Global Nutrition - Undernäring och fetma vår tids gissel, 7,5 hp
Global Nutrition. Malnutrition and Obesity - Public Health Problems of Today, 7,5 credits- Kurskod
- 1XX008
- Kursens benämning
- Global Nutrition - Undernäring och fetma vår tids gissel
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Folkhälsovetenskap
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för biovetenskaper och näringslära
- Beslutande organ
- Styrelsen för utbildning
- Datum för fastställande
- 2007-11-12
- Reviderad av
- Styrelsen för utbildning
- Senast reviderad
- 2016-12-15
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2007
Särskild behörighet
60 högskolepoäng inom vård eller medicin.
Mål
Kursen avser ge deltagarna en fördjupad kunskap inom nutrition, och därmed göra dem bättre förberedda att delta i samhällsdebatten kring kostens betydelse för optimal hälsa.
Efter genomgången kurs ska studenterna:
- kunna redogöra för och förstå sambandet mellan kost och hälsa och orsakerna till undernäringssjukdomar som mineral- och vitaminbristsjukdomar samt energi-proteinundernäring, t ex kwashiorkor och marasm, samt orsaker till fetma och dess följdsjukdomar, t ex hjärtkärlsjukdomar, diabetes och cancer
- kunna redogöra för olika metoder för att bedöma kostintag och näringsstatus hos individer och populationsgrupper
- kunna genomföra och evaluera kost- och aktivitetsregistrering
- förstå underlaget för rekommendationer om intag av olika näringsämnen för optimal hälsa
- kunna söka och hämta relevanta basdata om globala nutritionsproblem på nätet
- kunna delta i nätverk och under olika stadier i utbildningen och kommande yrkesverksamhet nå företrädare för nutritionsforskning med frågor via nätet.
Innehåll
Nutrition är ett tvärvetenskapligt område som omspänner allt från grundforskning inom biokemi och fysiologi till tillämpad näringslära, t ex kost och motionsråd, i förebyggande hälsovård. Nutritionens betydelse för optimal hälsa i såväl internationellt som nationellt perspektiv har blivit alltmer uppmärksammat under senare år. Ökad förekomst av fetma och felnäring leder till ökade sjukvårdskostnader i höginkomstländer medan undernäring fortfarande dominerar hälsoproblemen i låginkomstländer.
Kursen omfattar följande delar
1. Studier av CD-ROM baserat eller webb-baserat interaktivt utbildningsmaterial:
”Nutrition in Medicine” med följande temaområden:
Nutritional anemias; Nutrition and metabolic stress; Nutrition and cancer; Obesity; Diet and cardiovascular disease; Diabetes; Maternal and infant nutrition; Nutrition and growth;
Nutrition for the second half of life; Dietary supplements and fortified foods; Sports nutrition.
“Nutrition in Africa” med följande temaområden:
Overview of health and nutrition and nutrition throughout lifestyle in Africa; Agriculture, food and nutrition security; Nutrition assessment; Food safety and security; Micronutrients; Nutrition and HIV/AIDS.
Websites: Nutrition in Asia; Nutrition transition
Hemsidor från organisationer som är engagerade i nutritionsproblem:
FAO, WHO, UNICEF, Micronutrient initiative, Sight and Life
2. Aktivt deltagande i IT-baserat diskussionsforum och regelbundna schemalagda synkrona datorkonferenser varje vecka med specialföreläsning och diskussion över olika ämnen.
3. Praktiska övningar med egen kost- och aktivitetsregistrering under 3 dagar med datorprogram på nätet
Arbetsformer
Kursen ges företrädesvis på engelska och allt kursmaterial är på engelska.
Kursen kommer att baseras på enskilt arbete med regelbundna kontakter, gruppdiskussioner och redovisningar via dator till kursledaren.
Kursen förutsätter att deltagarna har tillgång till egen dator med bredbandsuppkoppling. PingPong-plattformen utnyttjas.
Användning av interaktivt datamaterial, hämtning av material via internet samt gruppdiskussioner via internet möjliggör att studierna kan genomföras vid sidan av annan aktivitet (kurser, yrkesverksamhet).
Examination
Kunskapskontroll sker regelbundet med användning av de examinationsfrågor som ingår i varje modul samt med speciella frågor som lagts upp i PingPong.
Kursen avslutas med en muntlig och skriftlig examination.
Obligatoriskt deltagande:
1. Närvaro på institutionen vid upprop och slutexamination som anordnas vid institutionen i Huddinge;
2. Aktivt deltagande i gruppdiskussionerna på nätet, samt närvaro vid varje veckas datakonferens med specialföreläsning och diskussion;
3. Genomförande av egen kost- och aktivitetsregistrering under 3 dagar med datorprogram;
Kursledningen avgör i förekommande fall hur frånvaro eller uteblivna prestationer skall kompenseras.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången HT09. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursen är lämplig som förberedelse för de som i senare skede önskar gå kurs i Global Health eller ägna sig åt kliniska nutritionsproblem i nationellt och internationellt perspektiv.
Kursvärdering sker enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning kompletterat med egen utarbetad evalueringsmall.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk
CD-material
*Nutrition in Medicine" ( 10 CD-skivor) utarbetat vid Dept of Nutrition, School of Public health and medicine, University of North Carolina, Chapel Hill, NC, USA.
*Nutrition in Africa I och II (2 CD-skivor) (Global NutrITion, Swedish Univ of Agriculture, Uppsala university and Sida, Sweden).
Web sites
www.gapminder.org
www.whc.ki.se
asianut.net
Fördjupningslitteratur
3 : London : Taylor & Francis, 2002 ISBN:0-415-25798-0 Sök i biblioteket
San Diego : Academic Press, 2002 ISBN:0-12-153654-8 Sök i biblioteket
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers, Council of Ministers,c 2004 - 435, [1] s. ISBN:92-893-1062-6 LIBRIS-ID:9851293 Sök i biblioteket