fynd i journalen som utgör grund för diagnostik och terapiplanering.
- Informera grundläggande om sjukdomsförloppet vid gingival inflammation, parodontit samt om kariesprocessen.
- Initiera och genomföra hälsofrämjande arbete i form av individuella munhygieninstruktioner och professionell munhygienbehandling.
- Bemöta patient på ett empatiskt sätt samt se individen ur ett helhetsperspektiv.
- Tillämpa gällande hygien- och smittskyddsrutiner.
- Tillämpa gällande lagar och förordningar vid upprättande av journalhandlingar.
Innehåll
Kursen introducerar den studerande i odontologisk profylaktik med inriktning mot klinisk kariologi och parodontologi. Kursen startar med obligatorisk praktisk klinisk hygienövning för att studenten ska få kunskap och insikt om vikten av att förebygga och undvika smittspridning. Huvudinnehållet i kursen består av kliniska registreringar, diagnostik och terapiplanering samt introduktion till tandhälsovårdsprocessen. Kursen fokuserar på munhygienens betydelse för bevarande av friska förhållanden i munnen samt förebyggande av karies, gingivit och parodontit. Stor vikt läggs vid avsnittet om hygien och smittskydd samt upprättande av korrekta journalhandlingar.
Kursen behandlar följande:
- Kliniska registreringar, diagnostik och terapiplanering.
- Introduktion till tandvårdprocessen.
- Munhygienens betydelse för bevarande av friska förhållanden i munnen samt förebyggande av karies, gingivit och parodontit.
- Hygien och smittskydd.
- Upprättande av journalhandlingar.
- Patientkommunikation med inriktning på hälsofrämjande patientundervisning.
Arbetsformer
Föreläsningar, seminarier, demonstrationer, självständig instudering, par- och gruppövningar samt auskultation på Folktandvården. Undervisningen innebär att studenterna parvis utför kliniska undersökningar och professionell munhygienbehandling på varandra.
Obligatorisk närvaro och deltagande vid demonstrationer, seminarier samt par- och gruppövningar på kliniken. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Bedömning av den studerandes prestationer och kunskapsinhämtning sker löpande under kursens gång samt genom redovisning av kliniska färdigheter vid klinisk examination.
För godkänd kurs krävs även närvaro vid obligatoriska utbildningsinslag.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tillfälle för examination. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till klinisk färdighetsträning på denna kurs.
Övergångsbestämmelser
Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången HT16. Examination enligt denna kursplan ges sista gången HT17 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Observera att senaste upplagan av kurslitteraturen gäller, även om litteraturlistan ännu ej blivit uppdaterad.
2., [rev.] uppl. : Stockholm : Gothia, 2003 - 222, [1] s. ISBN:91-7205-357-7 LIBRIS-ID:8892462 Sök i biblioteket
5., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Gothia, 2012 - 123 s. ISBN:978-91-7205-899-6 LIBRIS-ID:13576114 Sök i biblioteket
3., omarb. och utök. uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning, 2014 - 135 s. ISBN:9789172059153 LIBRIS-ID:16777628 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
7., omarb. uppl. : Stockholm : Gothia Fortbildning, 2016 - 168 s. ISBN:9789188099464 LIBRIS-ID:18818041 Sök i biblioteket
Tallinna Raamatutrukikoda, ISBN:978-91-78644-208-3 Sök i biblioteket