Kursplan för

Logopedi 2, 10,5 hp

Logopedics 2, 10,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT08 , VT09 , HT10
Kurskod
2LG004
Kursens benämning
Logopedi 2
Hp
10,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Logopedi 
Nivå 
G1 - Grundnivå 1 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Beslutande organ
Programnämnden för logopedprogrammet
Datum för fastställande
2008-05-12
Reviderad av
Utbildningsnämnden CLINTEC
Senast reviderad
2017-04-27
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2010

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen består av fyra moment: Neuropsykologi, Träning av den egna rösten och det egna talet 2, Röststörningar 1 och Hörselskadades tal, röst och språk. De olika momentens förväntade lärandemål beskrivs var för sig.

Neuropsykologi 3 hp (Neuropsychology)
Studenten förväntas efter avslutat moment kunna:
- redogöra för grundläggande teorier inom neuropsykologi med speciell inriktning på kognitiva funktioner och språk.
- identifiera relevanta neuroanatomiska strukturer samt översiktligt kunna beskriva neuroradiologiska undersökningsmetoder.
- redogöra för språkliga funktioners neurologiska korrelat.

Träning av den egna rösten och det egna talet 2, 2 hp (Training of the student's own voice and speech 2)
Studenten förväntas efter avslutat moment kunna:
- visa medvetenhet om hållning, andning, avspänning, artikulation och röstfunktion i praktiska övningar samt kunna beskriva innebörden i dessa begrepp.
- i praktiska övningar använda en välfungerande röstteknik.
- instruera röstövningar samt översiktligt beskriva syftena med dessa.
- beskriva sambandet mellan röst, personlighet och kroppsspråk.
- i rollspel använda sig av terapeutrollen i flera fingerade patientmöten.

Röststörningar 1, 3hp (Voice disorders 1)
Studenten förväntas efter avslutat moment kunna:
- redogöra för definition, etiologi, stämbandsstatus, symtombild och indikationer för behandling för olika slags röststörningar.
- göra perceptuella beskrivningar av röstfunktionen/olika röstkvaliteter.
- efter handledning genomföra ett nybesök innehållande anamnesupptagning, beskrivning av röstfunktion och behandlingsgång, ge röstergonomiska råd samt föreslå åtgärd.
- efter handledning planera, formulera mål, genomföra, utvärdera och dokumentera röstbehandling med hänsyn till diagnos, röstfunktion, personlighet och arbets- / livssituation hos den patient som studenten behandlar.

Hörselskadades och dövas språk och tal 2,5 hp (Language and speech in hearing impaired and deaf patients)
Studenten förväntas efter avslutat moment kunna:
-Översiktligt beskriva dövas och hörselskadades situation ur ett historiskt perspektiv
-Redogöra för de vanligaste orsakerna till hörselnedsättning/dövhet och eventuella tilläggshandikapp som är av betydelse för språklig och kommunikativ utveckling
-Beskriva tal- och rumsakustiska faktorer som påverkar talperceptionen
-Redogöra för faktorer av betydelse för kommunikations- språk- och talutveckling hos barn med hörselnedsättning
-Redogöra för grundläggande principer för hörsel- och talspråksträning

Innehåll

Kursen består av fyra moment:
Neuropsykologi, Träning av den egna rösten och det egna talet 2, Röststörningar 1 och Hörselskadades tal, röst och språk.

Neuropsykologi (Neuropsychology) 3 hp
Momentet avser att ge en fördjupning av neuroanatomiska och neurofysiologiska kunskaper samt ge grundläggande kunskaper i neuropsykologi med speciell inriktning på kognitiva funktioner och språk.

Träning av den egna rösten och det egna talet 2 (Training of the student's own voice and speech 1) 2 hp
Momentet syftar till att studenten ska lära sig behärska den egna rösten och det egna talet, bli medveten om sambandet mellan andning, röst och kroppshållning, få insikt om sambandet mellan röst och personlighet samt hur psykologiska faktorer påverkar röstfunktionen.

Röststörningar 1 (Voice disorders) 3 hp
Momentet avser att, på grundval av kunskaper i anatomi, fysiologi, laryngologi, neurologi och psykologi, ge teoretiska och praktiska kunskaper om olika röst- och andningsstörningar och deras behandling.

Hörselskadades tal, röst och språk (Language, speech and voice in hearing impaired patients) 2,5 hp
Momentet avser att ge kunskaper om hörselskadors inverkan på språk, tal och röst hos barn och vuxna.

Neuropsykologi, 3.0 hp

Betygsskala: GU

Träning av den egna rösten och det egna talet 2, 2.0 hp

Betygsskala: GU

Röststörningar 1, 3.0 hp

Betygsskala: GU

Hörselskadades språk, tal och röst, 2.5 hp

Betygsskala: GU

Arbetsformer

Kursen ges under termin 3 och 4.

Den teoretiska undervisningen ges i föreläsningar, seminarier, gruppövningar, lärarledda diskussioner, videodemonstrationer samt rollspel.

Den kliniska utbildningen under momentet Röststörningar 1 omfattar eget patientarbete under handledning och ges i mindre grupper av 2-6 studenter. Kursen omfattas även av kliniska auskultationer.

