Omvårdnad relaterat till psykisk ohälsa, 7,5 hp
Mental health nursing, 7,5 credits- Kurskod
- 2PV005
- Kursens benämning
- Omvårdnad relaterat till psykisk ohälsa
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Omvårdnad
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden NVS
- Datum för fastställande
- 2021-03-15
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden NVS
- Senast reviderad
- 2024-10-14
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2025
Särskild behörighet
Av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska. Sjuksköterskeexamen om 180 hp eller kandidatexamen i omvårdnad om minst 180 hp. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A (med lägst betyget Godkänd).
Mål
Kursens övergripande mål är att studenten ska ha fördjupad kunskap i hur det omgivande samhället samt individuella psykologiska och biologiska faktorer påverkar människors hälsa och genom fördjupad kunskap i omvårdnad kunna bedöma omvårdnadsbehov och planera för en personcentrerad evidensbaserad omvårdnad baserad på livsförståelse, hälsoresurser, värdighet och mänskligt lidande.
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- förstå och analysera hur människors livsvillkor och det omgivande samhället kan påverka psykisk hälsa
- förstå och analysera teorier relaterat till psykisk hälsa
Färdigheter och förmåga
- planera och genomföra strukturerade samtal
- reflektera över och analysera begrepp inom psykiatrisk omvårdnad samt dess tillämpning och relevans inom specialistområdet psykiatrisk vård
- identifiera hälsoresurser och hälsohinder samt behov av psykiatrisk omvårdnad hos personer med psykisk ohälsa
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera över och tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt som bevarar integritet och självbestämmande hos personer med psykisk ohälsa
- kritiskt granska och värdera forskningsresultat samt bedöma dess giltighet och tillämpning inom psykiatrisk omvårdnad
Innehåll
Den personcentrerade och evidensbaserade omvårdnaden studeras med stöd av teorier hämtade från omvårdnad och psykologi med relevans för sjuksköterskans specialistområde. Begrepp centrala i psykiatrisk omvårdnad och etiska begrepp tillämpas i reflektionsgrundande uppgifter baserad på teoretiska och empiriska vetenskapliga studier med beaktande av genus och ett mångkulturellt perspektiv.
- professionell utveckling i psykiatrisk omvårdnad
- familj och omvärld
- emotioner, kognition och socialt samspel
- begrepp i psykiatrisk omvårdnad såsom lidande, sårbarhet och hälsa
- hälsoresurser och hälsohinder relaterat till psykisk hälsa och ohälsa
- samtal
Arbetsformer
Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande. Kursen ges som distansutbildning. De arbetsformer som används är individuella studieuppgifter, arbete i grupp, virtuella diskussioner, och seminarier samt föreläsningar förekommer. Antalet fysiska träffar på kursorten är begränsat till max 2 dagar per 7,5 högskolepoäng, inklusive introduktion i distansstudier.
Examination
Examination sker genom en individuell skriftlig hemtentamen. Förutom godkänd examination krävs utförda obligatoriska uppgifter samt deltagande i obligatoriska seminarier för godkänt betyg.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.
Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit i räknas inte som examinationstillfälle. För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället. Examinator bedömer om en student har särskilda skäl för förseningen. Examinator ges möjlighet att fatta beslut om komplettering av examinationsunderlag för att uppnå godkänt resultat.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Detta gäller inte då kursen har upphört eller genomgått större förändringar. Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Detta gäller i mån av plats. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmomentmed mera. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
För kurs som upphört eller genomgått större förändringar eller där kurslitteraturen förändrats väsentligt tillhandahålls minst tre ytterligare examinationstillfällen (utöver ordinarie) på det tidigare innehållet respektive den tidigare litteraturen under en tid av minst ett år från den tidpunkt förändringen skedde.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering sker enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överenstämmer med innehållet i kursen.
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad kurslitteratur
Femte upplagan : Stockholm : Gothia kompetens, [2023] - 110 sidor ISBN:9789177413936 LIBRIS-ID:tb95mjqjrg6h3gd9 Sök i biblioteket
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur, [2020] - 305 sidor ISBN:9789144138008 LIBRIS-ID:bn59szdz88wqtd5l Sök i biblioteket
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur, [2024] - 588 sidor ISBN:9789144160740 LIBRIS-ID:6qkxb0rk4j3c2qxq Sök i biblioteket