Examination

Neuropsykologi: Obligatorisk närvaro vid gruppövningar och seminarier. Muntlig presentation av grupparbete samt hemtentamen.
Träning av den egna rösten och det egna talet 2: Skriftlig tentamen samt oligatorisk närvaro vid gruppövningar och individuell träning.
Röststörningar 1: Godkänd verksamhetsförlagd utbildning samt skriftlig tentamen.
Hörselskadades språk och tal: Skriftlig inlämningsuppgift.

Skriftliga tentamina rättas anonymt (kodnummer för varje student). Vid underkänt resultat på skriftlig tentamen har studenten enligt KI:s lokala riktlinjer, rätt till sammanlagt sex provtillfällen per moment varav det första inom 14 dagar efter delgivande av tentamensresultat. Andra omtentamenstillfället sker i slutet av terminen och övriga omtentamenstillfällen i samband med terminsstart (uppsamlingstillfälle).
Vid frånvaro vid obligatorisk undervisning ansvarar studenten själv för att ta kontakt med momentansvarig lärare.

Hemtentamen
Hemtentamina rättas anonymt (kodnummer för varje student).
Riktlinjer enligt beslut i Programnämnden för logopedprogrammet 2007-10-29:
-Hemtentamen inlämnas senast vid datum som bestämts av kursansvarig.
- Om student av något skäl ej kan lämna tentamen vid gällande datum skall kontakt tas med kursansvarig senast två dagar innan sista datum. Kursansvarig kan av särskilda skäl ge student dispens med högst två veckor för inlämnande av tentamen.
- Om tentamen ej inkommit vid ordinarie sista inlämningsdatum eller sista
dispensdatum gäller ej ordinarie hemtentamen och studenten ska lämna tillbaka denna till kursansvarig.
Kursansvarig ska i samråd med studierektor besluta om förnyad hemtentamen eller annan examinationsform.

Vid underkänt resultat på hemtentamen bestämmer kursansvarig om komplettering av underkänd hemtentamen eller om ny hemtentamen ska göras. Antal omtentaminstillfällen regleras av KIs Riktlinjer för examination.

Verksamhetsförlagd utbildning:
För godkänd på den klinisk/praktiska utbildningen (verksamhetsförlagd utbildning) krävs, utifrån ett särskilt bedömningsinstrument: Uppfylld närvaro, färdigställande av journaler, uppvisande av adekvata logopediska kunskaper och färdigheter samt förmågan att samarbeta. Vid bedömningen tas också hänsyn till patientbemötande och ett professionellt förhållningssätt. Denna bedömning ställs i relation till vilken termin studenten befinner sig på.

Studerande som inte blivit godkänd i klinisk/praktisk utbildning, har rätt att gå om det aktuella momentet en gång. I varje enskilt fall bedöms då huruvida momentets teoretiska del ska prövas igen. Efter två underkända klinisk/praktiska utbildningsperioder i samma moment kan studenten söka dispens hos programnämnden för att genomgå momentet ytterligare en gång.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tilllfälle på denna kurs.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången HT10. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.

Övriga föreskrifter

Momentet Neuropsykologi, 3 hp har en tvärvetenskaplig inriktning och genomförs i samarbete mellan de tre institutionerna Psykologiska institutionen och Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet samt Enheten för logopedi, CLINTEC Karolinska Institutet. Varje institution ansvarar för 3 hp, se kursplan Psykologi 2 och Lingvistik 1 för logopedstuderande. Totalt omfattar momentet Neuropsykologi således 9 hp.

För tillträde till det kliniska momentet Röststörningar 1 (T4) krävs godkänt resultat på kurserna Logopedi 1, Psykologi 1 och 2, Lingvistik 1 för logopedstuderande samt delkurs 1-4 i kursen Fonetik 1 för logopedstuderande samt Allmän och speciell medicin 1.
Dessutom krävs godkänt resultat på momentet Träning av den egna rösten och det egna talet (kursen Logopedi 2).
Dispensansökan från tillträdeskrav inlämnas till Programnämnden för Audionom- och Logopedprogrammet

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursutvärdering för respektive moment kommer i huvudsak vara webbaserad.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Litteraturlistan innehåller litteratur för tre av kursens fyra moment, Neuropsykologi, Hörselskadade och dövas språk och tal, Röststörningar. För kursens fjärde moment kommer kompendium och artiklar att delas ut/köpas vid respektive momentintroduktion.
Kompendium och artiklar omfattande ca 100 sidor tillkommer.

Barn som är annorlunda : hjärnans betydelse för barnets utveckling Dalby, Mogens A.; Østergaard, John R.; Trillingsgaard, Anegen
Elliot, Ninni Röstboken : tal-, röst- och sångövningar
Fritzell, Björn Voice Disorders and Occupation (1996) s. 7-12 MOMENT: Röststörningar

Hartelius, L.; Nettelbladt, U.; Hammarberg, B. Logopedi
Nyman, Håkan; Bartfai, Aniko Klinisk neuropsykologi
Sala, E; Sihvo, M; Laine, M Röstergonomi : Rösten - ett fungerande arbetsredskap
Saunders, W.H. The Larynx
Vilkman, E Voice Problems at work: A Challenge for Occupational Safety and Health arrangements. (2000) s. 120-125 MOMENT: Röststörningar

Kolb, Bryan Fundamentals of human neuropsychology

Hörselskadades och dövas språk och tal

Artiklar omfattande ca 50 sidor tillkommer och meddelas vid momentstart

Cole, Elizabeth Bingham; Flexer, Carol Ann Children with hearing loss : developing listening and talking birth to six